A fejberúgott rendőrkutya este

A legelső felütésem a dologgal kapcsolatban, nekem is, nyilvánvalóan a felháborodás volt, és valószínűleg az is marad.

Egyenlő mértékben vetem el a szemellenzős állatvédő álláspontot, és a mocskos rendőrözöst is.

Azt javaslom tehát, tegyünk egy lépést hátrébb és nézzük a képet árnyaltabban.

Jelen helyzetben minek is minősült a rendőrkutya?

A kis jogérzékem szerint – a rendőrségi törvény tüzetes átnézése előtt azt sugallta – hogy a szolgálati kutya, nem más, mint eszköz a szolgálatot teljesítő rendőr számára. Ennek a véleményemnek hangot is adtam, ami miatt le lettem hurrogva, ezért ütöttem fel a net jogtárat.

A rendőrség működéséről az 1994. évi XXXIV. törvény rendelkezik. A szolgálati kutya pedig a VI. Fejezetben kerül először elő, ez a fejezet pedig a Kényszerítő eszközök címet viseli. Így igazából a vonatkozó paragrafus elolvasása nélkül csupán a besorolás alapján diadalittasan dőlhetnék hátra. De nem teszem, ezért lássuk az 50. § első részét.

50. § (1) A rendőr szájkosárral ellátott szolgálati kutyát – pórázon vagy anélkül – kényszerítő eszközként akkor alkalmazhat, ha a testi kényszer alkalmazásának feltételei (47. §) fennállnak.

Az 50. § többi részét azért nem idézem csak, mert azok a tényezők ebben az esetben nem álltak fenn.

Viszont érdemes még megnézni, mint is ír a 47. §:

47. § A rendőr – intézkedése során – az ellenszegülés megtörésére testi erővel cselekvésre vagy a cselekvés abbahagyására kényszerítést (testi kényszert) alkalmazhat.

A fenti videóban kialakult helyzetnek tehát kialakulnia sem szabadott volna, mivel a szolgálati kutya csupán kényszerítő eszköz, amelyet intézkedéssel szemben ellenállás megtörésére, mint testi kényszer lehet alkalmazni. A dolog fonáksága pont ez, hogy a srác, nem állt intézkedés alatt.

“A fejberúgott rendőrkutya este” bejegyzéshez 79 hozzászólás

  1. Persze a videóban az nem látszik, hogy a rendőr előtte percekig heccelte a kutyát, tisztára úgy látszott, hogy mindjárt ráuszítja az emberre. A kutyarúgást peszre elítélem, de jelen helyzetben (tüntetés káosz tömeg) mondhatni jogos volt.

    Azt meg csak én vettem észre, hogy a tüntetést próbálják összemosni a jobbikkal? Magánemberek jelentették be, a jobbik mint párt nem volt jelen. Persze az ott randalírozó buzgómagyarok tetteit is a párt számlájára írják…

  2. Hát azért ez nem így van:

    http://www.police.hu/data/cms584406/17_2009_orfkut.pdf

    „89. A járőrkutya igénybe vehető:
    a) veszélyeztetett területek ellenőrzésére;
    b) rendezvények, demonstrációk biztosítására, a speciális felkészítést követően tömegkezelési feladatok ellátására;
    c) a rendőri intézkedés biztosítására;
    d) a bűncselekményt elkövető személy felkutatására, elfogására, előállításának biztosítására;
    e) a rendőr és más személy életének, testi épségének biztosítására;
    f) a közrendre és a közbiztonságra veszélyt jelentő csoport szétoszlatására;
    g) járőr, járőrpár vagy járőrcsoport megerősítésére;”

    „90. A járırkutya kényszerítı eszközként történı alkalmazásának szabályait a Rendırségrıl szóló törvény és a
    Rendırség Szolgálati Szabályzata tartalmazza.”

  3. @Gábor, köszönöm a helyesbítést, furcsállottam is, hogy a rendőrségi törvény ennyivel lerendezi.

    Ugyanakkor, ez nem változtat azon az alapfelvetésemen, miszerint a szolgálati/járőr kutya csupán egy eszköz, mégha ez durván hangzik is a nagyon hangos állatvédők számára.

    @ottvoltam, mi más célja lenne az indexnek azzal, hogy azt nem mutatják be, hogy a rendőri leteperéstől az egyik gyerek epilepsziás rohamot kapott, bezzeg azt bemutatják, hogy egy kutyát megrugtak. A nagy humanistáknak ennyivel fontosabb egy ember, mint egy állat.

