Jasminos / EOS-os interjú

Most kaptam MSNen, egy logot, amiben valaki mesél, az egyik közelmúltban történt interjújáról a Jasmin Media Group / Docler Team / Duodecade / WebFunTeam / EOS Models / EOS Institute cégcsoportnál.

A maga vágatlanságában, hadd jöjjön:

[10:17] bemegyek az ajtón, egyből egy biztonsági faszi kérdezi, hogy ki vagyok, hova jöttem, milyen pozícióra, és kéri a személyimet
[10:18] ad egy kártyá, jön egy köpcös emberke, aki a fejlesztési vezető vagy mi
[10:18] az átkísér a másik lépcsőházba, persze ott is kamerás a kapucsnegő, aztán bemegyünk 2 üvegajtón és leültet
[10:18] majd
[10:18] bekapcsolja az álványon álló kamerát
[10:19] azt hittem beszarok
[10:19] és akkor kezdődött az interjú
[10:19] említett referenciát, valami orgazmusos weboldalt
[10:19] hehe
[10:20] meg mondta, hogy 9től 6-ig van a munkaidő, és csak a wc-ben nincs kamera
[10:20] mondta küld tesztfeladatot
[10:20] küldte, de basztam rá
[10:20] hányinger az egész

Ez már több mint szánalmas.

Egyet nem tudok. Ki a ráknak képzelik magukat, hogy személyi igazolványt le kell adni? Mi ez? A Nemzet Biztonsági Hivatal, valami szuper titkos hadi támaszpont?

Egy 4 csillag feletti hotelben megértem. Ott mégis csak van érték a szobkában, a szoba ára sem két forint, de itt?
Egy interjúra?

A kamera pedig végképp minek? Én ott fordultam volna sarkon, ez biztos.
Egyébként tájékoztatták-e a pályázót, hogy mozgóképes felvétel fog róla készülni?

Mivel ő is megvolt lepődve ezen, gondolom nem. Másrészt, ezzel mondjuk az adatvédelmi ombudsmanhoz is lehetne fordulni. Simán.

Tényleg azt hiszitek, hogy bármit megtehettek? Utánna pedig mehet a sírás, hogy miért nem találtok normális munkaerőt. Ezért, mert nem emberként tekintetek a munkavállalóra, aki hozzátok pályázik, hanem játszátok a Mindenhatót.

Erősen elgondolkodtam rajta, hogy ezt valami nagy port kavaró online médiumnak is elküldöm, azért hogy ne csak napi 1000 ember olvassa nálam, hanem mondjuk 40-50.000…

“Jasminos / EOS-os interjú” bejegyzéshez 91 hozzászólás

  1. Én már olyanról is hallottam, ahol a vécén is volt kamera, mondván hogy ne dohányozzanak, illetve minden monitoron webkamera, ami folyamatosan vette a dolgozót. 2008, helló mi?

  2. a személyi csak ahhoz kell, hogy arról szokás beírni a vendégkönyvbe a vendégeket.

  3. Velem a Lorealnál csinálták ugyanezt…
    Sőt még annó Debrecenbe a National Instruments híres csodaszép helyen is dettó ez volt…

  4. Nálunk is egyszercsak az volt h a sarokban ott figyelt egy ip kamera, csakhogy nem szólt a boss h ez lenne, pedig asszem tudnunk kellett volna róla. Nem vagyunk nagy cég, sőt, kétemberes hely vagyunk a boss, de az csak… na mind1.

  5. (a vége kicsit értelmetlen lett, bocs, szóval 2 emberes hely vagyunk, a boss…)

  6. (na jól van, mostmár tényleg nem spammelek, bocsi zone, a kommentbe írt plus jel nem kerül be, ez akart lenni elsőre is: „…kétemberes hely vagyunk PLUS a boss…”)

  7. helo,

    Itt sem lennel koteles atadni a szemelyid. Minden cegnel ahol magneses belepokartyat kapsz elkerik az adataid hozza. Nyilvan be is diktalhatod meg is mutathatod, ha ugy mesz felvetelizni, hogy nem bizol anyira sem a cegben, hogy atadd a szemelyid.

