Mission Impossible, avagy magyar bankok és az euro

Nos, csak hogy ma is lehessen rám anyázni, ismét sikerült valamibe belenyúlni.

A történet röviden annyi, hogy van egy deviza számlám, ahol a számlavezető bankfiók külföldön van, ám de VISA kártya van a számlához, és mondjuk szeretnék itthon, Magyarországon EURÓt kivenni ATM automatából.

Euró

De a sajnálatos konklúzió, amire 2 nap nyomozás után jutottam, hogy NEM LEHET. Sajnálom, hogy ilyen extra igényeim vannak, de nem is azt kérem, hogy minden sarkon lehessen felvenni, hanem legalább egy lenne ember által elérhető helyen.

Igen, tudom, az OTP-nek vannak olyan automatái, amik adnak ki eurót, de csak saját kibocsátású bankkártyával működnek. Kipróbáltam, tegnap este a Vörösmarthy téren, gondolkodtam is rajta, hogy ennek örömére lelocsoljam benzinnel és körbe táncoljam.

De ennek mi értelme van? Kiraknak budapest első számú turista csomópontjába egy automatát, ami ki ad eurót, de csak saját otps kártyával megy. Mivan? Ha el akarok utazni nyaralni, és este 11-kor jut eszembe, hogy nem váltottam eurót, akkor ott tudok kivenni? (ugye 10-ig működnek az Exchangek) De jó.

Egyébként, egy, azaz egy olyan ATMet tudok ami bármilyen kártyát elfogad, és eurót ad ki, az pedig a K&H bank automatája Ferihegy 1-en, ezt egy atm keresőn talátam, és Tamás barátomnak megerősítette ma reggel a CIB telefonos ügyfélszolgálata is.

Ha nem baj, akkor most ezért nem mennék ki. De akkor is szakadjon már meg, aki ezt a baromságot kitalálta. Hogy akar itt bárki eurózónát, meg mindent, amikor egy kibaszott 2 milliós városban nem tudnak kirakni egy normális automatát, emberek által lakott helyre?

Ha valaki tud ilyen automatát, esküszöm, megkövetem az ATM-et karbantartó bankot, és nagy piros betűkkel kifogom írni, hogy ők a királyok. Amíg nem, addig pedig minden pénzintézet elmehet a balkánra. Köszönöm a szót.

“Mission Impossible, avagy magyar bankok és az euro” bejegyzéshez 4 759 hozzászólás

  1. „Ha csőd nélkül zárolják a számlákat, akkor az fog csődhöz vezetni. ” Ennek sincs már alkotmányos gátja. Ez már túlmutat a pártpolitikán,mert tök mindegy, hogy legutóbb a Fideszre, MSZP-re stb szavaztunk ezt még a legfanatikusabb Fidesz és Orbán rajongók is megérzik. Ez ilyen döntés minden embert érinthet mindegy legutóbb hová szavazott. A gazdasági szabadságharcba az egész ország belerokkanhat.

  2. Jelentem, megszűnt az egyetlen Ferihegyi eurót kiadó ATM is, Ferihegy 1 bezárása kapcsán írtam a K&H-nak és ők írták vissza. Ez egy Euro mentes ország.

  3. Voltam kint tegnap Ferihegy I-en, és jelentem még üzemel, mind a terminál, mind az automata 🙂

  4. Sziasztok!Nekem USD -re lett volna szükségem, a kártyámvolt velem és bankból küldtek el ,hogy a Vörösmartyn tudok eurót felvenni…(nem otp-s a kártyám mellesleg és a kártyámon is USD van.)A nem létező faxom van ki a bankokkal.Ha valaki tudna nekem mondani egy helyet ,ahol ezt megtudom oldani , annak a nevét imába foglalom.

  5. USD-t kiadó automatát itthon nem fogsz találni, ebben biztos vagyok.

    Régebben üzemeltetett ilyet az AMEX, de már nincs.

