Mission Impossible, avagy magyar bankok és az euro

Nos, csak hogy ma is lehessen rám anyázni, ismét sikerült valamibe belenyúlni.

A történet röviden annyi, hogy van egy deviza számlám, ahol a számlavezető bankfiók külföldön van, ám de VISA kártya van a számlához, és mondjuk szeretnék itthon, Magyarországon EURÓt kivenni ATM automatából.

Euró

De a sajnálatos konklúzió, amire 2 nap nyomozás után jutottam, hogy NEM LEHET. Sajnálom, hogy ilyen extra igényeim vannak, de nem is azt kérem, hogy minden sarkon lehessen felvenni, hanem legalább egy lenne ember által elérhető helyen.

Igen, tudom, az OTP-nek vannak olyan automatái, amik adnak ki eurót, de csak saját kibocsátású bankkártyával működnek. Kipróbáltam, tegnap este a Vörösmarthy téren, gondolkodtam is rajta, hogy ennek örömére lelocsoljam benzinnel és körbe táncoljam.

De ennek mi értelme van? Kiraknak budapest első számú turista csomópontjába egy automatát, ami ki ad eurót, de csak saját otps kártyával megy. Mivan? Ha el akarok utazni nyaralni, és este 11-kor jut eszembe, hogy nem váltottam eurót, akkor ott tudok kivenni? (ugye 10-ig működnek az Exchangek) De jó.

Egyébként, egy, azaz egy olyan ATMet tudok ami bármilyen kártyát elfogad, és eurót ad ki, az pedig a K&H bank automatája Ferihegy 1-en, ezt egy atm keresőn talátam, és Tamás barátomnak megerősítette ma reggel a CIB telefonos ügyfélszolgálata is.

Ha nem baj, akkor most ezért nem mennék ki. De akkor is szakadjon már meg, aki ezt a baromságot kitalálta. Hogy akar itt bárki eurózónát, meg mindent, amikor egy kibaszott 2 milliós városban nem tudnak kirakni egy normális automatát, emberek által lakott helyre?

Ha valaki tud ilyen automatát, esküszöm, megkövetem az ATM-et karbantartó bankot, és nagy piros betűkkel kifogom írni, hogy ők a királyok. Amíg nem, addig pedig minden pénzintézet elmehet a balkánra. Köszönöm a szót.

“Mission Impossible, avagy magyar bankok és az euro” bejegyzéshez 4 759 hozzászólás

  1. ez elvileg november végén zajlott, de megvárjuk mi lesz a vége… 🙂 jelentkezem ha történt valami. 🙂

  2. A repülőtéren van egy eurót kiadó ATM, legalábbis a Ferihegy 1-en tuti…Az mindenféle kártyád elfogad! Én is csak ezt az egyet tudom, remélem sikerült segíteni!

  3. …esetleg a külföldi bankból netbankon átutalni egy hazai bank EUR számlájára a lóvét? Akkor fel is veheted a bankban EUR-ban. Csak ugye meg kell nézni a költségeket itt is, ott is. Bááár, lehet hogy ugyanott lennél mint az ideodaváltogatással.

  4. hilfer, valahogy nem igazán szeretem azt amikor fél, háromnegyed órát kell elb*sznom arra, hogy a saját pénzemhez hozzájussak. Direkt olyan megoldás érdekelt volna, ahol nem ügyintézőkön múlik, hogy ma tudok pénzt kivenni, vagy csak holnap, mert marinéni éppen 86 bankszálát nyit és másfélórája ő a fontos ügyfél…

  5. Én is így jártam, nincs eurót kidobó automata, pedig visa kártyát mán mindegyik bevesz, az otp nem értem miért nem képes erre… Tájékoztatásu: raiffeisen – csak külföldön tudsz felvenni eurót kártyával, itthon csak forintot. Nekem is devizaszámlám van, és ne mondja senki, hogy ott a bank felvenni, mert a pénztári kifizetésre felszámolnak 0,5 százalékot, ami utazásnál nem kis összeg! És persze valuta vételi árfolyam van. Csak akkor azt tudnám, hogy minek a devizaszámla… Hát erről ennyit.