    Az EOSnal kamerara vettek az interjut, nyilvan ha az interjuztatottnak kifogasa lett volna ellene azt szova tette volna. Nem tette.

    A kamerak pedig nem azert vannak a jasminban a fenykepes kartyakkal egyutt mert felnek hogy a budiban dohanyzol. Megvannak az okai. Akinek meg kicsi agya is van mint paranoid vezeto az tudja, hogy teljesen felesleges kameraval felvenni az embereket ha tudni akarod mit csinalnak. Nezd meg inkabb mit csinal interneten es az aki a monitorokra azert rak webcamet hogy megfigyeljen, az a szanalmas 😉 Es meg egyszerubb is a netet figyelni.

    Mellesleg ugy mondod, hogy nincs ertek, mintha nem jartal volna bent 😀 A sok csillagos szallodaban a 30e forintos tv, a vizforralo, vagy az odadrotozott hajszarito szamit erteknek? 😀 Ezek persze nyilvan tobbet ernek szerintem is, mint mondjuk az uzleti titoknak minositheto informaciok. ha te mondod.

    Btw, ezt DjZone nyilvan nem hiszi el nekem mint jasminosnak, de az utobbi idoben az egesz cegcsoport egy olyan brutalis valtozason ment at amirol nem lehet negativumot mondani. Ok, a dohanyzasra kijelolt hely eleg pici. De itt vege a negativumoknak. Az hogy te anno egy „masik” helyen dolgoztal nem jelenti, hogy nem volt kepes a valtozasra. Persze nem azt mondom, hogy ne ird meg az ilyen es hasonlo dolgokat, mert szukseg van ra. A valtozasok sosem maguktol jonnek.

    Viszont regen meg megertettem amiket irtal es maximum azt mondtam lehajtott bologato fejjel,hogy „hat igen”. Viszont mostmar kicsit olyan a dolog, hogy megsem emlited pl. azt az aprosagot miszerint az interju alany toketlenkedett bar mit varhatunk attol aki anyit sem tud mondani az interjun, hogy „kosz, de nemerdekel”?

    Szoval ahogy nemreg egy ismerosom fogalmazott. Kicsit olyan mintha a jasmin lenne az „ellensegkeped”. Lehet szukseged van ra.

    thnx.

  8. szállodában nehogymá elkérjék a személyit. Egyaz, hogy nem adnám oda, kettő, szerintem ők se égetik be magukat ilyennel.
    Állásinterjún pedig nyilván mondhatod azt, hogy nem adom oda, meg hogy kamera kikapcs. Ha ellenkeznek, akkor lehet felháborodni. De szerintem először szólni kell. A monitortetején a webkamerát meg leragasztanám egy posztittel.

  9. Hehe 🙂 Zone bacsi mar megint okos volt 🙂 Csak azt nem ertem ha ez ennyire szanalmas egyreszt miert foglalkozik vele ennyit, masreszt magat minek nevezi ha ilyen helyen hajlando volt dolgozni? Megjegyzes: mellesleg nem sajat szandekabol tavozott a cegtol…

  10. Megint nem a lényegre koncentráltok emberek! A lényeg: napi 1000 ember olvassa Zénót!!! 😀 😀 😀

  11. Ne legyetek már ennyire negatívak 🙂 Egyébként kicsit olyan érzésem van a djz vs jasmin balhéval kapcsolatban, mint amikor a hős szerelmest lapátra teszi a kedves hölgy, és onnantól fogva ő lesz a falu kurvája hősünk szemében, attól függetlenül, hogy mit tett és mit nem. Agresszív fellépés a lenyelhetetlen gombóc ellen… meg ilyenek…

  12. walaki,
    leírtam már korábban is, de megteszem újra, a gyengébbek kedvéért.

