Mission Impossible, avagy magyar bankok és az euro

Nos, csak hogy ma is lehessen rám anyázni, ismét sikerült valamibe belenyúlni.

A történet röviden annyi, hogy van egy deviza számlám, ahol a számlavezető bankfiók külföldön van, ám de VISA kártya van a számlához, és mondjuk szeretnék itthon, Magyarországon EURÓt kivenni ATM automatából.

Euró

De a sajnálatos konklúzió, amire 2 nap nyomozás után jutottam, hogy NEM LEHET. Sajnálom, hogy ilyen extra igényeim vannak, de nem is azt kérem, hogy minden sarkon lehessen felvenni, hanem legalább egy lenne ember által elérhető helyen.

Igen, tudom, az OTP-nek vannak olyan automatái, amik adnak ki eurót, de csak saját kibocsátású bankkártyával működnek. Kipróbáltam, tegnap este a Vörösmarthy téren, gondolkodtam is rajta, hogy ennek örömére lelocsoljam benzinnel és körbe táncoljam.

De ennek mi értelme van? Kiraknak budapest első számú turista csomópontjába egy automatát, ami ki ad eurót, de csak saját otps kártyával megy. Mivan? Ha el akarok utazni nyaralni, és este 11-kor jut eszembe, hogy nem váltottam eurót, akkor ott tudok kivenni? (ugye 10-ig működnek az Exchangek) De jó.

Egyébként, egy, azaz egy olyan ATMet tudok ami bármilyen kártyát elfogad, és eurót ad ki, az pedig a K&H bank automatája Ferihegy 1-en, ezt egy atm keresőn talátam, és Tamás barátomnak megerősítette ma reggel a CIB telefonos ügyfélszolgálata is.

Ha nem baj, akkor most ezért nem mennék ki. De akkor is szakadjon már meg, aki ezt a baromságot kitalálta. Hogy akar itt bárki eurózónát, meg mindent, amikor egy kibaszott 2 milliós városban nem tudnak kirakni egy normális automatát, emberek által lakott helyre?

Ha valaki tud ilyen automatát, esküszöm, megkövetem az ATM-et karbantartó bankot, és nagy piros betűkkel kifogom írni, hogy ők a királyok. Amíg nem, addig pedig minden pénzintézet elmehet a balkánra. Köszönöm a szót.

“Mission Impossible, avagy magyar bankok és az euro” bejegyzéshez 4 759 hozzászólás

  1. hah, en sem tudok ilyenrol. igaz, en forditva, vagyis kint probaltam felvenni helyi valutat az adott orszagban es az termeszetesen mukodott. jol latod, egy ujabb szegyen a kulfoldiek fele. btw: szoval igy viszed ki kulfoldre a megkeresett baksisokat, hogy ne kelljen adozni, mi?:)

  2. persze, sőt igazából olyan automatát is szeretnék ami rögtön aranyrudakat ad ki, hogy egyszerűbb legyen svájcba szállítani.

  3. Sosem mondtam, hogy tudok helyesen írni 🙂
    Viszont legalább a cimkék között helyes volt 🙂

  4. Nekem egy külföldi ismerősöm vett ki Pesten automatából eurót, bár fingom nincs milyen kártyával. Mondanám, hogy megkérdezem, de -bocs- annyira nem érdekel az egész 🙂

  5. nekem sosem jutott eszembe hogy ATM-ből vegyek ki eurot, csak utazáshoz kell, azt meg általában jó előre megtervezi az ember, ha valuta kellett bementem a bankba és kértem
    de most hogy írod tényleg fejlődhetnének ilyen téren is a bankok, csak sajnos messze még az euro övezet :((

  6. minek neked euro?
    tök logikus.
    minek rakjanak ki pl osztrákiában egy dolláros automatát? azért mert van egy-két ember akinek éjszaka jut eszébe, hogy nem váltott utazás előtt?
    váltson külföldön, ha hülye volt!

  7. Majd este elmondom mire kellett nekem a juró.

    Oké, hogy ne lehessen kivenni minden utcasarkon közép-afrikai frankot, de ha ki tudott rakni az otp 3 ótómatát, ami ad eurót, miért nem bankkártya független?