  6. Köszi az infót.Netteler-es kártyám és Maneybookersze is van és nem forintot ,hanem inkább valutát vennék fel.
    Ha dolláros akkor azt váltassam át euróra és azt már könnyebben feltudom venni? De az átváltás is költséggel jár…szerintem.Te mit csinálnál?

  7. Eurot még tudsz kivenni Ferihegy I-en, de már nem sokáig. Én egyébként beletörődtem végül, és kivettem forintban, majd átváltattam amennyi kellett euróra.

    Ha dollárban vagy és azt váltatnád, nem hiszem, hogy jobban jársz a dupla váltással, ahhoz képest mintha forintban vennéd ki egyből.

  8. A legjobban akkor jársz, ha a kártyáddal fizetsz minden lehetséges alkalommal. Jobb az árfolyam, mint a kivételkor/átváltáskor.

  9. Ez mind oké ,csak a nyelvtanárnak az óráiért nem tudok kártyával fizetni mert a kártyát még csak lenne hely,ahol letudnám húzni csak az neki nem lenne kifizetődő…jah és utána bizti fertőtleníteni kellene a kártyát.:-)
    Félrerakva a viccet úgy szoktam, csak nem mindenhol lehet kártyával fizetni.

  10. Ha megint gyengül a forint, cseréld le a nyelvtanárt egy forint alapúra!
    (meg akkor is, ha nem akarsz a kp. felvételért és az oda-vissza váltogatásért fizetni. Ha alkalmanként fizetsz neki és veszel fel pénzt, akkor annak durva költségei lesznek…)

    Esetleg nyittass egy moneybookers vagy neteller számlát a nyelvtanárnak is, és közvetlenül oda utald neki a zsét! 🙂

  11. Hm…köszi a tanácsot …de nem éri meg nekem ,hogy még neki is nyitassak számlát.Ha esetleg pókerezne más lenne a helyzet, de ez a tanár inkább a „táncparkett ördöge” ,és nem kártya mestere…:-)

  12. 30-án bezár az I-es terminál, jó lenne tudni, mi lesz kedvenc ATM-ünk sorsa… Vagy egyáltalán lesz-e valahol hasonló ATM az országban.

  13. Lassan nyithatsz egy külön topicot vagy facebook csoportot ennek a témának, olyan népszerű 🙂

  14. Hallottam én már olyan kamu automatáról, ami annyira valósághű volt, hogy még igazi pénzt is adott, „cserébe” viszont elszedte a kártyaadataidat…

    Vagy csak urban legend?

  15. A rendelkezésünkre álló adatbázis alapján az alábbi ATM-ekből lehet EURo-t felvenni.

    Budapest, Babér u. 9.
    OTP fiók
    Hozzáférés: 0-24
    Valuta: Euró

    Budapest, Deák Ferenc u 7-9.
    OTP fiok
    Hozzáférés: 0-24
    Valuta: Euró

    Budapest, Baross tér
    MÁV-Keleti Pályaudvar
    Hozzáférés: 0-24
    Valuta: Euró

    Győr-Moson-Sopron megye
    Sopron, Határátkelő (kifelé)
    MOL Rt. Töltőállomás
    Hozzáférés: 0-24
    Valuta: Euró

    Vas megye
    Rábafüzes, 8-as út
    MOL Rt. Töltőállomás
    Hozzáférés: 0-24
    Valuta: Euró

    Kiegészítés:
    A Budapest, Ferihegyi I-es terminálon is van 2005 decembere óta eurós ATM (K&H üzemeltetésű)

  16. persze, de csak az OTP saját kártyáival idegen bank kártyájával nem, és ez az alap feltétel, ahogyan azt korábban eddig számtalanszor leírtam. Ferihegy I-es terminál pedig június 1.-től nem üzemel.