    Amikor kedves módon megcsinálták húsvét pénteken a nagy leépítést, előtte már hetekkel interjúkra jártam. A következő helyemen, magasabb beosztásban és 2x annyi pénzért kezdtem.

    dark,
    te folyamatosan véded a céget. Ez a dolgod, ott dolgozol. Én hiszek Andersenben, a mesékben, és Benedek Elekben is, viszont egy dolog biztos; kutyából nem lesz szalonna.

    Egyébként örülök, hogy megint átmentünk személyeskedésbe, és a „Zone kurva anyját” jellegű stílusban, miközben nem a céget fikáztam, hanem a HR eljárás. No de, nem baj.

  13. Zone valoban korrekt hozzaallas fikazni egy ceget amikor amellett, hogy ott dolgozol interjukra jarsz. Ennyit a lojalitasodrol.

  14. Bele tudsz még valamibe kötni?

    Amíg hozzám normálisan áll valaki, addig én is normálisan állok hozzájuk. Viszont, miután mondvacsinált indokkal „a folyosón ölelkezett valakivel” akartak kirúgni márciusban, onnét nem papolhatsz nekem lojalitásról.
    Azok mellett, hogy szinte mindennapos volt, hogy hajnal 2-3 kor még dolgoztam távolról VPNen, amikor a munkaidő mint tudjuk 6-ig tart.

  15. már megint a réginóta, a megsebzett vad szindróma, szegénynek nagyon a lelkébegázolhattak azzalhogy letörtékaz önkényeskedőkis szarvaitésezért most életfogytiglan vérbosszútesküdött. De előbbutobb megunja valaki. Érdekesség olvasnivaló PTK ide vonatkozó paragrafusai

  16. BTW – ezt arraírtamhogy mostmár egy éve tartósan mocskolodik a zonika 🙂

  17. Ha vérbosszút esküdtem volna, akkor valószínűleg a előszedném a munkatörvénykönyvének azokat a részeit, amiket a cég megszegett.

    Vagy csak simán megosztanám a 2006 októberi szemináriumon készült mókás képeket, nyilván arc kitakarással, és akkor a személyiségi jogok is védve vannak.

    Másrészt, nem mocskoldótam az elmúlt évben, bármennyire is szeretnéd, egy levelet osztottam megy kb fél éve, és most ezt a rövid ám de velős történetet. Ha nálad a kettő folyamatosságot jelent, akkor nagyon sajnállak 🙂

    Ez nagyjából az a kaliber, amikor valamenyik párt sajtó szóvivője kijelentette a második miniszterelnöki tévé vita előtt, hogy ez „Magyarországon, hagyománnyá vált”…

  18. DjZ,

    Persze, hogy vedem 🙂

    Amugy nem volt kerdeses amikor elkuldtek a sok embert teged es sok mas embert is „megsirattunk”.

    Azt is tudjuk, hogy sokan nagyon sokat dolgoztak akkoriban veled egyutt. Azert commenteltem amugy, mert ezt unfairnek erzem. Latszik hogy az interjuztatott alany nem az onallosag es a tokeletes alkalmazatott mintakepe. Nem mondom hogy kotekedni szeretnek vagy ellened iranyuloan negativ dolgokat mondani. Viszont ha hiszed hanem, kellemes dolog a jasminnal dolgozni 🙂

    Ha nekem nem hiszel, javaslom interviewold meg nvoice-t 😉

  19. tenyleg fura, hogy nem szarsz rajuk magas ivben. szemelyit mashol is szokas leadni, az hogy rogzitettek az interjut, azzal magukat is vedik. meg mindig jobb, mint ha rejtett kamerakat hasznalnak. ezenfelul gondolj arra, hogyha felhivsz egy tetves ugyfelszolgalatot, szinten mindenhol rogzitik a beszelgetest…

  20. Ez a kamera dolog több szempontból is jó taktika szerintem. Egyrészt, ha nincs ellenvetése az interview alanynak, nem kell a helyszínen jegyzetelni az interview-ztatónak, ráérnek később kiértékelni a megnyilvánulásait. Amennyiben zavarja és nem megy bele, akkor legalább kiderül, hogy mennyire határozott az illető és mennyire áll ki magáért adott esetben. Meg azért jelentősen stresszeli az embert ha egy kamerával ül szemben, és hát az ilyen interview-k a stressz-helyzetben való viselkedést is felmérik.