  8. heló, napsinak van igaza. az ATM arra való, hogy az adott ország valutájához hozzájuss (ha már mindenképp olyanod van, hogy kp kell…). Ha nekem mongol tugrik kéne, akkor bankba mennék, nyitva tartás alatt. Ha a világ minden valutájához csak 1 ATM lenne Budapesten, mi lenne itt? Nem találnánk meg, melyik a forintos. Egyébként majd ha tényleg euró lesz itt is a fizetőeszköz (4-es metró után 17 évvel, azazkábé 2068-ban), akkor majd az fog minden gépből folyni. Addig viszont tök jogos, hogy forintot adnak ki. Szerintem ósztriában se adott a bevezetés előtt mást, csak schillinget. Szóval a jelen posztban ecsetelt meggyőződésessel végre nem értek egyet. 🙂

  9. Oké, akkor árulja már el nekem valaki, hogy mi a retkes vérveretes f*sznak van kirakva a Vörösmarthy térre (és még 3 másik helyre), kib*szott OTP ATM, ami ad ki eurót, de csak a szájbatúrt OTP ügyfeleknek, idegen kártyával nem?

    Másrészt, deviza számlám van, méghozzá olyan banknál, aminek itthon NINCS fiókja, tehát NEM TUDOK bemenni, semmilyen fiókba, hogy zsét vegyek fel.

  10. Nem tudom, miért van otp automata 3 helyen. Az otp-vel kapcsolatban van még néhány dolog, amit nem értek, talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy nem állok velük kapcsolatban. Ja de: van egy takarékbetétkönyvem kb 2000 Ft-tal, meg egy 5000 Ft-os gépkocsi-nyereménybetétkönyvem.
    Másrészt, ha olyan fiókban lenne devizaszámlád, aminek van itthon foókja, akkor ode be tudnál menni, de atm-ből akkor sem tudnál kivenni devizát. Mint ahogy thiruwananthauramban sem tudsz kivenni forintot semelyik ottani atmből.
    Más lenne a helyzet, ha otp-s lennél 😛

  11. Nem is csodálom, hogy minden reggelre eltűnik mostanában az automata 😀

    ” Vörösmarthy téren, gondolkodtam is rajta, hogy ennek örömére lelocsoljam benzinnel és körbe táncoljam. ”

    mások meg:

    ” Vörösmarthy téren, gondolkodtam is rajta, hogy hozzákötöm az autómhoz és otthon megnézem, van-e benne euró.”

    ui.
    a Firefox-ban van hejesírás elenörző 🙂

  12. „az ATM arra való, hogy az adott ország valutájához hozzájuss”

    Nade kéremszépen itt azért nem mindenféle valutáról van szó, hanem euróról, és ha tényleg annyira „menetel” az ország az EU-ba, akkor szvsz egy könnyen kivitelezhető, ugyanakkor nagy lépés lenne pár eurós ATM installációja..

    uff.

  13. Laci, tudom, hog FF3 ban van helyesírás ellenőrző, csak éppen Firebug nem működik még tökéletesen alatta, így maradok a kettes ágnál.

    Az alap probléma egyébként még mindig az, hogy a számlavezető bankot nem én választottam, hanem nekem választották. Egyébként .tom majd szünetben ha véletlenül együtt kávézol az mnb vezetőjével, ezt neki is bedobhatnád 😀

  14. Vééégülis.. az elnök úr az szinte egyetlen ember kb a bankban, aki köszön a pórnépnek is, majd legközelebb ha együtt liftezek vele, rákérdezek 😀

  15. Lassan vége a vajúdásnak és megszületik a gyerek, talán Zénó is rájön, hogy gyorsabb az egész, ha kiveszi HUFban és valahol átváltja EURra, más módon se bukna kevesebbet.

    ui. Új munkahelye van! 😀

  16. megkérdeztem. akkor lesz bevezetve az eurós atm, ha nem írod többet th-val vörösmarty nevét. különben is minnyá összeomlik a világgazdaság, nemtom hova parázol.

  17. De az tökmindegy, hogy mennyire vagyunk közel vagy kurvamessze az euró bevezetésééig. Még közvetlenül előtte sem fogják átkohnfigurálni az átéemmeket, hogy kártya be, pinkó, válassz valutát, összeg, bizonylat igen/nem. Majd ha bevezetik, akkor azt mondják, hogy február 31 reggel 6-tól euróban adjuk ki a pénzt. aztán ennyi.

