Voltál már délelőtt 11-kor a Moulin Rougeban? Én igen!

A hely kevésbé rendhagyó, az időpont viszont annál inkább. A Magyar Lemezlovas Egyesület sajtótájékoztatója ma délelőtt 11 órakor kezdődött a már említett, patinás szórakozóhelyen, a több, mint 100 évet megélt Moulin Rougeban a magyar broadwayen.

Moulin Rouge

[ad]

A sajtótájékoztató apropója az évek óta tartó jogilag áldatlan állapot, amely a DJ szakmát övezi. Történt ugyanis, 2006-ban törölték el a vendéglátóhelyeken fellépő zenészek vizsgakötelezettségét.

A sajtótájékoztatót Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő kezdte, mivel anno ő nyújtotta be a kérdés a kormányzathoz azzal a kérdéssel, hogy bárki lehet-e dj. Ezért szokás őt kormányzati körökben Dj Nyitrainak nevezni. Ezenfelül kifejtette, hogy a lemezlovas szakma elfogadtatása a célja a mostani sajtótájékoztatónak is, és a vele járó február 6.-án Studioban megrendezésre kerülő rendezvénynek is.

Erről a rendezvényről azt érdemes tudni, hogy egy két élű dolog. Egyrészt a lemezlovas egyesület erő demonstrációja, ahol a pult mögé fog állni a szakma krémje, a magyar dj válogatott. Másrészt egy jótékonysági rendezvény, amelynek a bevételét Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona fogja megkapni.

Nyitrai után Spigiboy kifejtette, hogy két és fél éve szenved a szövetség, a kialakult jogi helyzet miatt, és a dj szakmai etikai és szakmai elfogadtatása a cél. A hangsúlyt pedig főleg az etikaira helyezte. Elmondta még, hogy nem a régi vizsgát, és a régi szabályozást szeretnék visszaállítani – mert az a vizsga komolytalan – hanem új szabályozást szeretnének.

Dandy – aki bevállása szerint egyáltalán nem szokott mikronoban beszélni, mivel underground zenét játszik – szerint is kell a szabályozás, mert a mostani jogi helyzetben bárki lehet DJ. Kifejtette abbeli aggodalmát is, hogy az egyre jobban megújuló technológiák, és szoftverek miatt elveszik a szakma lényege, ami a fül, a tehetség.

Náksi arról beszélt, hogy a szakma is, és a közönség is kifogja dobni maga közül a tehetségteleneket. Csak sajnos addig sok idő telhet el, ami alatt az adott ember sok szórakozni vágyó estéjét keserítheti meg, ezzel elásva a vendégek a lemezlovasok tekintélyéről, és szakmai hozzáértéséről kialakult képét.

A végén még Spigiboy annyit hozzátett, hogy a szövetség egy szakmai fórum létrehozását javasolja a témában, amellyel kapcsolatban már megtették a szükséges lépéseket. Ezt pedig a szövetség hamarosan meg is osztja a médiával. Zárszó ként, még annyit elmondott, hogy fontosnak tartja, hogy legyen valamilyen minimális követelmény, hogy ne fordulhasson elő az, hogy egy bulit, vagy egy egész szórakozóhelyet tönkre tudjon tenni egy lemezlovas. Mert egy rosszul sikerült este után jogosan merül fel a kérdés, hogy egy szakmailag nem hozzáértő ember, mint keres a pult mögött, azon kívül, hogy ő most ott szeretne állni.

A rendezvényen egyébként a felsorolt lemezlovasokon kívül jelen volt még a szövetségi tagjai közül Jeszenszky Zsolt a szövetség elnöke, BanDJ, 5vös, és mind közül a legmutatósabb Voksán Virág.

Egy kis személyes megjegyzés így a végére; a különböző médiumokban majd lehet látni képeket, ahol a lemezlovasok, közösen fognak egy bakelitet. Nos, az az én Coca & Villa – La Noche lemezem 🙂

[ad]

Kapcsolódó cikkek:

“Voltál már délelőtt 11-kor a Moulin Rougeban? Én igen!” bejegyzéshez 164 hozzászólás

  1. Nem kötekedésképp, de spigiboy, banDJ, 5vös, náksi, jeszenszky zsolt, voksán nemigazán hiteles dj. Ez a felsorolt szarkupac az életben nem rakott még össze egy dobogásmentes mixet. Jeszenszky meg apuci miatt került oda, ahol van. Ő az életben nem dolgozott semmit.
    Mi lesz ha jön egy külföldi dj? zsolti odaáll pl justice ék elé, hogy légyszives mutasd a papirod?
    Szánalmas. Nem a papiron mulik, hogy ki hogyan zenél. Sajnos a „vezető” magyar lemezlovasok szarok. Nem egyszer fordult elő velem, hogy ifjú titánok netről letölthető mixét hallottam vissza egy egy tulfoglalkoztatott szarkupac élő műsorában, mint saját mix.
    Tisztelet a kivételnek.

