Hazafelé

Tegnap munka után a hírtelen nagy mennyiségben megeredt égi áldás miatt tengeralattjáróval taxival mentem haza. Az eddigi egyik legkellemesebb élményem volt, a sofőröm, és ez az utazás.

Egyrészt, nagyjából az első taxis, aki megtalálta az irodát, mert ismerte a környéket. De, nem erről szeretnék írni, szóval ezt most hagyjuk is.

Én általában szeretek beszélgetni az emberekkel, a taxisokkal főleg, aki normális, és utaztunk is már együtt, és most is így tettünk. Az aznapi forgalomról szoktam őket kérdezni először, és utánna mindig kijön egy-két aktuális közéleti dolog, kritika, ilyesmi, és most is ez történt.

Kérdeztem, hogy milyen a nyári forgalom, és arról kezdett mesélni, hogy mennyire jó is volt a forgalmuk 2004-ben, amikor az akkori Magyar Turizmus Rt. Tony Curtissel készített reklám kampánnyal bombázták az észak-amerikai lakosságot mindenféle médián keresztül.

Ennek az utóhatása eltartott legalább két évig.

Már csak azt nem értem, hogy ha egy ilyen ország népszerűsítő dologgal, ekkorát lehetett szakítani, miért nem csinálnak még ilyet. A hivatalos közlemény szerint milliárdokban mérhető volt a nyereség, amit az ország elkönyvelt a túristákból.

De miért is torpant meg ezután az idegen forgalom…

Azt hiszem pár nappal a meleg büszkeség napján történt attrocitások után, ez nem kérdés, de nezzük meg egy picit, hogy honnét indult az egész.

Nyilvánvaló, hogy az öszödi beszéd után az országunkról úgy beszélt a külföldi média, mint ahol éppen polgárháború van, és tankokat mutogattak, a TV székház előtt lángoló autókat, a székház ostromot, vízágyút, roham rendőröket, és minden mást.

Ezzel indult az idegen forgalmi bizalom megrendülése szerintem.

Nem beszélek híd blokádról, a március 15.-én és október 23.-án, most már minden évben általánosnak elfogadott zavargásokról, és azokról a barmokról sem, akik hallatni akarják a hangukat mindeképpen..

Oké, hogy egy kis csoport azt hiszi, hogy ők most vívják a harcukat ( Mein Kampf, mi? 😀 ), az aktuális kormány ellen, csak milyen áron. A hétvégi zavargásokban a biztonsági előkészületeknek, és az okozott kárnak az összege megint száz milliós nagyságrendű volt, azért mert az az 50 barom, nem tudott magának jobb programot szombat délutánra, mint fogócskázni a rendőrökkel, és melegeket dobálni.

Én úgy vagyok összerakva, hogy engem általában a gazdasági folyamatok jobban érdekelnek, mint mondjuk hogy ki húzgatja felül a szálakat (aktuál politika).

De nem hiszem, hogy van egyáltalán fogalma a sok zavargó baromnak, hogy az ő ténykedésük mennyit árt az országnak, és saját maguknak is.

Nézzük csak, az által, hogy a nemzetközi médiumok (CNN, BBC, CBS, NBC) rá fognak pörögni arra, hogy itt molotov koktélozás, meg dobókocka parti folyik utca kövekkel, és kordon borogatás, a fizető képes kereslettel rendelkező országok lakóit kellően távol fogjuk tartani magunktól.

Vagyis mondjuk nem lesznek túristák a fővárosban, kongani fognak a helyek, néhány talán be is zár a nyárra (főleg a zárt helyek), aminek az eredménye képpen ugye emberek kerülnek az utcára. Akik más munkát kell keresniük, ez által nagyobb lesz a munkapiaci verseny, ami negatívan befolyásolja a foglalkoztatottság biztonságát.

Aztán a kiskereskedelmi boltok forgalma is alancsonyabb lesz, taxival is kevesebben járnak, bkv jegyet is kevesebben vesznek.