  21. Ha vérbosszú lett volna, akkor nyilván levágta volna valakinek a fejét, vagy legalább a kezét. Kamera úgy valóban oké, ha tud róla az alany.

  22. Kamera sok helyen van már, pl azért mert a felvételről döntést meghozók mindegyike nem tud jelen lenni ott és akkor.

  23. Jelenleg én is a szóban forgó cégcsoport valamelyikénél dolgozom immár lassan 2 éve, DjZ ismer is 🙂 és meg kell erősítenem dark állítását: az utóbbi másfél évben Csakugyan durván 180 fokos fordulatot vett az egész cég, leginkább abban, ami a legfontosabb: hozzáállásban. A konstans cinizmus, parázás és fejfogás valóban egy lehetőségekkel teletűzdelt, felszabadultabb, Érettebb légkörré változott. Ha az ominózus pénteken én is kikerültem volna, lehet nekem is az lenne a véleményem mint e blog tulajdonosának, de – amit egy jelenleg benn dolgozó ember is érez – a cég tanult a baklövésekből.

  24. sziasztok!

    szemelyit minden a biztonsagra valamit is ado _nagyobb_ cegnel szoktak kerni. hogy djzone meg nem jart ilyen nagyobb cegnel az a sajat problemaja. 🙂
    fyi: a szemelyit valoban nem kell oda adnod a biztonsaginak ha ezzel problemaid vannak jelezheted gondolom ilyenkor meg lehet beszelni valami kozeputas megoldast. a szemelyi kerese az adott ceg biztonsagi szolgalatanak a munkajat konnyiti meg ennyi. aki ebbe tobbet gondol az a paranoias.

    kamera is van minden valamirevalo cegnel es megint csak azt kell mondjam ha djzone vagy az emlitett interju alany meg nem jart olyan beszelgetesen amit kameraval rogzitettek akkor az a sajat bajuk. 🙂 a kamera csak egy eszkoz amivel az interjuztato dolgat konnyited meg tapasztalatbol mondom hogy remekul hasznalhato.
    fyi ismet: djzone megsporolhattal volna egy kellemetlen kort ha megkerdezted volna az ismerosod hogy alairattak vele engedely a rogziteshez vagy sem. megsugom alairattak vele is mint mindenkivel. ezek utan vegkepp hiteltelen a beirasod.

    „Utánna pedig mehet a sírás, hogy miért nem találtok normális munkaerőt.”
    erre reagalnom kell mert mar tobbszor is kurvara melle lottel ezzel: a cegcsoport nem azert keres folyamatosan uj embereket mert senki nem jon hozzank vagy mert elmennenek az emberek hanem mert 1 ev alatt megduplaztuk a cegcsoport letszamat!

    vegul en is csodalkozasomat fejeznem ki amiatt hogy 1 ev elteltevel meg mindig velunk foglalkozol. tudom nem lehet konnyu megemeszteni hogy elcsusztal a husosfazektol. 🙂 de akkor is. ez nem igazsagerzetre vall hanem rosszindulatra foleg hogy ilyen baromsagokat irsz…

  25. Láttunk már duplázódást, aztán hírtelen feleződést.
    Van ilyen 🙂

    Egyébként, várom már azt a hetet, amikor egyik fejvadász cég sem hív fel, azzal, hogy vezető fejlesztőt keresnek „egy magyar tulajdonú internetes szolgáltatásokkal foglalkozó céghez”.

    A húsos fazékos hasonlatod a saját egyszerűségedről tanuskodik, no meg arról, hogy nem ismersz, ilyen formán a véleményed irreleváns.