  18. A blogbejegyzes irojaval en is egyetertek, mert hasonlo cipoben jarok, hogy a DeutscheBankos EUR folyoszamlamrol nem tudok EURO-t levenni, pedig nekem most arra van szuksegem. Most az lenne szerintetek a megoldas, hogy kiveszem forintban es ujra visszavaltom? Ketszer valtsam?Abszurd…

  19. Marci, sajnos én sem találtam más megoldást.

    Így meg bukik az ember olyan 4-5% ot simán, attól függően hol váltja…

  20. én is hasonló cipőben járok, mint a bejegyzés szerzője.

    a kérdésem az, hogy ebből a bizonyos ferihegyi euro-s atm-ből a pénzkivét ugyanolyan költségekkel jár, mintha egy forintosból vennék ki?

  21. paha, sajnos nem tudom, nem voltam hajlandó kimenni ferihegyre egy pénz kivételért. Nem ér meg nekem 2 órát :\

  22. A sok értetlenkedő miatt, hadd foglaljam össze az uraknak, ami részben már a sorok közt ott volt:
    1. Az ATM arra való, hogy bármilyen pénzt felvehess nem csak a helyit. Itthon is a Citinél volt dollár ATM. Külföldről meg ne is beszéljünk.
    2. Az euro nem mongol tugrik, hanem az egyik világvaluta.
    3. LÉNYEG: azért kéne ATM-ből felvenni, hogy ne a bank váltsa be forintra ha kell, mert súlyos pénzt buksz a rossz váltással, de akkor is ha kp. felveszed nálunk, mert akkor az kerül sokba sorban-állás stb. S ez független attól, hogy magyar vagy külföldi a bankod.

    Teljesen osztom DjZone véleményét; ez egy teljesen lehetelen állapot Európa szívében egy világvárosban 🙁

  23. Informer, te okos, szerinted ha egy Bank ATM-jéből vennél fel ajrót, akkor nem számol fel váltási költséget? Hülyék dolgoznak a bankszektorban, de azért nem ennyire.

  24. Nyilván számolnak fel váltási költséget, de nem annyit mintha váltanál forintra, és onnét juróra.

  25. Logikusan ennek így kellene történnie.
    Abból kiindulva, hogy ugyanez van, ha mondjuk a dombornyomott kártyámmal fizetek online juróban 🙂

  26. Gyermeken naiv vagy, ha hiszed, hogy még történnek itthon logikus dolgok 😀

  27. én ma jártam Ferihegy 1-n, tényleg ott van a bankomat (a check-in kapuk csarnokában, a nagy aulától balra eső részen, rögtön a fal mellet balra), oldalán narancssárga „euro only” felirat. vigyázni kell, mert ez két automata egy házban, egymásnak „háttal”, az egyik forintos a másik euro-s.

    bedugtam a kártyát, nyelv választás, pin kód, majd mégegyszer figyelmeztet, hogy ez a gép euro-t ad. beírtam a kért összeget, ám ekkor „kiköpte” a kártyát és kiírta, hogy műszaki hiba miatt nem üzemel. 🙁

    pár percet még sétáltam ott, hátha megjavul, de nem, folyamatosan ez volt kiírva.

  28. ahogy a postban is volt, az otp-nek is vannak sajátkártyás eurogépei, a commentből nem derült ki, hogy ferihegyen mi van és milyen kártyát fogad…

  29. És az bármilyen külföldi bank visaját vagy mastercardját elfogadja? hm hm

  30. Ákos: igen. ma jártam ott és működött is, sikerült megfejnem őt egy külföldi bank maestro kártyájával.

    szerintem az is minden kártyát megeszik, amit a forintos atm-ek is.

    hogy mennyi kezelési költséget szedtek le, azt egyelőre még nem látom a netbankingban, de majd arról is beszámolok.

  31. hát igen, 24-48 óra múlva be is került, de ami meglepő, hogy egyelőre egy centet sem vontak le a pénzkivétért…

  32. Original:

    Ne légy nevetséges ha kérhetem… Ember. Dollárról és Euróról beszélünk.(Jó DjZone euro-ról, én dollárról, tökmindegy) A dollár világvaluta, az Euro pedig legyen már fontos egy kibaszott EU-s országban!

    Igenis DjZone egyetértek, szánalmas dolognak tartom és bekaphatják a bankok.

  33. paha,
    akkor szerintem önmagában valamivel magasabb konverziós rátát számoltak fel, és nem fix váltási költség van.

    Mint ahogy pl. PayPal is csinálja, ha mondjuk HUF bankszámláról fizetsz dollárban.

  34. DjZoNe: ezzel csak az a bökkenő, hogy EUR számlám van, és a pénzkivét után pontosan annyival csökkent az elérhető egyenleg, mint amennyit kivettem. 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.