Kevesebb Tokaji, Pick szalámi, Ergi Bikavér és Vörösboros-marhapörkölt fogy…
Ezen kívül kevesebb 5 csillagos szobát fognak bérelni, kevesebb masszázst vesznek igénybe, a bároknak sem lesz olyan forgalma.

Nem említeném az éjszakai szórakozó helyeken, night clubbokban és kaszinókban hagyott összegeket…

Azon kívül, hogy nem lehet rendesen közlekedni az utcán ezért van bajom az utcán zavargókkal.

Miért nem lehet inkább csendesen Sex on the Beachet kavargatni, Molotov koktélt helyett?

“Hazafelé” bejegyzéshez 41 hozzászólás

  1. A vicc az egeszben, hogy mig mondjuk Franciaorszagban tortenik ez, ezt mindenki leszarja es uigyanugy mennek a turistak.. Bezzeg hozzank. Sebaj, bemutatkoztunk, sokadjara. Csak kiba gaz, hogy az ilyen faszfejek alapjan itelik meg az orszagot, az meg a masik fele, hogy a rendorseg semmit nem tud veluk kezdeni. Garazdasag.. Penzbirsag azt csa.

  2. Nem ezt mondtam, hogy csak emiatt. De pl. a Köröshegyi völgyhíd építésének az árát bukjuk el évente sok barom miatt…

  3. én azért nem látom ilyen sötéten a helyzetet 🙂 nem emlékszem pontosan kb 8-10 éve voltak azok az őrült túlszámlázások, mikor egy vacsora a Váci utcában egy millióba került, akkor is rossz hírünk lett de csak túléltük valahogy 🙂
    amúgy meg hiába a reklám ha rengeteg hibánk van, szánalmas infrastruktúra, nem beszélünk idegen nyelveket, rossz a közbiztonság, „városnéző” taxisok és még lehetne sorolni 🙂 ezekről nem a Magyar Turizmus Zrt tehet 🙂
    nem tudom mennyire volt hatásos a Tony Curtis féle reklám, de tény sok negatív kritikát kapott

  4. Szerintem nem nagy a balhézások miatt visszaforduló külföldiek aránya. Azt se hiszem, hogy drasztikusan csökkent volna az idegenforgalom az előző évekhez képest. Ha mégis, akkor más dologgal magyaráznám, mindig vannak sláger úti célok, most nem mi vagyunk az. Én egyébként állandóan belebotlok turistákba, úgyhogy nagy gázt nem érzek. A taxis nyilván érez, de ez betudható annak, hogy a budapesti taxipiac kb 300%-osan telített.

    Mindettől függetlenül a reklám valóban jó dolog, támogatom az új image kampányt. Az egyetlen gond, hogy nagyon nehéz megjósolni hogy egy-egy területen történő nyomatása mennyire térül meg…

  5. ákibácsi:
    egyetértek veled abban, hogy a reklám, kampány jó dolog, de…
    azért ne az legyen már a „reklámunk”, hogy olimpiát még társban sem tudunk szervezni, de van melegfelvonulásunk… sorry, de ezzel nem tudok azonosulni valahogy…
    ez az egész melegfelvonulásos balhé meg randalírozás, fogócska, kockadobálás számomra egyértelműen a „panem et circenses” esete, személy szerint én sokkal inkább szeretném hallani a híradóban, hogy a gazdaság hogyan áll, mik a koncepciók, tervek rövid és hosszú távon egyaránt…

    lehet, hogy mégiscsak pénzügyön maradok?