  6. OTP euró bankomatok:
    Bp. 5. kerület Deák Ferenc utca 5-7
    Bp. 13. kerület Babér utca 9 (harmadik ATM!)
    Debrecen, Hatvani út 2
    Hévíz, Erzsébet királyné útja 11.

  7. Az OTP euro automatái csak OTP számlához tartozó kártyával használhatóak.
    Kipróbáltam.

  8. Én még a kipróbálás előtt vagyok. OTP kártyám van — most az érdekelne, hogy OTP forintszámláról tudok-e majd eurót felvenni, vagy csak OTP devizaszámláról?

  9. Bármilyen OTP számláról megy.
    Próbáltam juniorról, és lakossági forint számláról is.

  10. Sziasztok!

    Ferihegy 1 terminálon van egy Euro automata. Valahol van még 1 a belvárosban, azt hiszem a Deák tér környékén.
    Üdv.

  11. BASSSZAK MEG A MAGYAROK!!!! EBBEN AZ ORSZAGBAN MEG MINDIG NEM ISMERIK A SZOLGALTATAST!!! ATTOL KEZDVE HOGY NINCS AUTOMATA (EN AZ ANGOL DEBITKARTYAMMAL NEM TUDTAM MIT KEZDENI) ODAIG HOGY AKI HIVATALOSAN ELAD VMIT ANNAK KURVARA MOSOLYOGNI ES KEDVESNEK LENNI KENE MERT PENZERT CSINALJA ES SZOLGALTATAST NYUJT!!!!!

  12. DJZONE 100% osztom a véleményed. Én most szembesültem vele,hogy only csak a ferihegyi 1es terminálon van egyetlen egy automata.
    Szerintem ez felháborító és undorító.Kérdésetekre egyébként nagyon egyszerű a válasz: Azért nem raknak ki a bankok ilyen automatákat , mert azon effektíve nincs hasznuk, tehát k… nem érdekli őket a másik nyomora.
    Nekem szlovák cégem van, havi 1x megyek ki a könyvelőmhöz, viszont szeretném a nyereségünket nem havi 1x kivenni.
    Szerintem teljesen alap kellene legyen, hogy legyenek ilyen automaták. Nem akarok személyeskedni, de szomorú aki még ezen fel van háborodva, hogy ember fia ilyet mer kérni!

  13. Az, hogy nekik ez nem éri meg, nem hiszem, hogy fedi valóságot.
    Gondolj csak bele, hogy leakasztják a tranzakciós díjjat, plusz, a váltási rátát is ők határozzák meg, így ezen is akaszthatnak 🙂

  14. Ha eur számlád van és eur-t veszel ki, akkor nincs váltás:)
    Ma ki kellett mennem ferihegyre, 2 óra utazás, plussz mire parkolót találsz, mellesleg 700ft/óra, tiszta jó.
    Felfordul a gyomrom ettől az országtól.

  15. Ma szembesültem én is ezzel a problémával. Mostmár tudom mi a helyzet sehol se lehet az országban. Nemhogy autómatából még magából a bankokból sem. Remélem nem buktam sokat mert cib atm-en keresztül váltottam forintba. Egy részét meg válthatom vissza €ba. Király lesz.

  16. Igen, pontosan ezt irtam volna én is, avval a kiegészitéssel, hogy Svàjcban mindegy milyen automatàbol veszel ki pénzt, megvàlaszthatod, hogy euroban vagy CHF-ben kéred. Csak azt nem értem, hogy a svàjciak ezekszerint nem tudnànak elöre tervezni? Nekik mitöl van nagyobb szükségük eurora bank zàràs utàn, mint a Magyaroknak???

  17. informernek:
    Budapesten 2005-ben 87 db ATM volt. Mivel magyaràzod, hogy mégis vadàszkutyàval kellett keresni egyet ami a forinton kivül màst is ad?
    Idézlek:
    1. Az ATM arra való, hogy bármilyen pénzt felvehess nem csak a helyit. Itthon is a Citinél volt dollár ATM. Külföldről meg ne is beszéljünk.
    Ne haragudj de ezt a marhasàgot ki hazudta neked? Ilyen, az àltalad leirt ATM a vilàgon sehol sem létezik és nem is fog, mert nincs szükség rà!
    Az USD dollàr és a forint pedig csak két különbözö pénz, nem pedig bàrmilyen, ja csak még annyit, hogy Magyarorszàg 2004. màjus 1 ota az UNIO tagja. Az euros kp. kivételi probléma dàtuma: 2008.10.10. Gondolkodj!!!