  2. nem a tehetségről, meg a gondviselésről vanitt szó..
    mindenki félti a xaros kis üzletét..
    mint mindíg.. 😀
    kortárs magyar tánczenét meg elvből nem hallgatok..

  3. Bármennyire is megfogadtam, hogy visszafogom magam a blog kommentelésében, van olyan téma, ami kihozza belőlem a vadállatot. A jó édes anyját a sok ráérő, unatkozó, gazdasági válság által beparázott és újabb bevételeket kereső, dj-szakmai „elitnek”. Persze, etika, mi? Meg azért legyen már belőle pénz is… a faszért kell egy olyan kérdésben törvényi szabályozás, amit a PIAC elintéz.. jahogy nem két nap alatt? hát basszameg és akkor mi a fasz van? Ha egy szórakozóhelynek egy hónap kell hogy tönkremenjen a szar DJ-k miatt és tényleg van olyan balfasz a tulaj, hogy nem cseréli le az első este amikor mindenki hazamegy, akkor mi miért sajnáljuk tőle? Talán van egy-két fontosabb kérdés a szórakoztató iparban, ha nagy unatkozás áll fenn, javaslom a biztonsági személyzetek vizsgakötelezettségét, hogy legalább néha legyen olyan hétvége, amikor nem vernek félholtra egy szórakozni vágyó, FIZETŐ vendéget.

  4. Kedves csy,

    Örülök, hogy ilyen jól ismered személyes élettörténetemet, így nem csak családi hátteremmel, de ezek szerint munkavégzésemmel is teljes mértékben tisztában vagy. Csak azt tudnám, mikor találkoztunk, és vajon ki lehetsz, így a billentyűzet és egy nick mögött megbújva. Ha ilyen jól ismersz, bátran vállalhatnád is magad.
    Mert ezek szerint bizonyára olyan buliban is jártál már, ahol én játszottam, és hallottad a lódobogást. Kérdezem, melyik két szám között? Vagy esetleg a címüket nem tudnád megmondani, mert azt a két zenét (meg a többit, amit játszom) még életedben nem hallottad?

    Valószínűleg az összes top DJ is ugyanilyen szar, nem dolgozott, apuci kedvence, stb., és valószínűleg ezért teltházasak a bulijaink. Nem nekünk van szükségünk a szabályozásra, hanem nektek, hogy meg tudjatok élni ebből a szakmából, és ne furkáljanak titeket a hozzá nem értők. De a zsigeri gyűlölettel eltorzult arccal sajnos a saját érdekeiteket sem látjátok, inkább ostoba, primitív, személyeskedő hangnemben köpködtök össze-vissza. Kár.

    egy szarkupac

  5. Azon gondolkodom, vajon a DJ-knek miért van szükség erre, kedves Zsolt. Hogy majd jól ne játszhasson, ha nincs papírja? Amit anno írtál emailben nekem, az még részben fel is vállalható érvelés, hogy nekünk, a közönségnek kell. A közönség hülye és fogni kell a kezét. Ha naiv vagyok, akkor igen, nekem mint közönségnek, nagyon kell. Élni se tudok nélküle.

    Szeretném ha szabályoznád a mozifilmek trailereit is, utálom ha egy szar filmre kell kifizetnem ezeröccázat. Igazán elvárható lenne, hogy csak vizsgázott forgalomazók által, vizsgázott producerek vizsgázott színészekkel és vizsgázott rendezőkkel készült alkotásait engedhessék be a nagy múltú filmszínházainkba. Cenzúrát mindenhova!

  6. „Valószínűleg az összes top DJ is ugyanilyen szar, nem dolgozott, apuci kedvence, stb., és valószínűleg ezért teltházasak a bulijaink. Nem nekünk van szükségünk a szabályozásra, hanem nektek, hogy meg tudjatok élni ebből a szakmából, és ne furkáljanak titeket a hozzá nem értők.”

    ez mekkora bullshit duma, ha valaki szarul játszik és nem ért hozzá az a büdös életben nemfog kifúrni senkit, aki jól játszik és ért is hozzá. itt lóg ki a lóláb.

    „erre nem nekünk van szükségünk”

    jajj, dehogynem, hát a vizsgadíjból jól jön a kis mellékes… inkább tényleg lényeges dolgokban kéne törvényeket hozni. tök vicces, kedves Jeszenszky úr, a fél net a maga hülyeségén röhög.