    Nem mellékesen, nagyon örülnék neki, ha már van képetek ide jönni, és fikázni engem, akkor nem kamu mail címről, és kamu nicken ócsárolnátok, hanem lenne annyi vér a pucátokban, hogy vállaljátok a neveteket. Túl nagy kérés, mi? 🙂

  26. Csak kiragadva, a szem.ig. témához: a hatóság kivételével valóban sehol se kötelező odaadni. Se szórakozóhelyen, se irodaházban, se Tescoban a korod igazolására, se sehol. Viszont az a baromi nagy helyzet, hogy ők viszont nem kötelesek beengedni oda vagy kiszolgálni piával. Én a magam részéről kicsit se sírnék azután a munkaerő után, aki amiatt nem jut be az épületbe, mert nem adja oda az igazolványát…

  27. Szintén a bizonyos cégcsoportnál tevékenykedem. Csak pár hónapja de sajnos van szerencsém ismerni azt a kis köpcöst… bár ne…
    Perpillanat azt a taktikát követi, hogy a volt ismerőseit nyomatja be a céghez.
    A többi munkaerőnek aki jelentkezik meg lehetetlen elvárásokat támaszt akik ezek után érthető módon inkább visszamondják a jelentkezést.
    Maga a légkör az kiváló a cégnél, remekebbnél remekebb szakemberek. Viszont van pár gyenge láncszem, szerencsétlenségünkre pont a feljebbvalók köreiben, de ott is akad ritka kivétel akinek nagyon sokat köszönhetünk.

  28. én is voltam az interjún, személyi, kamera (már olvastam egyébként itt ezekről a dolgokról, nyilván rákerestem). az ilyen tevékenységhez úgy tudom, nyilvántartási számmal, engedéllyel kell rendelkezni (már a felvétel készítéséhez, tárolásához, tájékoztatniuk kellene írásban mi fog vele történni estébé), úgyhogy részemről az ombudsmanhoz fordultam, csak úgy kíváncsiságból.
    Ja, és egy hónapja nem jeleztek vissza, hogy tetszett-e a képem a tulajnak.

  29. Azzal, hogy ott van, beszélsz, ráutaló magatartással beleegyezel a kamerába. Hacsak nem rejtet az a kamera, akkor tök más a helyzet. A képmásodhoz meg annyiban van jogod, hogy az engedélyed nélkül nem hozhatják nyilvánosságra, de belső használathoz nem kell a rábólintásod.

  30. Sziasztok.

    Most kerestek meg egy fejvadász cégtől, hogy az EOS-hoz keresnek vezető fejlesztőt. Nem tudom, hogy merjek e menni, elég nagy a felelősség most rajtam, jön a kisbabánk. Kérlek írjatok infókat a cégről, mennyire biztos a munka, mennyire szeretik és milyen idővel elküldeni az embereket, milyen a légkör. Kérlek titeket, minden negatív és pozitív információt osszatok meg velem.
    Előre is köszönöm a segítségeteket.

  31. Hi,

    én kb.3 hete voltam náluk interjún (se kamera, se személyi!!), pár napja aláírtam a szerződést,de van egy sztorim, amit az előbbiek olvasása után gondoltam megosztok:

    Szóval behívtak, interjú az ebédlőben(!) egy kedves hr-es lány és a „leendő” főnököm jelenlétében….minden jól ment,majd hívnak.
    Hívtak is, hogy igen kellek, mikor tudok kezdeni?
    Erre én lelkesen felmondtam a még meglévő munkahelyemen, és megállapodtunk.
    Bementem a dh-hoz szerződést aláírni, amikor kiderült, hogy a „leendő” főnököm már nem dolgozik a cégcsoportnál, és emiatt mégsem abba a munkakörbe vennének fel, amiről szó volt, hanem vmi másra.
    De: „Ugye ez nem probléma???” hangzott el a mostmár leendő főnöknőm szájából….

    Nos, most jobb híján elkezdek ott dolgozni, de már azelőtt csalódtam bennük, mielőtt igazán elkezdődött volna. És ez a gáz emberek!!!!
    Előre elvették a kedvem az egész cégtől, munkától, mindentől…..pedig nem kellett volna, jó munkaerő vagyok!

