A tőzsde és az állatok, avagy Példabeszéd a majmokról

Tőzsde

A reggeli böngészésem közben akadtam rá erre a példabeszédre, ami egy faluról, két emberről és a majmokról szól.

Akkor hát olvassuk egy indiai úr tanmeséjét, egyenesen Bangaloreból.

Egyszer egy faluban megjelent egy férfi, és bejelentette a falusiaknak, hogy majmokat venne, egyenként 10$-ért. A falusiak tudták, hogy vannak majmok a környéken, elindultak az erdőbe és nekiláttak majmokat fogni.

A férfi több százat vásárolt, 10$-ért darabját, és mivel a majmok száma csökkent, a falusiak is csökkentették erőfeszítéseiket. Eztán a férfi bejelentette, hogy mostantól 15$-ért veszi meg a majmokat. A falusiak újraindították a vadászatot. De nemsokára a készlet kimerült és a falu lakói visszatértek a dolgukhoz.

Az ajánlat 20$-ra emelkedett, és a majmok száma olyan alacsonyra csökkent, hogy egyre ritkábban lehetett majmot látni, nemhogy elfogni egyet. Ekkor a férfi bejelentette, hogy mostantól már 50$-t fizet a majmok darabjáért. Ezalatt viszont, mivel a városban akadt dolga, az asszisztense foglalkozott a felvásárlással.

Mikor a férfi elutazott, az asszisztense összehívta a falusiakat, és azt mondta nekik: „Nézzék ezeket a ketreceket, bennük az összes majommal, amiket ez a férfi megvásárolt maguktól. Eladom ezeket maguknak 35$-ért, és mikor visszajön, maguk eladják neki 50$-ért.”

A falusiak összegyűjtötték az összes pénzt, ami csak volt nekik – némelyek mindenüket eladták -, és megvették az összes majmot. Eljött az éjjel, és az asszisztens eltűnt. Nem látták többé sem őt, sem a főnökét, csak a mindenfelé rohangászó majmokat.

Azt hiszem, most már értitek, hogyan is működik a tőzsde.

Szerző: Thejendra BS

“A tőzsde és az állatok, avagy Példabeszéd a majmokról” bejegyzéshez 26 hozzászólás

  1. Én nem tudok ilyen fapados debilke storyval szolgálni, de akit érdekel, viszont nem vágja, hogy most akkor mi is van, annak ajánlom figyelmébe ezt a rendkívül nagyszerű, de ugyanakkor egyszerű magyarázatot, az egyik legjobb interjú, amit a témában olvastam:

    http://index.hu/gazdasag/magyar/alb081027/

  2. Az interjú tényleg jó, viszont marhára nem örülök annak, hogy ismételten szépen leszóltál.

  3. Hol szóltalak le? A story írtam hogy fapados debilke, de ez inkább aranyos jelző mintsem nem 😀

  4. Ákos! Tök jó a link. A címet láttam, de azt hittem, valami bulvár-állatság. Szakmailag is, megírásilag is a topon van.
    Kösz, hogy megnézetted velem (is).

    Zsolt! Jó a történet, sajnálom, hogy Te bukkantál rá, és nem én. 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.