Hude a krva száját

Nos szóval, amit most írok nagyon technikai lesz, meg vannak részek ahol 18+-os, de most bennem van és muszáj.

Az első dolog, ami ma felröhögtem 4 órányi szopás után (nem túlzok), az a következő csodás kódrészlet volt:

function content($par) {
global $_SERVER;

Kínomban röhögtem igazából, mivel ennyire gyenge részt még a morizonszponthu kódjában nem láttam…

A másik, hogy a kedves korábbi fejlesztő úgy alkotta meg a csodás kódját, hogy csak PHP4 alatt fut, ami már 3 éve olyan, mint a seggünkbe kavicsot dugdosni. Lehet, de nem illik.

Ezért kellett harmonikusan összelőtt szerver konfigurációt megbolygatni… Alig 2 éjszakába telt mire működött teljesen.

Nos a harmadik dolog, pedig annyira siralmas volt, hogy el sem hittem először. A HTTP_GET-en keresztül érkező változókat átszűrte SQLbe dobás előtt egy mysql-real-escape-string nevű függvényen, ami annyit csinál, hogy az oda nem illő, illetve az adatfeldolgozás számára problémás karaktereket egyfajta keretbe foglalja, megakadályozva kártékony kód beillesztését.
Ám de, ehhez működő adatbázis kapcsolat szükségeltetik, de ő az inicializálás előtt már használta ezt, ílyenkor pedig a szerver alapbeállítások szerinti kapcsolódási adatokat használná… Ami normál módban üres. Nos, mivel ezt adatbázis lekérdezés (query) építése közben használta ezek a változók üres karakterláncként tértek vissza az error_logot, és a query logot is gazdagították.

Így lefekvésként mentolos-eukaliptuszos-chillis öklöző zsírral, és egy PHP 24 óra alatt kezdőknek című PDF-el szeretném megköszönni a korábbi fejlesztők munkáját. Tapsvihar.

“Hude a krva száját” bejegyzéshez 17 hozzászólás

  1. Tegnap azon derültem, hogy 2 hét alatt valaki PS zseninek gondolja magát, mert két képből tud egyet csinálni, az is olyan… mára meg ez…
    Éljen a szrgyártás, kockacukrot nekik 😀

  2. Szerintem nem ildomos egy project korábbi résztvevőit szapulni (szakmától és vérmérséklettől függetlenül). Még akkor sem, ha azt olyan kifinomult nyelvi eszközökkel tesszük, mint az „Ám de, ehhez…” formula.

  3. Szerintem pedig nem kedves hozzáállás, a telefont nem felvenni, a hiba bejelentéseket leszarni, információkat és dokumentációt visszatartani, és az átállásban nem segédkezni.

    Amikor tőlem elvittek egy nagy projektet, akkor nem hisztis kisfiúként reagáltam le, és ahol lehetett keresztbe tettem, hanem segítettem az átállásban, de tuti én vagyok megint inkorrekt.

    Másrészt számolatlan mennyiségű éjszakám van benne az átállásban, ingyen, az illető pedig 1 hónapja nem képes nekem egy kurva e-mailre reagálni. Valahogy mindig vidéken van, nyaral, nem elérhető, szabadságon van. És csak a bullshitet tudja tolni andreasnak, és telefonon szakérteni, hogy ezt így meg úgy kellene csinálni, meg a szarból várat építeni.

  4. Gondolom úgyis az a lényeg, hogy most már mindenki tudja, hogy nálad van a morrisons.hu 😀

  5. Ez így nem igaz 🙂

    Maximum mi adminisztráljuk azt a szervert amire átáll pár napon bellül.

  6. Én csak azt nem értem, hogy akkor az a bizonyos aktivitás, ami 4 órányi volt (nem írom ide szándékosan), mikor történt. Az üres karakterláncok visszatérte után, avagy azt megelőzően? 🙂

  7. Jól látom, hogy a blogod totális érdektelenségbe fulladt? 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.