  6. Én csak azt látom, hogy a Tisza-tónál minden második szomszédunk német volt. És általában egész nyáron több német szót hallhattunk, mint magyart. Pár éve üresen állnak a házak, és hírből sem hallottam idelátogató németről a faluban. Szomorú. Másrészt pont a sok faszkalap randalírozó miatt, már én sem érzem jól itt magam. Akkor hogyan várhatom el, hogy más meg ide utazgasson…

  7. Totya, én se csípem a melegfelvonulást, de ajánlom a figyelmedbe ezt a cikket:
    http://index.hu/velemeny/eheti/pofon/
    Tehát hagy menjenek ha akarnak, aki nem szereti ne nézze (ahogy ez működik minden nyugati városban). A balhézók nyilván azért balhéznak mert benne lesznek a tévében, sajnos ez ördögi kör.

    Az olimpia picit összetett dolog, jó dolog, de rengeteg gazdasági vonzata van és én nem láttam bizonyítottnak, hogy a sok befektetés valaha is megtérülne. Akkor már inkább költsük a pénzt lélegeztető gépekre, ahogy a demagóg mondás is tartja.

  8. haha, multkor pont a volgyhidrol cikkeztek, hogy mennyire felesleges volt. azert a randalirozokon kivul gondolj azokra az esetekre, amikor a turistakat lehuztak/kiraboltak. fene se jonne vissza ilyenek utan. azonkivul mi csabito van meg nalunk? aki egyszer volt varosnezni, az mi a fenenek jonne vissza. a furdok miatt? ugyan…

  9. ezt a hülyeséget. te azért mész valahová, hogy kipipáld? bp. városnézés. pipa.
    minél többször jársz egy helyen annál inkább megismered és megszereted.persze ha az első benyomás nem jó, akkor fuccs az egésznek. de én hetente megyek végig a dunaparton csak hogy lássam újból és újból.
    és nem csak azért mert itt lakom.
    ott van prága, amikor lehetőségem volt menni, mentem és még megyek is. és ha már láttam a károly hidat, ne menjek többet? addig megyek, míg az összes kocsmájában nem ültem.
    de ezt szinte bármelyik európai fővárosra mondhatnám. nem hiszem, hogy mi lennénk kivétel, mikor bp ennyire gyönyörű. és a fiataloknak is rengeteg szórakozási lehetőséget ad. és még soha nem hallottam rossz szót olyantól aki budapesten járt. van olyan külföldi ismerősöm aki párizshoz hasonlította. te párizst kipipálnád? már láttam a várost oda sem megyek többet??? debepipultam.

  10. be kellett kapcsolnom a légkondit. olyan ideges lettem. bocs, de nem bírom, ha a városomat szapulják.

  11. Bp. tényleg gyönyörű város, éjjel kivilágítva hajóról még Párizsnál is szebb, csak kár hogy nem becsüljük meg eléggé 🙁

  12. ha vannak szép éjszakai képek akkor tessék őket ide kirakni :)))))

  13. Szerintem itt mindenki szereti Budapestet, kár vitázni róla. Engem sokkal jobban zavar, amikor egy-két vidéki paraszt (és remélem nem veszi magára akinek nem inge) szapulja a saját fővárosát, csak mert 2x amikor volt látott három csövest, egy cigányt és egy kutyaszart az aluljáróban. Ja meg a pestiek bunkók, mind. És még terjeszti is. Érdekes, külfölditől még nem hallottam negatív kritikát, pedig volt, hogy direkt rákérdeztem, nem verték-e át őket stb. Azt mondják, az mindenhol előfordul. Na, így kéne hozzáállni.

  14. :DDDDDDDDD mindjart enis bekapcsolom a legkondit, mert bepipultam.
    akkor fejtsd ki nekem, hogy mi a rakert jonne ide vissza egy turista? igen, budapest tok szep ejjel kivilagitva. ha kedvenc varosod, akkor elj csak benne, de ha mar jartal mashol is, akkor tudhatod, hogy mik a legnagyobb hibai: tulzsufolt, budos, es koszos. errol sztem a lakosok tehetnek. ez szapulas lenne? sztem csak pusztan tenyek. de most remelem nem fogsz szivrohamban felfordulni, hianyoznanak a kommentjeid. :// lehet, hogy ha elkoltoznek a 8/9 kerulet kornyekerol, es kevesebbet latnam ezt az okadekot, akkor enis hasonlo gyermeki rajongassal tekintenek erre a pocegodorre, mint te. uff.