  32. Ugy 8 éve voltam ezeknél egy csúf belvárosi utcában kis helységben volt két gyerek akiknek porno oldaluk volt,/van mondta h a fölötte lévő helységben vannak a csajok…hálozatokhoz értettem,de csak valami webes kép cserélgetős állás lett volna,diák voltam .. a nagy tesztkérdés ez volt:

    „vettünk egy programot és nem müködik hálózaton keresztül sokszor lefagy, akik csinálták azok sem tudják miért, mit gondolsz miért ”

    mondtam h nézzék meg a MTU maximum átküldhető adatcsomag nagyságát a routeren stb

    kövé dermedve ültek .. egymásra néztek,- nem telefonáltak..

    azóta én ismert biztonsági szakember lettem arra a két nyomoroncra meg úgy emlékszem mint két hülyére akik egy gusztustalan üzletből élnek és hülyék mint a sakál

  33. nos megérkezett az adatvédelmi biztos állásfoglalása a kamerával kapcsolatban. idézek.
    …a cég biztonsági munkatársa megakadályozhatja a cég székhelyére történő belépést, amennyiben a belépő személy személyazonosságát nem igazolja, ugyanakkor az ezzel kapcsolatos nyilvántartást más célból nem lehet felhasználni, az ilyen jellegű magatartást törvény tiltja.

    A cég tevékenységét is figyelembe véve a személyazonosító igazolvány számának kezelésére nem találtam jogszabályi alapot, ezért erre vonatkozóan az Avtv. 25. §-ának (2) bekezdése alapján az EOS INSTITUTE Kft. vezetőségét felszólítottam, hogy az adatkezelési gyakorlatukat állásfoglalásomnak megfelelően változtassák meg, a törvényes jogalap nélkül kezelt adatokat töröljék és a megtett intézkedéseiről harminc napon belül tájékoztassanak
    ..
    Az állásinterjún készített képfelvételek adatkezelését nem támogatom. Az adatkezelés céljához nem látom elengedhetetlenül szükségesnek, és olyan erős üzleti érdeket sem találok, ami a képfelvételeket indokolná. Tekintettel arra, hogy a képfelvevő, -rögzítő berendezések használata során fennáll annak a lehetősége, hogy egy alkotmány által biztosított emberi jog sérülhet, biztosabb megoldásnak találom, ha a cégen belül az állásinterjúkat úgy szerveznék meg, hogy a cégvezetés személyesen találkozhasson a felvételizőkkel, így elkerülhető lenne a képfelvételek készítése.

    Erről tehát ennyit.

  34. ja és kedves Ákos, kérlek nézz utána Te is dolgoknak, mielőtt itt kinyilatkozol az én saját képmásomhoz való jogomhoz.

  35. Kispiskóta,

    Egy helyen dolgozunk (bár nem face2face), de nem merném Neked ott bent soha elmondani, amit gondolok (keyloggerek minden gépen, a hangot és a képet is rögzítik,felvételeket több hónapig megőrzik, stb). Jobban jártál volna az előző főnökkel, ő kiállt értünk. Ez a mostani a rendszer feltétlen híve, sok jót ne várj tőle. Hallottam a sztoridat, megdöbbentem rajta, de hát ilyen a Docler…. Ha rám hallgatsz gyorsan nekiállsz keresni valamit és még az önéletrajzodból is kihagyott azt az időt, amit itt töltesz. Én is ezt csinálom, gőzerővel keresek, mert amióta nincs a régi főnök, cudar itt a helyzet…

  36. Ja azoknak, akik tudják, kiről van szó: Sziszkó sincs már a cégnél…

  37. Ki az a régi főnök, aki már nincs ott?? Többen is emlitették… Monogram?

  38. Magáról az Eos-os szemináriumokról nem tudsz picit bővebben írni? Privátban szívesen elmesélem a miértet. Csak nagy vonalakban, mire számítsak…

  39. Nagyon érdekelne egy jelenlegi vagy egy volt Docleres alkalmazott élménybeszámolója a cégpolitikáról, tréningekről, mert épp erről írnék egy cikket. Jó lenne árnyalnom a képet a cégről.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.