Wááááááááááááááááá

Wááááááááááááááááá.
Egy kis apró technikai és amerikai jogi/történelmi faszság következik. Akinek nincs nagyon affinitása ezekhez, az akár lapozhat is.

1986-óta az amerikai szövetségi törvényekben elő van írva a téli/nyári óra átállítás, de ez több államban nem történik meg, mivel az államok saját törvényei ezt fellül bírálhatják.

Elvileg közös ún. MST időzónában tartoznak ezek az államok: Arizona, Colorado, Új-Mexikó, Wyoming, Idaho és Montana. Az egyetlen probléma, hogy ebben az időzónában vannak olyan területek, ahol van téli/nyári időszámítás (angol rövidítéssel DST). A DST március második vasárnapjától november első vasárnapjáig van életben. Arizona államban a Navajo Nationbe tartozó területek követik csak az óra állítást, az állam többi területe nem.

Ezt azért mondtam el, hogy megértsétek az informatikai problémát amit ez okoz. Lévén, hogy a szervereink amiket az oldalaink futnak az Arizonai Phoenixben vannak egy szerver hotelben.

A rendszer szerinti idő pontos volt, sőt az MST időzóna is. De, a PHP az MST időzónát America/Denvernek veszi, (amennyiben ez nincs külön beállítva a php.ini-ben) ami Colorado állam, és náluk van DST. Vagyis, ha a php.ini-ben nem állítjuk át a date.timezone értéket a pontos területre, akkor nem a helyi időt fogja mutatni, az év nagyrészében.

Gondoljatok bele, ez mondjuk milyen gubancokhoz, szinkron vesztéshez, és egyéb nyalánkságokhoz vezethet…

“Wááááááááááááááááá” bejegyzéshez 86 hozzászólás

  1. Én már azt se értem hogy a XXI. században időzóna minek kell, nemhogy téli/nyári átállás. Legyen egy globális idő, mondjuk a GMT, aztán ki nem szarja le, hogy amerikában 3am-kor, Aucklandban pedig 6pm-kor kezdenek dolgozni? Megszokják fél év alatt, a bioritmus alapvetően úgyis a nappali fénytől – éjszakáktól függ, nem attól, hogy az óra épp mit mutat 😛 A téli/nyárinál meg már ezer tanulmány kimutatta, hogy nem is takarítunk meg vele energiát, sőt.

  2. Ez már elég régóta csak Daylight Wasting 🙂

    Az elmúlt 50 évben (legalábbis az öregebbik kontinensen ha jól tudom ennyi ideje van téli/nyári időszámítás), azért elég durván megváltoztak a fogyasztói szokásaink, talán ezt a dolgot is hozzá kellene igazítani. Bár ez az energetikai lobbiknak nem áll érdekükben, szerintem 🙂

  3. elmeny volt, amikor valahova del amerikaba custom timezonet kellett a windows szervernek belonom, mivel az ms altal elore legyartott nem felelt meg a valosagnak. ajve.

  4. Aranyos egy dolog az internet time 😀

    A francia forradalom idején dívott decimális dátum rendszerre emlékeztet 🙂

  5. TLoF, tudom egy időben próbálta is erőltetni egy két portál (asszem a zindex is), de hát valljuk be, rohadtul nem terjedt el.

  6. DST nyami…
    mikor a mysql hibát generál, mert szerinte aznap olyan időpont nincs is, az ember meg ideggörcsöt kap, hogy mi a ‘csa van!!!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.