  17. Talán azért, mert a világon az OTP által vezetett bankszámlák száma százalékban nem kifejezhető mennyiségű.

  18. Az I-es terminál nem üzemel 3 hónapja, de az automatával kapcsolatban hiába hívtam a K&H-t nem kaptam választ.

  19. Kedves DjZiNe! köszönöm, hogy próbáltál segíteni!
    Nekem sikerült délelőtt felhívni a K&H-t, és azt mondták, hogy leszerelték a reptéri automatát.
    De van egy jó hír is! A Deák Ferenc utcai OTP terminál az eurós számlához tartozó kártyára kiadja a valutát. Nekem ma sikerült felvenni. Lehet, hogy korábban is csak a forintos számlákhoz tartozó kártyákkal nem működött.

  20. A Deák téri automata jó, csak akkor ha OTP kártyád van, idegen kártyával nem üzemel, viszont forint számláról is megy, ezt kipróbáltuk, de a bejegyzés alap felvetése az volt, hogy bármilyen kártyával működjön az automata, ilyne pedig már nincs az országban :S

  21. Bocsánat, hogy kimaradt a bank neve. FHB-s deviza számláról vettem fel az eurót az FHB által kibocsátott kártyával az OTP Deák F utcai termináljából.

  22. FELHÁBORÍT A MAGYAR EMBEREK BEGYEPESEDETTSÉGE,NEGATÍVIZMUSA.LEÍRNÁM NEKIK AZ ÉN PÉLDÁMAT MINEK 1 MAGYARNAK KÜLFÖLDI BANKKÁRTYA VAGY EURÓ…ÉN 6 ÉVE ÉLEK AUSZTRIÁBA ÉS JELENLEG GYES-EN VAGYOK ÉS ERRE AZ IDŐRE ITTHON VETTEM KI ALBÉRLETET DE….A GYES MINDEN HÓNAPBAN AZ OSZTRÁK BANKKÁRTYÁMRA ÉRKEZIK ÉS EURÓBAN UGYEBÁR…DE NEM KÉRHETEM MAGYAR KÁRTYÁRA,EZÉRT ÉN MINDEN HÓNAPBAN UTAZGATOM KI A KISFIÚVAL A PÉNZEMÉRT AMI EGY 9 ÓRÁS UTAT JELENT ODA-VISSZA ÉS EGY KISBABÁVAL EZ NEM OLYAN EGYSZERŰ ÉS KELLEMES….DE MÉG GYEREK NÉLKÜL SEM….1ÉBKÉNT A MAGYAR UTAZÁSI RENDSZER IS MEGÉRNE 1 TOPICOT!!!! ERSTE BANKOS VAGYOK ÉS A MAGYAR ERSTE RÁ SEM TUD NÉZNI A KÁRTYÁMRA ÉS ÖTLETÜK SEM VOLT!!!KÖNYÖRGÖM 2012-ŐT ÍRUNK ÉS A MECHANIKA KORÁT,ÉN EZT FEL SEM FOGOM!!!KÉRDEZNÉM TŐLED,SZERINTED SZLOVÁKIA ELSŐ FALUJÁBAN TUDNÉK KIVENNI VALAHONNAN EURÓT?MERT AKKOR „CSAK” 60KM KÉNE UTAZNOM..ODA…:-))

  23. Szerintem tök fölöslegesen utazol ide-oda Ausztriába, csak azért, hogy pénzt vegyél fel. Sok lehetőséged van ezt elkerülni. Például kérsz az osztrák bankodtól egy dombornyomott bankkártyát (Visa classic, Mastercard, nem kell hozzá hitelkeret) ami külföldön, így itthon is használható. Persze, mint a fenti hírfolyamból is olvasható, itthon EUR-t bajosan tudsz kivenni róla, de forintot igen, a váltást a bank elintézi, nem baj ha EUR-ban van az összeg. A Deák Ferenc utcai OTP automatáról írta valaki, hogy nem OTP-s kártyával is sikerült EUR-t felvennie, ezt még más nem erősítette meg.