  18. Egyébként az egész országban van 7 automata ami ad ki eurót, ebből 3 db van Budapesten, 1 db Ferihegyen, 1 db Hévizen, 1 db Pécsen és 1 db Debrecenben, és ezek a Ferihegyi K&H ATM-en kívül mind csak saját (OTP) kártyával megy.

  19. Eléggé sajnàlatos tény ez, véletlenül jutottam erre az oldalra, de érdekes olvasmànyt nyujtottak a csevegök iràsai……
    Egyépként a bankoknak olyan mérhetetlen monopoljoguk van, hogy azt egy àtlag ember fel sem fogja…. De ez ellen még nem làttam, vagy hallottam tüntetni senkit. Szerintem még nem sokan szàmoltàk össze, hogy havonta mennyit fizetnek a banknak, csak azért, hogy az hasznàlja a pénzét.Nekem is van szàmlàm pénzmozgàssal, de én ezért nem fizetek semmit, a szàmla nyitàsàért, tranzakciokért, pénzfelvétel, minden teljesen ingyen. Ez a külömség ha màs orszàgban nyitsz szàmlàt.

  20. Az itt csetelök nagyrészének a költségekkel van a baja. Mindenre van megoldàs, csak ismerni kell a lehetöségeket ahhoz, hogy a neki legmegfelelöbbet vàlaszthassa. Ha neked Morszàgon euro kell egyik külföldön nyitott szàmlàdrol kp.-ben…..hàt az is megoldhato, de esetenként lehet kölcséges….tehàt mérlegelned kell, mennyi idöd van arra, hogy hozzàférj a pénzedhez. Ez a legalizàlt lehuzàsa a betéteseknek, mert nem elég a svàjci frank alapu hitelekböl szàrmazo mocskosan magas haszon. Ez a valosàg…

  21. Nekem pl. a hozzáférési idő nem számított, csak a bejegyzés születésekor egy külföldi banknál vezetett dollár számláról szerettem volna felvenni a lakbéremre szánt összeget, amit viszont euroban fizetek és a dupla váltás annyira nem vicces.

    Ha utalgatok a két számla között, szintén bukok a dolgom, a számlát pedig fixen dollár alapon vezették, azt sem lehetett módosíttatni eurora, szóval minden lehetséges dolgot végig zongoráztam 🙂

    Egyébként, válaszolva a fenti, „mindent ingyen” felvetésedre, az egyik barátomnak van a sógoroknál, osztrákiában számlája, és tudom, hogy ott nincs tranzakciós díj, de havidíj van.

  22. Igen minden igyen, orszàghatàron belül!!!

    Nekem Svàjcban van szàmlàm, nincs havi dij sem.
    Az a lényege, hogy veszel 200.- CHF -ért részvényt a banknàl, ami utàn éves osztalékot kapok, de ezt mindenkor, ha megszünteted a szàmlàd visszakapod levonàsok nélkül. Itt a Raiffeisen igy müködik.

    Csak ebben is van némi turpi, mert, hogy a Raiffeisen bankok teljesen különàllo fiokok, ezért ha orszàghatàron kivül utalnék, a magyar RB szàmlàmra, akkor borsos àrat fizetek érte, de nem az RB-nek és itt a lényeg, hanem a Zürichi nemzetközi központi banknak, mert hogy azon keresztül megy ki a pénz az orszàgbol, és nem szivbajosak, egyszerüen leveszik a szàzalékukat.

    Szerintem a megoldàs az, hogy ugyan abban a bankban nyitsz egy EURO szàmlàt is, helyközi utalàs ingyenes, ezt megoldod elektronikusan mindig annyit konvertàlsz amennyire szükséged van, csak a konvertàlàsért fizetsz, ha jo a bankod akkor a pénzfelvételért nem, persze ehhez egy kàrtyàval több lesz.
    Ha dollàrt veszel ki és vàltod otthon akkor többet buksz mint a bankkal.
    A postai pénzküldést sem javaslom mert ugyan ilyen gonosz.
    Igen az tul szép lenne, ha elméleted szerint müködne a dolog……bàr én is boldogabb lennék ha ha igy lenne!!!