  7. Nemkedves Zsolt (hivhatlak Dj szarkupackirálynak? ) 😀

    Igen, tisztaban vagyok a „múltaddal”, ami sajnos a jelenben is kísért. Tisztában vagyok apucival, tisztában vagyok a mahasszal, a proart nevű újabb bőrt lehúzunk dolgokkal. Sajnos belelátok egy picit abba is, amibe nemigazán szeretnéd/tek. Pár dologra nem fogok reagálni, egyszerűen nem érdemled. Teltházasak a bank dance hall nagysikerű bulijai is, a tieitek is. Teltházas egy soulwax/justice/etc buli is. Vonhatjuk a párhuzamot? Nem nehéz teltházasra csinálni egy 20fős vidéki kocsmába szervezett diszkót.
    (abban biztos vagyok, hogy az általam hallgatott zenék 95%-ról nem tudod eldönteni, hogy merre kell keresni…)

    Akkor a lényegi rész, személyeskedést félretéve. Nekem nincs szükségem szabályozásra, és a többi zenét hallgató embernek sem. Sok ember hülye, de nem mindenki. Ennyi erővel létrehozom a magyar tejivók szövetségét és kérés nélkül majd jól megmondom, hogy milyen tejet igyanak, mert én a 2.8 -asat szeretem. Létrehozom a magyar szórakoznijárók szövetségét és megmondom, hogy a djszövetség tagjai csak !!!alapos!!! tesztelés után mehetnek hanglemezek 10m-es körzetébe. Ne Te és hasonszőrű sterbinszkáj és társai korporésön döntsön arról, hogy nekem/künk mi a jó és mi nem. Elfelejtetted, hogy a kedvenc időszakod 1989ben véget ért, ma már nincs olyan, hogy felettem álló szervezet dönti el, hogy mi a jó nekem. Nem fogok megélni ebből, nem zenélek, csak hallgatóság vagyok. Ezért merem bátran mondani, hogy mi kell nekem/künk és mi nem.
    Te például nem. A szervezeted sem. A döntéseitek sem. Ne döntse el spigiboj, nyúl, hamvai, hogy nekem mi jó és mi nem.

  8. @ZsuKov
    jön ott mellékes az adathordozómatricából is 🙂
    Várom azt a pillanatot, amikor egy bátor szervezet szarrápereli őket…

  9. Szerintem a személyeskedést tegyük félre, és emberhez méltó módon folytassunk érdemi vitát.

  10. Kedves Ákos,

    A nmásodik bekezdésben felhozott, erősen a karzatnak szóló, kissé demagóg csúsztatást, ha nem haragstzol, válasz nélkül hagynám.
    Az első fele viszont egy értelme kérdés, és nagyon egyszerű is rá a válasz.
    A DJ-knek azért van szüksége a szabályozásra, mert ebből a munkából szeretnének megélni. A világon mindig mindenütt azok a szakmák piacképesek, és magas presztízsűek, amelyeknek szabályozása van, amely szakmát végezni bizonyos fokú megbecsülést jelent. Ma a DJ-k megbecsülése (néhány ezer partizó rajongón kívül) a társadalomban nagyon alacsony. Ezért a megélhetési lehetőségek is nagyon kedvezőtlenek. Nézzük meg: egy DJ átlagfizetése a 90-es évek közepén kb. 10 ezer forint volt egy este. Egy pultosé mondjuk 2 ezer. Ma egy pultos átlagfizetése egy este 10 ezer forint. Egy DJ-é? 10 ezer forint. (Ennyi, ne áltassuk magunkat, a sztár DJ-k gázsiai nyilván magasabbak, de a tisztességesen dolgozó, próbálkozó vidéki rezidensek 10-15 ezerért dolgoznak, az aláígérgetős 5 ezres emberekről nem is beszélve.) Ez azért van, mert a szakmában semmilyen szabályozás nincs, tényleg bárki lehet DJ, ha odaírja a neve elé, és OK, hogy a klub is tönkremegy 2 hónap alatt, ha szar DJ-t alkalmaz, de a sok szar DJ, sok szar buli, sok szar klub oda vezetett, hogy egyrészt a fiatalok nagy tömegeinek ment el a kedve a bulik látogatásától és inkább otthon rúgnak be, másrészt egy komplett szakmát sikerült teljesen lehúzni a klozetton, elértékteleníteni. Szerintem minden DJ, függetlenül attól, hogy a mainstream-ben vagy az underground szcénában dolgozik, hogy milyen zenét játszik, hogy Budapesten vagy vidéken él, ő a buli szíve-lelke, és szeretne tisztességes pénzt kapni a munkájáért. Persze lehet, hogy én tudom rosszul. És talán szeretné, ha az ő szakmája is legalább annyira megbecsült lenne, mint egy kertészé, szakácsé vagy egy fodrászé – amelyekre szintén szablályozás vonatkozik. Ezért ezek a szakmák működnek is. De a szabályozástól még nem sérül az a liberális elv, hogy az „alkalmassági teszt”-en átment fodrászok, kertészek, szakácsok közül a legjobb, legtehetségesebb, legügyesebb érvényesül a legjobban, a piacon ők lesznek a legkeresettebbek. Nézzük meg a világ legjobban működő országait Az USA-tól Skandinávián, Svájcon és Izraelen át Ausztráliáig. Szigorú szabályozás vonatkozik a gazdasági, társadalmi élet szinte minden területére, de aki a szabályokat betartja, szabadon vállalkozhat, érvényesülhet, sikeres lehet. Zimbabwéban, Pakisztánban nincsenek szabályok, ezeken a helyeken nagyjából az „ember embernek farkasa” elv érvényesül. Számodra, Magyarország számára melyik a vonzóbb út?