    Ha a kinti bankod nem tud ilyen dombornyomott bankkártyát adni, akkor kérj egy netbank elérést a kinti számládhoz, és átutalhatod a pénzedet magadnak egy magyar bankszámlára, ezekből is vannak egész olcsók, ha csak erre használod.

    Egyébként Párkányban (Esztergom túloldala) tudsz pesthez legközelebb külföldi ATM-ből EUR-t felvenni.

  24. Köszönöm szépen az értékes válaszokat,holnap megpróbálom először a Deákot,aztán Párkányt….majd írok,h sikerült…További szép napot:-))

  25. Nincs mit. Ha nincs ráírva a jelenlegi kártyádra, hogy csak ausztriában használható, egy próbát megér. Azt sejtem a kártyád valami sima, nem dombornyomott betéti kártya lehet, cirrus maestro vagy visa electron talán. Ezek a legolcsóbbak, de ezeket fogadják el a legkevésbé külföldön.

  26. A sima Cirrus kártyámmal vettem már ki ATM-ből Hollandiában, Franciaországban, és Csehországban is. A Cirrus, csak online műveletekre alkalmatlan, ATM-hez – főleg európában – mindenre jó.

  27. Na Hellóóó!Megjártuk Szlovákiát,a sétálóutcán találtam Erstés terminált és…..fél siker:400 Eurót tudtam csak levenni,ennyi a napi limit!Hát ezzel megint nem lettem kisegítve mert még az albérletet sem futja:-(( Most majd megkérdezem,h a napi limitemet emelhetem e,mert ez így nem jó….bocs,ha fárasztó vagyok,de nekem ez az első bankkártyám az életembe,itthon sosem volt,valahogy mindig „CASH”.es voltam :-)) de a kinnti munkahelyhez kötelező volt csináltatni.Egyébként Erste Maestro kártyám van.nem dombornyomott,de sztem ennek is eljön az ideje…..SZIASZTOK!

  28. Kedves Castor,

    A 400 EUR lehetett az automata limitje is, ami vonatkozhatott egy napra vagy csak egy pénzfelvételre is. Tehát: lehet, hogy még egy tranzakcióval még 400 EUR-t adott volna neked ugyanez az automata 2 perc múlva, de ha nem, egy másik bank másik automatája elég valószínű, hogy adott volna. A kártyára vonatkozó napi limited valószínű ennél nagyobb. Abból, hogy Szlovákiában sikerült pénzt felvenned, kiderül, hogy nem csak Ausztriában jó a kártyád.

    Kíváncsian várom, hogy az OTP Deák Ferenc utcai automatájában működik-e.

  29. Csak egész halkan és szerényen megsúgom mindenkinek, hogy 20 perce emeltem le lazán az eurómat a deák utcai automatából, a picit sem OTP-s ciprusi kártyámmal. Ezzel részemről vége az oda-vissza 100 km-es párkánybamászkálásoknak. Aki nem hisz nekem, folytathatja, de nem ezt ajánlom.

  30. Sziasztok.

    Annyi kérdésem lenne hogy csak a Ferihegyü repülőtéren van olyan ATM ami Euro-t és USD is kiad?

  31. Darkmon, a Ferihegy I-es ATM nem működik, mivel a terminált lezárták bizonytalan ideig, plusz dollárt eddig sem adott ki, csak eurot.

  32. HELLLLLÓ!JÓ HÍREM VAN….ÉN IS VOLTAM A DEÁK TÉRI AUTOMATÁNÁL(A ZÁLOGHÁZZAL SZEMBENI OTP-BEN)3 TERMINÁL VAN A FALBA ÉPÍTVE ÉS FIGYELMEZTET,H MELYIK AD EURÓT ÉS…SIKERÜLT….DE MEGINT CSAK 400-AT…DE EZ LEGYEN A LEGKEVESEBB,HOGY MÉG 1SZER-2SZER ODAMEGYEK ÉS AZ ÉN BANKOM NEM VON LE SEMMILYEN TRANZAKCIÓS DÍJAT EU-BAN……NAGYON KÖSZÖNÖM,H SEGÍTETTETEK ÉS TÉNYLEG SZERINTEM BÁRKINEK SIKERÜLNI FOG,HA EURÓ ALAPÚ A KÁRTYÁJA….SZÉP ESTÉT MINDENKINEK!!!

