A kampánycsend és a kampánycsend sértés

Ha már többek közt napsitól is megkaptam, hogy kampány csendet sértek, tegyük egy kicsit tisztába a dolgokat, hogyan is áll ez a magyar jogban.

Kampánycsend
Kampánycsend

Az 1997. évi C. törvény szabályozza a kampányt és a kampány csendet.

A 41. paragrafus foglalkozik a kampány csend fogalmával. Ezért idézném is:

41. § A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát (a továbbiakban: plakát) elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

Ez a törvény kapott egy kiegészítést, ami BH1999. 48. névre hallgat, nézzük meg hát ezt is:

BH1999. 48. Nem minősül a kampánycsend megsértésének, ha egy ismert pártállású személy televízióműsorban – nem politikusként – szerepel úgy, hogy kijelentései a választói akarat befolyásolására nem alkalmasak.

Mivel nem vagyok sem párt (jelölő szervezet), sem jelölt, így a véleményem, a véleménynyilvánítás szabadsága értelmében közzétehetem, amely alkotmányos jogom.

Most pedig az Országos Választási Bizottság 2/2007. (III. 19.) állásfoglalásából idézek a kampánycsend egyes kérdéseiről:

10. Az állampolgárok, mint magánszemélyek közötti személyes kommunikáció – tartalmától és formájától (a többi között levél, SMS, e-mail, internetes napló /blog/) függetlenül – nem valósítja meg a kampánycsend megsértését.

Nálunk fejlettebb, dinamikusabban változó, és technikai változásokat gyorsabban követő jogrendszerben (például a szomszédos Ausztriában) ismeretlen a kampánycsend fogalma.

További információ:

Akinek pedig továbbra is problémája van azzal, hogy ezt megírtam az Országos Választási Bizottság örömmel fogadja a reklamációját.

“A kampánycsend és a kampánycsend sértés” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Tisztelt Olvasók !

    Azt szeretném megtudni,hogy a gépkocsim tetejére szerelt választási reklámtáblámmal már
    négy napja a szavazókör előtti parkolóban állok napközben és mikor időm engedi a választási körzet utcáit járom vele,ha szombaton este kampányzárás előtt odaállok ahol egész héten álltam,/ a többi jelölt plakátjai közelében/ akkor sértek-e valamilyen választási előírást?
    Nagyon szépen kérem válaszukat.

    Tisttelettel:Szilágyi József
    Berettyóujfalu
    1.vk.

  2. Úgy tudom, amennyiben ön jelölt, jelölő szervezethez/párthoz tartozó, akkor ez ebben az esetben egyértelműen kampánycsend sértésnek számít.
    Legrosszabb esetben a választási bizottság eltiltja a további jogsértéstől vagyis leszerelteti a táblát, de szankcionálni nem tudják, esetleg a választókörzet eredményét semmisíthetik meg, de ha jól tudom ilyenre még nem nagyon volt példa.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.