A negatív alapállásunk

A történet apropója több, mint egy éve történt, így gondoltam most már leírhatom a történteket. Túl a csillogáson című film premier előtti vetítésén vettem részt az Urániában, majd a rendezvény végeztével ahogy szállingóztak el az emberek, segítettünk összepakolni, így végül kaptunk pár tálca megmaradt cupcake-et. A fotós cuccaim mellett egy tálcányit hoztam el, és elhatároztam, hogy hazáig elosztogatom. Mivel nem lakom messze, gyalog 10-15 percen belüli a táv és a belváros sűrű részein vezet át, úgy gondoltam, hogy találkozom akkora embersereggel, akik ezt elfogadják.

Nem egészen így történt… Nagyjából a tálca felét sikerült elosztogatnom, úgy több száz embert kérdeztem meg ez idő alatt. Akiknek a legtöbbet adtam belőle, azok a kapuban üldögélő idős cigányok és az utcán a fetrengés szélén álló, vagy éppen fekvő punkok.

Ezt egy kicsit csalódásként éltem meg. Főleg, hogy mindezt jól öltözötten, öltönyben adtam elő, sőt magyarul és angolul is kínáltam a sütiket.

Ami durva, hogy meghökkentettem az embereket, és nem hitték el, hogy tényleg ingyen van, hogy biztos, hogy van benne valami trükk. Biztos, kérek érte valamit, vagy van benne valami cucc.

Ugyan ezt tapasztaltam meg, akkor, amikor 4-6-os vágányzár volt odaléptem az emberekhez, először felnézés nélkül próbáltak elterelni, mint valami kéregetőt. Aztán amikor vártam még előttük 4-5 másodpercet, akkor kivették a fülhallgatót, és elismételtem, hogy a CBA elől indul a villamospótló, és villamos már kurvára nem fog jönni. Ekkor elszégyellték magukat, és megköszönték.

Vagy például, amikor tavaly decemberben Pesten hallottam csoportból a lányokkal szaloncukrokat osztottunk Blahán, itt is sok gyanakvó szemet láttam, akik nem fogadták el az ajándékot.

Szóval, amit ezekből a fenti példákból ki akartam hozni, hogy van egy alapvető negatív hozzáállásunk, ahhoz, ha valamit kapunk ingyen. A kérdés valójában az, hogy ez egy tanult dolog-e, és tapasztalatok alapján gondoljuk azt, hogy semmi sincs ingyen, és azt várjuk, hogy ha elfogadjuk akkor jön a csavar, és meg kell adni a telefonszámunkat, vagy válaszolni hülye kérdésekre, vagy bármi hasonló?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.