Próbáltam hazai mézet venni

Szokásom gyakran főzni a híres mézes-mustáros csirkét/pulykát, és most hétvégén Laura azt kérte, hogy dobjak már össze neki egy ilyet, megkívánta, meg régen is szerepelt már az asztalunkon főfogásként. Mondtam, hogy rendben van, akkor menjünk el a közeli boltba, és szerezzünk hozzá mézet, mert ami itthon van az kevés lesz.

Általában olyan 15-20 dekát szoktam elhasználni egy ilyen fogás elkészítéséhez, szóval nem túl keveset.

A választásom az egyik közeli SPAR-ra esett, ahová magabiztosan mentem be, volt róla fogalmam, hogy nagyjából merre tartják a mézeket. Odaérve nagyjából 10 percig nézegettem őket, és végül iszonyatosan mérges lettem, ugyanis nem volt magyar méz. Egy darab sem.

Jelentős méztermelő ország vagyunk, és basszus nem lehet kapni hazai mézet?? Csak olyat, amin az áll, hogy „Származási hely: EU-s és nem EU-s országok”. Erről pedig tudható, hogy ez csak méznek látszó cucc, ebben méz, csak a gyártó nevében van, aki Alba-Méz Kft. néven tünteti fel magát, ami alapján akár azt is gondolhatnánk, hogy gondos fehérvári kezek csomagolják számunkra a Dunántúl legjobb mézeit.

Ezzel szemben a valóság az, hogy mindenféle megbízhatatlan és fel nem tüntetett eredetű, méznek látszó dolgot öntenek össze, majd ezt eladják itthon, olyan csomagolással, hogy a naiv szemlélő azt hiszi, hogy ez bizony hazai méz – mert ugye, ha ránézünk a maci formájú műanyag mézes dologra, feltételezzük, hogy magyar – miközben a nagy túrót.

De, mi volt mi tenni, az ételhez minden megvolt már véve, nem akartam még külön rohangálni méz után, így iszonyatos düh és kettősség volt bennem, de meg kellett venni, végül az otthoni maradék mézeket és ezt az ipari sárgás szirupot öntöttem össze, és azzal készült a mézes-mustáros csirkém.

Másnap Ádámmal termelői piacra mentem, és ott elpanaszoltam az egyik méztermelőnek a tegnapi sztorit, csak legyintett, hogy ismeri ezt a társaságot, majd mesélt még érdekeseket, de nem írom le, mert nem szeretnék még ezért is bíróságra járni. Végül természetesen tőle is vettem mézet, amiben a legdurvább, hogy olcsóbb volt, mint a kínai ipari mézzel kevert akármi.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.