  11. Egyreszt: 2006-ban sem veletlenul toroltek a dolgot. Most sem lesz maskent.

    Masreszt: Ki jogositja oket fel arra, hogy masokat biraljanak? Ok honnan kaptak papirt? Kitol? Es leginkabb mire? A felsorolt nevek nagyresz a szakma kontarjai, azok akik mas munkajat adjak el, es PONT EZEK AZOK AKIKTOL A KOZONSEGET MEG KELL VEDENI. Egy kulturalt, szinvonalas mixet sem tudtak SOHA ELETUKBEN osszehozni.

    Dandy az egyetlen aki valamelyest is tehetseggel bír a felsorolt muveszek(lol) kozott. Persze neki is hibas a velemenye a
    szabalyozasrol.

    Kedves Jeszenszky:

    – Ha szeretned megallni a helyedet mint aki epp most vagy perpillanat (mosoly jel), akkor jobb lenne ha valoban a munkaddal foglalkoznal es nem a sajat nevedre keresgetnel a tetves interneten.

    – Miert gondoljuk, hogy nem illesz oda es a segged be lett pakolva? Mert en pl. meg soha nem hallotam a nevedet, most eloszor hallom egyaltalan, nem is beszelve arrol, hogy a dj szakmaval egy lapon emlitve meg annyira sem hallottam mint egyebkent. (12 eve kedvelem a minosegi elektronikus zenet es vagyok odaado rajongoja).

    – A pofad eleg nagy, a neved meg sehol sem hallani. Mire fel?

    – Nem, csy nem volt a bulidon. Miert? Mert rolad sem hallott, a bulidrol sem. Ellentetben az AZERT TELT HAZAS BULIK MIATT, mert a kis taknyos 16 eves fogmorzsoloknak ez van hulyere reklamozva. Ezekbol eltek, elarulom neked. Nezz majd egyszer korul jobban valamelyik fent felsorolt DJ(lol) bulijan. Ez ilyen egyszeru kedves Zsolt. Sajnalom, ha egy ilyen szervezet tagjanak mint te, nekem kell elmagyaraznom, hogy marketing is van a vilagon, illetve, hogy sok szart is el lehet adni vele, es meg is teszitek.

    A szabalyozasrol:

    – Soha sem lehet muveszetet szabalyozni. (!) Leginkabb azert mert ez nem matek, hanem szubjektiv megiteles alapjan dol el, hogy jot csinal e vagy sem. Mekkora mementalis okor aki barmi mast is allit?

    – A muveszetben a tehetseg a szabalyzo, ha az vagy visznek es kellesz, ha nem akkor nem. Mindenki debutal egyszer, mindenkirol levonjak a megfelelo kovetkezteteseket.

    – Ismet Jeszenszkynek: igen, nekunk van szuksegunk a szabalyzasra, ez mi meg is tesszuk, azzal, hogy azt latogatjuk aki nekunk tetszik (mi ertlemisegiek), a muveszet mindig arrol szolt, hogy a kozosneg eldontotte, hogy tetszik e neki vagy nem. A gyenge minosegu lemezlovasok hulyere marketingelese miatt nepszeru a nem ertelmisegiek koreben a fenti garda. Ne feledd, oket sem mi valogattuk ossze.

    – Nem ostoban es primitiven kopkodunk, csak mar NAGYON elegunk van (nekunk ertelmisegieknek) abbol amit csinaltok, es ahogyan teszitek tonkre azt amit allitolag segiteni akartok. De latom te itt most nagyon okosnak szerettel volna tunni, elarulom nem sikerult, hiaba a fennhangzo fogalmazvany.

    A szovetsegrol:

    – Oltari vicc: Voksan Virag (lol), BanDJ (ezki?), 5vos (gimis bulik ftw), Spigiboy (hamisitott es lama diszkotrensz), Náski (lasd spigiboy), Jeszenszky (egoista apucifia, lehet, hogy jol zenel, speciel nem hallottam meg, de ha rola sem, akkor…) csesszetek meg mar ez is egy oriasi vicc. Rohogni sajnos nem, csak sirni tudok tole.

    A magyar elektronikus zenei tarsadalom szegyene ez a „szovetseg” es annak tagjai is.

    Sok sikert a hamaros ismetelt bezarashoz.

    Bagi Rudolf

  12. a mai nap kérdése:
    a dj szövetség alapítóinak ki adott dj papírt?

  13. Zone,

    ” Egyrészt a lemezlovas egyesület erő demonstrációja, ahol a pult mögé fog állni a szakma krémje, a magyar dj válogatott. ”

    Ezt nagyon remelem, hogy nem te irtad.

