A Vénusz Project

Az előzetes feltételezésekkel szemben, sem a Gilette női borotvájának nem szeretnék reklámot csinálni, sem a csodálatos magyar étolajnak, de még az ókori római szerelem istennője előtt sem emelném meg a parókám.

Amiről viszont a következő videó szól, azt a Zeitgeist Addendum videóban már beharangozott, egy kicsit talán szürreálisan is ultramodern világkép. No, de lássuk is hogy miről van szó:

Get Flash to see this player.

A 00:47-51 közötti képnek számomra, valami féle Stonehenge jellegű napkultusz utóíze volt.

A filmben megfestett jövőképre, pedig azt hiszem Madách Ember tragédiájából a Falanszter is sárgán írigykedik, nem véletlenül. Akár hogy is, a tervektől fel állt a szőr a hátamon, hogy erre a mostani technikai tudással, tényleg lenne lehetőség-e? A másik kérdés, az, hogy ha technológiailag kivitelezhető a dolog, vajon ezek a tervek is eltűnnek majd egy poros íróasztal fiókban?

Ezeken töprengve én most elmegyek aludni, és izzadni, hátha, holnapra h1n1 fertőzött disznóként ébredek 😀

“A Vénusz Project” bejegyzéshez 43 hozzászólás

  1. Az emberi képzelőerő határtalan, de biztos vagyok benne, hogy ezeknek egy részét simán meg lehetne valósítani, építeni.

  2. az úriember nem számol az emberek embertelenségével meg viselkedéseivel

    egyesekhez hiába lapátolnád befele egész nap az aranyat, meg a legkirályabb technikákat, csakazért is lepusztítanák, és egy szemétdombot csinálnának belőle

  3. Csaba,nekem is egy hasonló gondolat motoszkált a videó nézése közben a fejemben…hogy jó-jó, de az ember gyarló és hülye, mint tudjuk és ezért hajlamos a legjobb dolgokat is a legrosszabbra fordítani..

    De azért én szívesen eléldegélnék abban a házikóban ami 0:30 környékén látható 🙂

  4. Csaba, Balou,

    Úgy érzem, igazatok van: az emberből nehéz kinevelni az agressziót. Bár ha végignézitek a Zeitgeizt Addendum-ot, abban elhangzik, hogy megfelelő neveléssel csökkenthető/eltűntethető a bűnözés (mármint, hogy a gyerekek nem tapasztalnak felnövekvésük során agresszív viselkedést – mivel minden konfliktus megbeszélhető és kompromisszumok köthetők; továbbá nem néznek Mad Max 3-at és Utolsó ház balrát, hogy csak a lájtosabbakat említsem).

    De, van egy kifejezett hiba az Addendum-ban: ez a „dokumentumfilm” egy bőség-társadalmat vetít elő, mivel ekkor a pénz megszüntethető. Lehet, hogy bőségesen kinyerhető ingyenes energia, lehet, hogy bőségesen elő lehet táplálékot állítani, de mindig lesznek korlátos erőforrások. Ilyen például a föld, telek. Lehet, hogy lehetne a víz alatti lakóparkokat létesíteni, de a föld felülete mégis csak véges, és valahol csak kell lakni: tehát továbbra lesz értéke (mely ellen-tételezhető a pénz+hitel izével), továbbá nem homogén: Capri szigetén vagy Niagara vízeséses panorámával rendelkező ingatlan nagyobb értékkel rendelkezik, mint egy tanya Baranyában.

    Hát, ez van… De legalább mindkét film sokkal tárgyilagosabb témát ad egy jó vitára, mint a jobbosok ősmagyarozása, meg kollektív-bűnös (népcsoport) keresése a saját hülyeségeinkre – ha értitek, mire gondolok…

    Mindenesetre én nem szeretném, ha a bankkártyám egy nyomkövető lenne a bőröm alatt (Zeitgeist III rész)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.