Félinformációs világkép

A múlt héten ültem a napi úszás adagom leküzdése után a szaunában és egy idősebb úrral beszélgettünk, majd valahogy kilyukadtunk a kényes pontoknál, és elkezdtek Horthy gyalázó dolgok ömleni az illető szájából…

Nem igazán akartam félbeszakítani, hagytam, hadd mondja el a magáét, majd legközelebb, ha kevésbé lila fejjel adja elő, elmondom neki a teljes valóságot.

Az első számú nagy tévedése az volt, amikor azon viccelődött, hogy mennyire szánalmas ember volt, mert hogy „a Szent István nevű csatahajót azért süllyesztették el, egy motorcsónakról, mivel a parton aludt közben”.

Ugye, minden hazugság fele igaz, a Szant István hadihajót, valóban egy olasz motórcsónakról indított két torpedóval süllyesztették el. A dolog csupán ott sántít, hogy Horthy nem a Szent István hajó parancsnoka volt, hanem a hasonlóan Tegetthoff-osztályú testvérhajó, a Viribus Unitis volt a kormányzó, illetve akkor ellentengernagy zászlóshajója.

A másik hogy „ez a bohóc azt sem vette észre, hogy a németek közben megölték a fiát”.
Nos, az egyik fiát valóban elvesztette a második világháború alatt viszont, ő István volt, aki egyébként 1942-ben hadirepülőgép-szerencsétlenségben halt meg Ukrajnában.
A másik fiát Miklóst, 1944-ben tényleg elrabolták a németek, de ő 1993-ban halt meg nyugati emigrációban.

Ennyi volt mára a kis történelem óra, ezt majd megpróbálom szépen beadagolni az illetőnek, hátha nem törik nagyon össze a világképe 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.