  23. Mondjuk én nem ugyazon bankon belül, de két magyarországi számla között utaltam HUF -> EUR-t és egész véletlenül a Deutsche Bankon keresztül ment és fizettem vagy €20 jutalékot a tranzakcióért…

    Vannak olyanok, akik megmagyarázzák, hogy ez normális és jogos, szerintem nagyon nem az.

  24. Mert, nincs euro számla konstrukciójuk. Egy kis bankról van szó, valahol a karibi térség egyik szigetén 🙂

  25. Teljes mértékben egyetértek, hogy szükség lenne egy eurot kiadó automatára. Azóta nem változott valamit a helyzet?

  26. Szia,
    nálam már nem áll fenn a dolog, amiért szükségem volt erre, de nem láttam azóta sem bármilyen kártyával működő euro automatát, a Ferihegyin kívül.

  27. Sziasztok.
    En török vagyok, 5 eve itt vagyok magyarorszagon..

    Sok helyen jartam vilagon, de magyar szolgaltatast tenyleg a legrosszab.

    2011ben, nem lehet csinalni kb. semmit az atm gepen.. ami szamitogep alapjan mukodik.

    Nalunk törökorszagban lehet tözsdezni, penzt valtani, eurot kivenni, penzt atutalni barhova, befektetni barmi hivatalos kamatra, hitelt kivenni, egy telefonszamra is tudsz penzt kuldeni amivel az ember adod koddal együtt tud kivenni barhol.. stb..Es az osszest atm fiokon keresztul lehet csinalni..is az nem egy uj dolog, ha nem 2005ben is ugyan ugy volt..

    Nekem is van egy euro alapu bankkartyam, moneybookers-tol kaptam..he kell penz ebbol, akkor forintba tudok kivenni csak.. is altalaban minimum 10ft bukas van, ha 250eurot veszek ki, akkor 2500ft!!!!

    Tenyleg egy rakas s..r az egesz, nem csodalkozom hogy annyira le van maradva egy orszag, mert senki nem akar fejlödni..

  28. Van egy tuti ajánlatom menj el Komárnóba vagy Sturovóba, ott ki tudsz venni eurót. Ezek a helységek közelebb vannak mint Keszthely vagy Debrecen.

    Az OTP-t már én, magyar patrióta is kénytelen voltam otthagyni.

  29. Nálam most aktuális a probléma, így találtam ide…

    A bankok fizetnek az ATM-ek fenntartásáért és ugye azokba pénzt is kell tenni.
    Sok automata, sok költség, de nem feltétlenül emelkedő bevétel…
    Valószínűleg ezért nem éri meg nekik.
    Az OTP pedig elsősorban a saját forintszámlás ügyfeleit akarja lehúzni, ha én az euró moneybookers-szemmel odasétálok, rajtam nem fog keresni.
    Ezrét nem akarja, hogy használjam az automatáját.

    Az olvasottak alapján irány Ferihegy, de ilyen nevű repterünk már nincs is…
    Biztos azt is a zsidók tüntették el… Ugye? 😉

  30. Nem tilos szerintem gondolkodni. A bejegyzés, mint látható 2008-ban íródott, akkor még volt Ferihegy.

  31. Jól látod a lényegét a megjegyzésemnek! 😉

    Egyébként még az enyémet megelőző hozzászólásban is így emlegetted, pedig az most szeptemberben íródott.
    De nekem ezzel nincs is bajom, sőt…

  32. Hello,

    van változás 2008 óta? van már olyan EURO-s ATM Budapesten, ahol lehet külföldi bankkártyával Eurot levenni?

  33. Euro automata szempontból van némi bővülés, viszont külföldi kártya használattal kapcsolatban nem tudok ilyesmiről beszámolni. A K&H-nak ugyanúgy csak egy euroja -t kiadó automatája van.

  34. Moneybookerszes mastercardot szeretnék használni (eurot vennék le), de ezek szerint nem fogok tudni Pesten sehol?

  35. De, egyetlen helyen van ilyen: Ferihegy 1 indulási oldala.

    (Igen, még mindig Ferihegy 1 ként szerepel a K&H Bank ATM jegyzékében.)