  15. Jaj, fiúk, lányok és hal. Minden városban van szép és ronda rész. Még Párizsban is.

  16. nyilvan, de a ronda reszeket nem fogod egy het alatt kiszurni, ahhoz egy kicsit tobb idot kell ott eltolteni. baaar, amikor velenceben sikerult elkavarodnunk, akkor elokerultek a „kevesbe fenyes utcak” is 🙂

  17. londont én kizárólag gyalog jártam be, hogy mindent lássak, ne csak a „szép?” részeket. london nem túlzsúfolt, büdös és koszos? sokkal durvább dolgokat láttam mint itt akár kőbánya lelepurcantabb részén. és? ezért ne menjek vissza?
    és szeretnék gyerek maradni.

  18. Hozzáállás kérdése. Akinek semmi se jó, az mindenhol csak a szart látja, aki optimista és életvidám az meg mindenhol azt nézi mi tetszik neki, mitől érzi jól magát. Én persze az előbbi vagyok, de azért tudom, hogy létezik a másik típus is. 😀

  19. miért zavar, ha fikázzák pestet? kívülállótól érthető. tanyára csak a patakvér híre jut el – éljen és virágozzék soká a kereskedelmi televíziózás. engem az zavar, amikor a pontagyú mélymagyarok felszedik a macskakövet, savastojást csinálnak, záptojást gyűjtenek, molotovot kavarnak és megdobálnak velük akármilyen apropóból embereket. és nekem ilyenkor nem elég a légkondi. 2006 második fele óta megduplázódott a szorongáscsökkentő/nyugtató-fogyasztás a kárpát-medencében miattam. és ezekért kurvára nem fog hiányozni ez a posvány. egyébként brno-ban és sofiában is nekimentek a melegeknek. balkán ez itt még mindig, bazmeg.

    off
    zénó, nem lehetne, hogy az okos wordpress motorod megjegyezze a usernevem?
    on

  20. Ákos szerint más faszsága miatt stresszelni viszont még nagyobb faszság. (ja, ez nem plurk)

  21. akos: kar lenne a hozzaallasra fogni, de sztem budapest nem csak a dunapartbol es kornyekebol all (btw enis a part mellett lakom), de felolem rajongjal tovabbra is. ezt a „három csövest, egy cigányt és egy kutyaszart az aluljáróban.” reszt nemannyira ertettem, mert ennyire tiszta aluljarot mostanaban nem lattam. ja, vegulis kivulallo vagyok, es tanyan elek 🙂 senki nem mondta, hogy london nem hasonlo pocegodor. de menj el pl munchenbe, kicsit tisztabb, es zoldebb varos. talan emiatt elhetobb is.

  22. Nem vagyok Budapest rajongó, csak szeretem. A szar dolgaival együtt. A rajongást meghagyom a 10 évvel fiatalabbaknak, mindegy mi iránt.

  23. noel, hegesztettem benne ma valamit,
    elvileg megjegyzi, csak az intervallumot nem tudom meddig.

  24. akkor majd minnya csinalok nektek nagy cookie ürítést, így távolról, mert nekem Safari és FF alatt is megjegyzi, ha nem vagyok belépve akkor is.

  25. Hm…en szeretem a fovarosunkat de benne elni sosem tudnek. Napi szinten bejarok, sot, ideiglenesen laktam is benn, de elkepzelhetetlennek tartom hogy en Budapesten regedjek meg….
    Szorakozasi lehetosegek, elet, soksok ember…ez egy egyetemistanak maga a paradicsom, de aki nyugira vagyik annak-serintem-kevesbe. Plane manapsag.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.