Becsületkasszás automaták

Amikor kb két hete lejött a csodás indexes videó a becsületkasszás ásványvíz automatáról, amit a város több pontján (az egyik pont a munkahelyemtől 2 sarokra lévő Kolosy téren van), ekkor többeknél hangot adtam szkepticizmusomnak. Miután minden nap 2x elmentem az automata mellett és láttam, hogy milyen hatásfokkal üzemelnek. Persze, lehurrogtak, törölték a hozzászólásaim, hogy milyen köcsög negatív vagyok.

Persze, mindenki lelkes volt az alapján, hogy kimentek az Indexesek csináltak egy 4 perces videót fényes nappal, arról, hogy 5 emberből 4 fizetett, és az egy aki nem fizetett persze hajléktalan volt. Erre mindenki örült, hogy milyen becsületesek vagyunk, stb-stb.

Némi statisztika tanulmányokkal a hátam mögött, és az éles paraszti logikámmal úgy gondolomtam, hogy nem túl reprezentatív ekkora mintával dolgozni, és ebből messzemenő következtetést levonni.

De a szkepticizmusom akkor indult be igazán, (azon kívül, hogy láttam, boldog-boldogtalan nyomkodja a gombokat) amikor láttam, hogy este 7 körül lelakatolják az automatát, és valami pozdorja, vagy hasonló vastag falapos borítással látják el éjszakára. Ha olyan jól menne, és ennyire bíznának a projekt sikerében, úgy gondolom kint mernék hagyni éjszakára is, minden további nélkül.

Szóval, az automata, így hogy csak naponta 12 órán át használható (reggel 7 és este 7 között), így termel 63-64%-os fizetési hajlandóságot. Vajon mi lenne akkor ha a maradék 12 órában is használható lenne, és a szórakozóhelyre menet és jövet is használhatnák a szomjas, vagy éppen már jól elázott fiatalok…

A projekt weboldala egyébként itt érhető el, ahol naprakészen tartanak egy-egy számlálót a budai és a pesti automata hatékonyságáról:
http://becsuletkassza.hu/

Tanulság, az Indexnek megint nem lehet hinni, és a megérzéseimre kell hallgatnom továbbra is, nincs mese.

“Becsületkasszás automaták” bejegyzéshez 85 hozzászólás

  1. Ha sok szempontból átgondoljuk a dolgot akkor nehéz megmondani hogy a fizető vagy a nemfizető közül ki az aki valójában helyesen cselekszik.

  2. Hollandiában létezik ilyen becsületkasszás megoldás. A termelők kiteszik a főutak szélére a terményeiket és otthagyják. Az emberek akik arra járnak visznek el az áruból és hagynak ott pénzt is érte. Na ezt csinálja meg valaki Magyarországon.. El lopnák a terményt a pénzel is együtt. Sajnos ilyen világot élünk. 🙁
    Én amilyen becsületes vagyok elvinném a terményt és pénzt hagynék ott érte.

  3. Létezik itthon is ilyen. Vidéken látsz ilyesmit,
    sőt akár Budapesten is, a perem kerületekben.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.