  14. Kedves Rudolf,

    Az a helyzet, hogy pont az ilyenektől próbáljuk megvédeni a szakmát, mint Te.
    Akik semmiféle tisztelettel, de még a minimális emberi toleranciával sincsenek mások, kollágák iránt. Akik az „elektronikus zene” szégyenének nevezik azt, aki másfajta zenét csinál, akik oly mértékben meg vannak győződve saját nagyszerűségükről, hogy minősítő jelzők garmadával dobálózva, állandóan másokat pocskondiázva próbálnak 15 perc hírnévhez jutni. Én nem nagyon veszem mindezt magamra, mert rockzenét játszom, de ahogy nálad sokkal többet az asztalra letett, komoly szakmai múlttal rendelkező Dj-ket minősítesz csak azért, mert nem tetszik neked, amit játszanak – a legékesebb bizonyítéka a hivatalos szervek, döntéshozók felé, hogy miért van szükség a szakmai szabályozásra. El is menntjük az ilyen hozzászólásokat. Az underground szcéna valóban tehetésges, releváns lemezlovasai érdekes módon maximálisan elismerik a mainstream DJ-k munkáját, azzal, hogy nem az ő műfajuk, de tiszteletben tartják egymást. Nem köpködnek tücsköt-bogarat. Erre a kölcsönös tiszteletre lesz szükség ahhoz, hogy ez a szakma előrelépjen, elismerést és megélhetést tudjon nyújtani azoknak, akik ezt űzik. Akik pedig ezt az elv- és viselkedésrendszert nem képesek magukévá tenni, szidhatják majd tovább a blogokon a többieket, de a szakmában nem lesz helyük. Légy nyugodt, hogy nem aggódunk, még ha „ismételt bezérást” is jövendölsz, de a magasabb döntéshozói szinteken már belátták, hogy elhamarkododtt döntés volt a szabályozás megszűntetése. Lehet, hogy nem vizsga lesz, hanem másfajta kövelteményrendszer. Ha odafigyelnél arra, amit mondunk, nem írnál ilyen szamárságokat, hogy ki fogja eldönteni, honnan kapott papírt, stb. Ugyanis nem akarja senki sem azt elbírálni, hogy ki hogy mixel, ezt majd eldönti a közönség. De valamilyen szabályozás lesz. Barátkozz a gondolattal. Mint ahogy azzal is, hogy ennek részeként tisztességes, emberi módon kell megnyilvánulnod a szakma, a közönség, általában embertársaid felé, még ha néhány blogtárs számára esetleg jól is hangzanak a személyeskedő, „odabaszós” beszólásaid. A szakmában ennek nincs helye, akármilyen jól is mixelsz.

  15. NemKedves Zsolt.

    Kérdem én, Te funkcionális analfabéta vagy? Idézem Rudolfot:
    „12 eve kedvelem a minosegi elektronikus zenet es vagyok odaado rajongoja”
    Ez nem azt jelenti, hogy ő DJ.

  16. és Kedves Mindenki,

    Sajnos azt látom, hogy az esetlegesen értelmes érvek, viták helyett ezen a blogon is a személyeskedés, és a másik leminősítése az egyetlen érv sokak számára.
    Illetve a mérhetetlen félreinformáltság és ehhez kapcsolódó iszonyú határozottság a jogdíjakkal, jogkezelőkkel kapcsolatban.
    Komolyan, valaki ép ésszel azt gondolja, hogy a közös jogkezelés intézménye nem szigorú törvényi alapokon nyugszik, és majd „valaki szarrá pereli”??? Csak azért, mert nem szerettek fizetni a zenéért, és azt gondoljátok, hogy az alkotók azt csak úgy, passzióból készítik nektek, pláne azoknak, akik pénzt keresnek vele?
    Bármilyen tévhitben bátran maradjatok meg, sőt, a személyemet és a vezetőségünk többi tagját érintő bírálatokat is nyugodtan mutogassátok a csajoknak. Ezek a „ki adott nekik papírt” szövegek már csak azért is szánalmasak, mert mi is éppen így, hozzátok hasonlóan a régi, OSZK-féle, rossz, értelmetlen vizsga ellen vagyunk.
    Elég sok helyen vitázunk, érvelünk, hamarosan az illetékes minisztériumban, azt hiszem, itt egy kicsit meddő volna folytatnom…

  17. Kedves Jeszenszky,

    Ha elolvasnad amit leirok es megprobalnad processzalni azzal ami a kis fejedben van, akkor rajottel volna, hogy en bizony a kozonseg vagyok aki mellesleg ert is a szakmahoz, nem sorolnam honnan es kitol es mennyi ideig „tanultam”. Meglepodnel, hogy vannak olyan nevek is akiket tenyleg ismernek, nem csak a magyar elcseszett reteg akikbol ti eltek. Kontar vagyok gyakorlatban a zenelesben, nem is gyakorlom de a fulem azert ott van ahol kell (ezert nem is jatszom, nem is akarom jatszani masnak, DE NEM IS ALAPITOK SZOVETSEGET!!!).