  33. Na most jött el a pillanat, mikor törölni kéne a hozzászólásokat, hogy elkerüljük a hosszas sorban állást egy gyorsan ürülő euró automata előtt! 🙂

  34. Olvasgatom a hozzászólásokat, nekem erste bankos kártyám van, és nem akarok kimenni ausztriába csak azért, hogya fizetésemet levegyem itthon meg nem ad az eerste bank…de ha csak 400 eurót ad le akkor csak ki kell mennem…

  35. RITA!Írtam nemrég,h nekem 400-at ad 1 nap,mert a bank maga ennyire állította be a napi limitemet. De lehet,h neked nem ennyi de ha mégis,akkor másnap is menj vissza meg harmadnap is és megvan az összeg. Ráadásul ingyen,mert az osztrák Erste nem von le semmilyen díjat,ha EU-ban használod. SOK SIKERT!

  36. A nagyobb összegekről jut eszembe (amit sosem értettem, miért kell automatából felvenni, mikor picit „nyugisabb”, biztonságosabb egy bankfiókban), hogy próbált-e már valaki banki POS terminál segítségével eurót kikérni?

    Ugye bármely olyan bankfiókba (vagy postahivatalba) besétálva, ahol van pénztár illetve POS terminál, bármely kártyánkat le tudják húzni és a pénzt ki tudják fizetni nekünk!
    Ez forint alapú kártyáknál biztosan igaz.
    (ezt persze nem szívesen teszik meg egy bankfiókokban, más bank kártyájával meg különösen nem, mert így nekünk olcsóbb, ők meg nem keresnek rajtunk. Ezért előfordul, hogy csak akkor sikerül, ha hangosan kérjük a fiókvezető segítségét…)

    Persze ez a módszer nagyobb összegeknél csak előzetes bejelentés után elérhető (a pénztárolási szabályok miatt), de ha tart eurót a bank, akkor – elvileg – nem lehetne akadálya.

  37. Köszi a választ,sajnos én csak Budapesten tudok felvenni, és az sincs hozzám közel…akkor már jobban járok, ha a határon túl veszem le, de azért kipróbálom hátha ad többet.:)

  38. Igen nyugisabb a bankfiókba, csak nemadnak, mivel osztrák erste bankban nyitottam. A magyarországi erste nemhogy összeget nem ad ki, de még egyenleget sem tud mondani…hát ez van.

  39. Ugye, az eredeti felütés abból indult ki, hogy az érintett banknak nincs magyarországi fiókja. Mert úgy egyszerűbb lenne 🙂

  40. Oké, de ha besétálok az OTP-be és lehúzzák a forint AXA kártyámat, akkor kiadják a pénzt egy készpénzfelvétel díjáért, tehát ilyenkor sem a bank saját kártyáját használom.

    Ha meg más bankét elfogadják (bár ugye ez nem egy nagyon reklámozott infó), akkor szerintem elvileg mindegy, hogy te hazai vagy külföldi kibocsátású kártyával próbálkozol.

    Innen jutottam el elméleti síkon addig, hogy ha van euró a pénztárban, akkor nyugodtan kiadhatják az euró számlán lévő összeget bármely bankfiókban, ahol van POS terminál és le tudják azt húzni… 🙂 (és hajlandóak erre)

    Persze lehet, hogy ez nem működik, de ugye azt sem tudják sokan, hogy a kártyát más bankok fiókjaiban is lehet így használni. (elvileg, hangsúlyozom, sokszor a banki dolgozók sem tudnak róla)

    Az ATM-eknél is csak az a probléma, hogy nincs bennük euró, ez egy bankfiókban általában nem okoz gondot.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.