  4. szóval ilyen esetben ha a szolgálati kutyát bántalmazzák az hivatalos személy elleni erőszak mivel élőlényről van szó… egyébként a Jobbiknak semmi köze nincs ehez az egészhez remélem ezt a csávót lecsukják egy 2-3 évre … megérdemli

  5. Sziasztok!
    Sajnos megint azt látom, hogy a joggal próbálják a „moslékokat” védeni, akik unalomból, heccelésből, szórakozásbol kimennek egy ilyen tüntetésre, hogy szánt szándékkal balhét, feszültséget szítsanak! Gyorsan megjegyezném, hogy az ominózus felvonulással én sem értek egyet. Az ilyen majmok akik kutyákat rugdosnak, rendőroket hergelnek, aláznak meg, azok egyéb más jellegű tüntetésen is jelen van, hogy kiélje vandál hajlamait! Egyébként ha nem lett volna rajta szájkosár, akkor a nyomorult nem lett volna olyen nagylegény! Kár, hogy a melegek nem mentek végig egytől egyig a „kisfiún! Az ilyen ott könyörgött volna segítségért a rendőrbácsiknak! 😉

  6. rewen, tévedés, a rendőrkutya nem hivatalos személy, hanem kényszerítő eszköz, ahogyan a rendőrségi törvényből idéztem. Ugyan akkor, látom, hogy te is jó index olvasó lehetsz, mert a Jobbiknak a tüntetéshez semmi köze nem volt.

    András, már elnézést, de én sem minősítettem a vonulókat, de ha már ilyen kedves voltál, akkor szerintem pont hogy ők a moslék, és rohadtul nem hiányzik ez a fajta tömeg és felvonulás Budapest utcáira. A rendőr hergelésről annyit, hogy készült egy hosszabb videó, ami időrendben bemutatják a történéseket. Azok után, hogy a „rendőrök” bevezették az akkor még tényleg békés tömegbe 5 kutyás rendőrt, majd randomra letepertek embereket, mint pl Kürti Zolit. Vagy pl a srácot, aki emiatt epilepsziás rohamot kapott. Érdekes ez a nagy humanizmus, ami az állatért sajnálkozik, de egy emberért már nem…

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ri2hcqiYGvI

  7. DjZone!
    Ezzel kapcsolatban egyetértunk, intézzék zárt ajtók mögött a „dolgaikat! Engem nem érdekel ki kit tepert le, aki ilyen beteg, ne menjen tüntetésre ha nem bírja! Különben az ilyen emberek gyújtjak fel a kocsijainkat, középületeket stb… Természetesen a vandálokra gondoltam! Nem baj, védjétek őket!!! ÉRdekes, hogy ebben az otszágban már mindenkinek vannak jogai, de kötelezettségei senkinek!!!

  8. Djzone ÉRdekes, hogy ebben az otszágban már mindenkinek vannak jogai, de kötelezettségei senkinek!!!
    Teljesen egyetértek veled jogod ahoz is van hogy dolgozz de igazából az kötelesség és sokan nem azért nem dolgoznak mert nem akarnak, rengeteg az ilyen is hanem azért mert nincs munkalehetőség. De azért felmerül bennem ilyenkor hogy ezek a balhékereső alkoholista személyek akiknek minden mind1 elgondolkodnak-e azon hogy akik a pajzs mögött állnak azok is emberek és csak a munkájukat végzik …

  9. Az az igazság hogy a demokráciára hivatkozva ma már szinte mindent (igazából semmit) meg lehet tenni. Pl. a melegek (ugye a demokráciában nem lehet buzizni) kihasználva a demokráciát billegetik a hátsójukat és hergelik azokat akik ezzel nem értenek egyet, majd utána szaladnak a mindenféle jogvédő szervezetekhez hogy csúnya emberek bántják őket, mindezt ahelyett hogy örülnének hogy ma már békén hagyják őket. Mindig kell a figyelem felhívás mint a bugyis macának is, akik megélnek abból hogy a lógó mellüket reklámozzák, és „hivatalos celebek”. Én betiltanám az összes hasonló megmozdulást; ha pistike szerelmes a józsiba akkor intézzék el ezt a franciaágyukon, de ha az utcán a hátsóját előttem elkezdené tekergetni, bizisten egy bottal tuti eltörném a gerincét letojva magasról az összes „személyiségi jogait”.

    Ugye divat ma már romázni, habár a romák azt mondják hogy ők cigányok, ha én mondom akkor meg fajgyűlölő vagyok, és szaladnak az amneszti internesönelhez, ahhoz a szervezethez ahol a hazájukban még nem is olyan régen még külön buszon utaztak a feketék, rabszolgaként tartották őket, és még ma is működik a Ku Klux Klán (http://hu.wikipedia.org/wiki/Ku_Klux_Klan). Jobb lenne ha ők is inkább hazafelé mutogatnának és nem itt próbálnának meg precedenst teremteni.

    Egy kisebbség (mennyi is van Magyarországon?? 20? 25?) ingyen kap alanyi jogon mindent, mást meg kipakolnak az utcára, mert DOLGOZIK…pfőjj, fordított világ ez. A csirkéknek meg előírják mekkora „lakása” lehet mert különben jön a 26 mancs és feljelent.

    No, remélem kiteszed DjZone a hőbörgésemet ha már eccer lehet…:D
    Üdv,
    L.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.