  36. Én azt sem értem, minek nyitni itthon valuta számlát. Értelmetlen, mivel az eljárás ugyan az tökbe, mintha egy külföldön nyitott számlához tartozó kártyáról akarnád a pénzed felvenni. Hiába van euró, vagy dollár számlád, a pénzedet forintba kapod meg, ha pedig valutát akarsz akkor,első körben megveszi tőled a valutádat, teljesen mindegy, hogy dollár, vagy euró. Aztán pedig eladja neked, ha éppen dollárra, vagy euróra van szükséged. Szóval 2x fizeted meg a váltást, a kamat meg alacsonyabb mint a forintra.
    Szóval te csak veszíthetsz. Ha külföldi bankkártyádon van valutád, azt ha forintra van szükséged legjobb ATM-ből kivenni, mert a kártyára közép árfolyamon kerül ki a pénz.
    Semmikép ne menj be bank fiókba, mert ott a kártyádon lévő valutádat vételi áron váltja át.Én amikor erre rájöttem szó szerint ordítottam a bankban, hogy ez milyen szemétség. Erre a válasz az volt, ha nekem euróra van szükségem, és nem tetszik az itthoni eljárás nem muszáj magyar bankban tartani a pénzem. Mondta ezt nekem a magyar bank alkalmazottja.
    Felháborító, amit velünk csinálnak.

  37. Ez ilyen Gyurcsány Ferences áthallással az „el lehet innét menni” híres mondat alkalmazása a bankrendszerben.

  38. Szerintetek lesz államcsőd? Mennyire vannak biztonságban a magán bankszámlákon a pénzek? Vannak akik már viszik a megtakarított pénzeiket külföldre mert attól félnek, hogy Viktorunk zárolja egy bizonyos összeg felett a magánbankszámlákat. Van ennek realitása? Én úgy látom mintha kormányunknak elment volna az esze és kétharmaddal bármit megcsinálnak, lásd magánnyugdíjpénztár stb

  39. Az akar deviza számlát itthon, aki devizában is kap pénzt illetve aki fél a forint gyengüléstől.

    Igaz, amit leírsz, normális esetben jobban megéri forintban tartani a pénzt (így volt ez az utóbbi 20 évben szinte mindig), de ha valaki szerint a mostani helyzet nem normális, akkor érdemes devizában is tartalékolni.

  40. Nem szeretem ezt a kormányt (nagyon nem), de a bankszámlák zárolása lényegében kizárt.
    Ezt már csak egy államcsőd bejelentése után tennék meg szerintem, de akkor már szinte mindegy lenne, olyan mértékű lenne hirtelen a pénzromlás. (na jó, nem lenne mindegy, de akkor más késő a bánat…)

    Ha csőd nélkül zárolják a számlákat, akkor az fog csődhöz vezetni. (bank- és államcsődhöz)
    Az államnak addig jó, amíg van minimális bizalom a pénzintézetekben és a lakosság be meri tenni ilyen módon a gazdasági körforgásba a pénzét.
    Ha egyszer elsütik a számlazárolás tréfát, akkor a következő 20 évben fizetésnapon mindenki szépen kiveszi majd az összes pénzét a számlájáról és vagy a dunyha alatt vagy külföldön fogja tartani.
    Ezzel a magyar bankrendszernek és a költségvetés határon belüli finanszírozásának annyi lenne.

    A teljes csődtől kevésbé tartok (azt több európai ország és bank is megérezné), de engem egy nagyobb forintleértékelődés sem töltene el örömmel…

  41. Én úgy látom, hogy a kormány őrült gazdaságpolitikát folytat! Magyar és külföldi közgazdászok is beszélnek már az államcsőd lehetőségéről! Márpedig ha hozzányúlnak a magánbankszámlákhoz akkor nem tudom mi lesz. Mindenesetre az új alkotmányban már nem szerepel a magántulajdon védelméről szóló rész, a régiben benne volt. Tehát nem ütközne a jelenlegi alaptörvénybe a magánbankszámlák zárolása. Engem nem érdekelnek a politikusok! Azonban emberek magánbankszámláit hagyják békén! Már most több ismerősöm kivette a bankból a pénzét és külföldre vitte.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.