A Microsoft Network ismét nagytestvért játszik

A nagytestvér

Ma reggel tűnt fel, hogy a Live Messenger filterzett szavak közét tartozik a „http://www.utorrent.com/download.php” karakter lánc. Maga az utorrent.com domain nem, és a kifejezés sem, viszont a letöltési url igen.

Ezzel megint szerintem hatalmas öngólt lőttek.

Ha emlékszünk, fél éve csinált már ilyet a Microsoft. Remélem ennek a dolognak is lesz olyan visszahangja, hogy a filtert le kelljen törölniük.

A következő üzenetet nem sikerült minden címzettnek kézbesíteni:
http://www.utorrent.com/download.php

Egyébként nem értem. Maga a torrent egy nyílt protokol, az uTorrent egy open source szoftver. Miért ezt kell tiltani? Bezzeg az sms warez/spammer, és a „Hi, checkout béla.party-picz.info” jellegű MSN spam áradatot nem lehet megfogni, mert szarnak rá.

Viszont arra van energiájuk, hogy egy nyílt rendszerrel baszakodjanak.

Használják illegálisan? Persze.
De nem CSAK illegálisan. Rengeteg legálisan letölthető tartalom van amit torrent trackereken keresztül szolgálnak ki. Például legtöbb linux/bsd disztribució ezt a módozatot választja a szoftvereinek a terjesztésére. Ja, hogy ez üzletileg sérti az M$ köreit.

Ennek az egésznek több kára van, mint haszna. Szerintem.

Az egészben az aggaszt, hogy a Microsoft tényleg azt hiszi, hogy ezzel komoly akadályt gördít a torrentezés elé. Ha a torrent kikötők címét tiltaná, azt megérteném.
De ezt nem.

Mi ez a nagytestvér effektus már megint?

“A Microsoft Network ismét nagytestvért játszik” bejegyzéshez 24 hozzászólás

  1. A postban megválaszoltad a végén lévő kérdést. Amúgy felejtsük már el ezt a torrentet nem csak illegális dolgokra lehet használni című mesét. Vajh’ az adatfolyam hány százaléka visz legális tartalmat? Gyanítom valahol öt százalék körül… vagy még kevesebb, legyen mondjuk 1. 🙂 A MS-t meg szerintem inkább az zavarja jobban, hogy a saját termékeit ingyér szedik le onnan, bár nyilván az is, hogy más free konkurens szoftvereket is.

  2. Én a FreeBSD-t, ami a szerveremen fut torrenten szedtem le. Legális.

    A multkor említett életmentő Ubuntumat szintén torrenten szedtem le, szintén legális 🙂

  3. Nem azt kérdeztem, hogy miket szedtél le legálisan, még csak nem is azt hogy a te letöltéseid hány százaléka az, hanem hogy szerinted a világon hány százalék a legális tartalom p2p forgalomban.

  4. Az msn már nagyon rég óta filterezi az olyan url-eket amiben szerepel a „download” szó.. pár éve találkoztam a jelenséggel előszőr..

  5. A lényeg szerintem nem ez.

    A lényeg az, hogy rossz oldalon fogták meg a problémát. Ha nagyon filterezni akarnak, akkor a torrent portálok címét tiltsák (ne!), vagy a .torrent fájlok küldését, vagy bármit.

    De ne egy letöltés oldalt, könyörgöm

  6. De mondom, hogy nem a torrentek ellen irányul ez. Csak egyszerűen benne van a linkben a download szó. Ez ilyen árnyékravetődés effekt. Bármilyen urlt beírsz amiben benne van a download szó, szűri torrenttől függetlenül. És ez évek óra így van.

  7. nemtom.. én már egy jó éve biztos találkoztam a jelenséggel.. de most nem az a lényeg, hogy mióta, hanem, hogy a „Microsoft a μTorrent ellen” cím tök alaptalan.

  8. Ahham ez nekem olyan mintha kinai lenne de azért a kép az tutkó!!
    P.s.: mit szólnál egy olyan poszthoz, amely nemzetközi magánjog kollíziós normaösszeütközéseit napjaink aktuális jogharmonizációs tevékenységeinek tükrében hivatott vizsgálni?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.