    Az elektronikus zene szegyenenek nevezem AZT AKI EL AKARJA RONTANI, KI AKARJA HASZNALNI. Ez jelenleg nem en vagyok, ugye, hisz en fizetek azert, hogy a DJ jatsszon es nem en kapom tole a penzt. Inenntol fogva en nagyon nehezen lehetek a szakma szegyene.

    Magasabb donteshozoi szinteken? Es ki az? A Nyitrai? Szeretnem a figyelmedbe ajanlani a nepszabadsag cikket… Erdemes elolvasni. Politikat es lehuzast csinaltok ebbol is, raadasul kontarok vagytok.

    Es nyugodj meg, be lesztek zarva. Meg magasabb donteshozoi szinteken ez mar eldontott. 🙂

    A tobbire nem reagalok, mert a feluletes olvasasod hibajanak szulemenye. Ellenveteseim persze vannak.

    Azt meg megjegyeznem, hogy az altalad kiforgatott szavaimmal nem azt sugalltam, hogy mas mufajt elitelek. Azt itelem el, amikor a popularisabb trash-t (amiben a lemezlovas a legnagyobb hiba, tehat nem a mufajra gondolok magara) eladjak hatalmas marketinggel, es kontarok igy szereznek maguknak nevet, majd politikai mismasolasbol es onos erdekek miatt alapit egy szovetseget. En ezt itelem el.

    Egyebkent meg jatsszon mindenki a maga kozonsegenek. Rajta mulik ez mekkora. A klubtulajt kerdezd miert hiv olyat aki nem ert ahhoz amit csinal. Nem az a lemezlovas a hibas aki nem ert hozza de szeretne ott lenni, hanem az aki berakja.

  18. „Csak azért, mert nem szerettek fizetni a zenéért”
    Ezt vehetem rágalomnak? Bármilyen szakértő elé odamerek állni a gépemel – telefonommal -mp3 lejátszómmal.

    DVD-t utoljára 2 éve vettem, azóta is megvan a fele. Kizárólag a saját fotóim archiválom rá. A memóriakártyám a fényképezőgépben van, mégis megfizettem a sarcot nektek (hisz vélelmezett jogsértő vagyok)

    Azóta inkabb iStore ból vásárolok és reménykedem, hogy van az országban egy tökös jogász…

  19. HA ismetlem HA hozzaerto es szeles korben elfogadott tagjai lennenek a szovetsegnek, kepzeld, hirtelen mindenki maskent latna a dolgokat.

    Masreszt, a DJ ugye abbol kapja a penzet, hogy bulikban zenel (ne keverjuk a producerseggel). Akkor mi a turoert nem szeretunk mi fizetni? Szerinted mindenkit pacsira engednek be egy szorakozohelyre? lol?

    Merhetetlen felreinformaltsag? Te ne haragudj mar, de a Voksan peldaul mi a turot csinal ott? En vagyok akkor felreinformalt, vagy netan te is azt allitod, hogy o is beletartozik a magyar elektronikus szfera elitjebe? lol.

    A miniszteruimi vitara sok sikert. Csak egy tipp: nem fog sikerulni. Honnan tudom? Tudod a „magasabb korok”. Lehet apuci keze mar nem er el tul messzire? Ki fog derulni, es hiaba szovitek bele a fideszes politikat, hiaba akarja a fidesz tamogatni, mert ezzel megynerne maganak meg x ezer valasztot.

    Meg azok is atlatjak a hazugsag es illuzio halotokat, illetve azt, hogy szakmailag nem vagytok versenykepesek akik egy cseppet sem konyitanak a zenehez, de nemi eszuk van.

    Elert valamelyiktek is akar egy fikarcnyi kulfoldi sikert? Nem, nem a hatarmenti falusi diszkokra gondolok, hanem mondjuk a DJ-mag-ba valamelyiktet szerepelt mar egyaltalan? Nem.

    Igen? Itt is a pocskondiazas megy es mashol is? NA VAJON MIERT? 😀

    Gratula. Tartsd csak meg a kimasolt postokat, hagy terjedjen, lassa mas is mennyire nem ertesz hozza TE SEM.

  20. J. Zsolt!

    Óriási tárgyi tévedésben vagy. Ha szar egy buli, akkor a fiatalok „nem otthon rúgnak be”, hanem keresnek másikat. Tudod, már több szórakozóhely van a legtöbb városban.

    Kedves DJ Zone!

    Van-e papírod, vagy jogosulatlanul használod a DJ előtagot? 😀 😀

    ui. told le az arcod ma A Helyre 🙂

  21. Ákos,
    mivel erre nem vonatkozik semmiféle szabályozás, így teljes léleknyugalommal használhatom 😉

    Másrészt mikor leszel lent este? 🙂

  22. menekül a gyáva, amikor már nem tud mit csinálni 🙂
    Napsugár, jeszi nekem az első válasza óta vidám perceket okoz 🙂

  23. Tényleg ami manapság folyik a Dj. szakmában, sajnos tűrhetetlen. Magam már több, mint 9 éve úzöm ezt a hivatást, elég sokmindent átéltem. Emlékszem, amikor elkezdtem 16 évesen, mint fiatal „zöldfülü”, teljesen más világ volt. Először iskolai rendezvényeken, művházakban csináltuk a bulikat, és természetesen bennem volt, hogy felküzdjem magam a „nagyok” közé, nagy discokban, nagyobb közönség előtt zenélhessek.Csak akkor volt ennek egy menete: Mindig voltak megyei szinten befutott „öreg róka” dj-k, akik szívesen foglalkoztattak tanítványokat, buli elején zenélni, vagy buli végén, megtanulhattad tőlük a szakma rejtelmeit, mind zenei, mind technikai részen, és ha volt hozzá sütni valód, akkor tudtál tovább lépni.Így legalább a „mester” által kiszűrődött 2-3 tanuló közzül, hogy kiben van tehetség.Aki ügyes volt a szakmában, annak mindig volt hely, ahol tudott zenélni.Sajnos ez mára teljesen eltünt.Az a szomorú, hogy ezt a láncot megszakítva rögtön bele a közelébe, minél olcsóbban, szakmai felkészűltség nélkül., akár a disco, vagy club és természetesen a rutinosabb Dj-k rovására megy. Valahol ez nagyon elromlott, és amíg ez nem változik, addig a szakmának nem lesz tekintélye.Hiába jó valaki, hiába van megfelelő technikája, több éves gyakorlata, a kontárok kerülnek ki győztesként. Ez mindenhol igaz.Tudom, hogy valahol el kell kezdeni, de nem így.Mindenkinek a lépcsőket meg kellene másznia, mint régen, teljesen más lenne.
    Én most arra felé hajlok, hogy a munkám mellett kiváltottam az egyéni vállalkozói igazolványt,mint dj igy teljesen legálisan csinálom, nem kiskönyvvel.A klub tulaj is örül, hogy számlát adok róla, elszámolja költségként, én is számos dolgot leírhatok.

  24. Azért vicces, amikor egy 25 éves beszél a nagy szakmai múltról meg a régi szép időkről 🙂 bocs, nem bántás akart lenni…

  25. Ja hát végülis én is beleszámolhatom a vezetési rutinba azt, amikor 4 évesen matchboxoztam 😀

  26. Vallalkozoi az alap, most nem is errol van szo. Amit leirtal mike az ma is tokeletesen ugyanugy mukodik. Nehany amator diszkotulajdonos bakija miatt ne magyarorszagon inditsunk revoluciot, mert nevetseges.

    Foleg ez a bagazs ne:

    – nem kell az alszent szoveg, hogy „miert jo ez nektek”, vicc az egesz, nekik lesz jo nem a dj-knek sem nekunk kozonsegnek

    – nem adjuk a magyar elektronikus zenei ipar iranyitasat nekik

    – nem hagyjuk onos erdekek es marketing celok miatt megalakulni a szervezetet

    – nem hagyjuk errol is lehuzni a sapot

    – nem adjuk a szavazatainkat sem erte (lasd fidesz)

    – es nem, nem kerunk kontar cenzurat sem, eleg nagy baj, hogy egyaltalan mukondek es butitjak a kozonseget

  27. Először is:

    Nem 25 éves vagyok, hanem 27.
    A 9 éves szakmai múlt az a kezdetektől értendő, amit nem nevezek nagynak,mert igaz zenéltem már 2000-es közönség előtt is, de 30 fős közönség előtt is, szerintem az az igazi kihívás amikor 30 főt kell „megtáncoltatni”, és hétről hétre ezt a létszámot növelni.
    A tulajokra visszatérve sajnos nem az van, hogy hosszabb ideig müködtessék a helyüket, hanem pár hónap, 3 hetente lehívnak egy „sztár” vendéget, telt ház van, megszedik magukat, leül a hely, nyitják a következőt, vagy jobb esetben egy kis festés, új név, aztán kezdődhet minden előről.Persze, hogy nem fizetik meg a dj-ket.Nem tudom, ki hogy van vele, de egy DJ legyen Dj.Én nem tudnák pen drive-ről, vagy számítógépről zenélni, mert oké, lehet kényelmes, meg nem kell cd-t írni, de azért a legjobb, ha az ember pakolgatja a lemezeit.Annyira eltorzúlt az egész, oké, fejlődjünk, de ennyirreee……
    Rendben, legyenek 5 ezer forintos dj-k, de ne a nagy klubbokban, iskolában, kis bulikban, én is úgy kezdtem.Tényleg, aki ért hozzá, azt túrják ki a helyéről, mert drága.De azért számoljunk egy picit:Egy alap,discos cucc 300 ezernél kezdődik, és keveset mondtam, jogdíj Mahasz-nak évi 108 ezer( persze aki nem akar rizikózni), egyéb kiadások cd-k, internet, üzemanyag, aki távolabb dolgozik.Ha ezt mind saját erőböl veszi meg az ember, az nem kevés.
    Itt is, mint máshol szabályozásra lenne szükség
    Igen is legyen komoly vizsga kategorizálva.

  28. Mike, de örülök, hogy az értelmes vélemények is megjelennek, amikből persze 10-szer több van, de a prüszkölők mindig lelkesebben nyomogatják a billentyűzetet…
    Nem, csy, nem menekültem el, csak kicsit sok a dolgom, a minap épp az egyik illetékes minisztérium államtitikárával tárgyaltam a szabályozás gyakorlati kérdéseiről…heh, lehet lassan barátkozni vele… De addig is elnézésedet kérem, hogy nem fordítok Rád itt kellő figyelmet, nyugtatja azért a lelkiismeretemet, hogy így is vidám percekkel tudtam gazdagítani életedet.

  29. Na mostmar aztan elegem van a nagykepusegedgbol es a butasagodbol de tenyleg.

    Szerinted az index miert irta azt amit?
    Szerinted a nepszabadsag miert irta azt amit?
    Szerinted a nepszava miert irta azt ami?
    Szerinted mindenhol miert vannak ellened/ ellenetek/? (keress ra a pici nevecskedre pl. amit mar nagyon ugyesen csinalsz, es megdolni latod a 10x emleletedet)

    Tehat morzsolhatod itt a magas lovon ulo kukoricadat es jatszhatod a komplexusos nagyfiut csak kar, hogy mar magadbol csinalsz egyre nagyobb hulyet.

    Jatszod itt az eszedet a fellengzos miniszteriumi szovegeddel? Tudod mit? Kitorolheted. Olyan buta vagy, hogy nem latod, amit szeretnel kifacsarni es amin szivesen eluralkodnal mar reg „turned off”. Halistennek a mai ujsagirok mar kepesek hasznalni az internetet es latjak mi az emberek velemenye rolad es a hozzad hasonlokrol, meg ha nem is ertenek a lemezlovas szakmahoz (ie. konnyeben veritek at oket, dehat az indexet sem sikerult) Nem veletlenul kerdezem, hogy szerinted mit irtak az ujsagot, mert szemmel lathatoan nem erted/nem akarod/keptelen vagy megerteni. Mike szinten legalabb ekkora ertelemmel megaldott kedves olvaso mint te, csak epp o az artatlanabb hulyek koze tartozik, aki nem latja az orratol az erdot. (legalabb nem akar uralomra torni).

    Szerencsere magyarorszagon az utobbi idoben eleg sok jeles muvesz utotte fel a fejet az elektronikus zenei iparban. Ezek jelentos mennyisegnem NEM csak a bankdancehallban es a hasonlo tinirombolo helyeken ismert, hanem szeles korben kulfoldon is, elismeresuket jelzi, hogy megjelentek szamos magas presztizsu a szakma valodi birainak tartott jeles magazinokban. Jeeee tenyleg, ez is ellentmond annak amit allitasz. A francba, akkor biztos megint en mondok hulyesegeket.

    Masik kerdes: biztos vagy benne, hogy a studios bulitok ezalkalommal is le lesz megfeleloen zsirozva, hogy ne nezzek at a fiatalokat veletlenszeruen a hatosagi szervek?

    Egy ujabb kerdes: tessek mindannnyitoknak elhuzni pisilgetni orvoskakhoz, vizeletmintacskat drogteszt celjabol kivizsgaltatni es publikussa tenni az eredmenyt. Utana lehet pofazni, hogy a gyerekeket akarjatok vedeni, szemtelen banda. Komolyan mondon a pofam leszakad rajtatok. Eszmeletlen mit meg nem engedsz/engedtek magatoknak.

  30. Ne haragudj meg Zsolt! Én m ár hallottalak zenélni. Nos hallottám már sokkal jobb amatőrt, engedély nélkül! Nem másért, csak mert nincs pénze a lenyúlos dj vizsgára meg a tagsági díjra! Hallotam Virágot is zenélni! Na az katasztrófa volt! Ez az eli??? Na köszönöm!

  31. Helló mindenkinek!

    Na végre elindult valami az országban az igazi Dj-k érdekében.Teljes mértékben támogatom, hogy igen is aki zenélni akar netről, vagy máshonnan beszerzett zenéből, az fizessen jogdíjat, hiszen ha én készítenék egy zenét, ami „befutna”, és a közönség tetszését is elnyerné, örülnék a szakmai siker mellett az anyagi juttatásnak, mivel annak, hogy ezt megvalósítsam, elég komoly anyagi háttere is van.Stúdió munkák, különböző kiadói díjak, és még sorolhatnám az alkotói és szellemi munkát is beleértve.

    A dj vizsgára visszatérve én 2001-ben tettem le az OSZK-s vizsgámat, amit tudni illik eltöröltek 2006-ban, nem tudom, hogy ekkor milyen volt a vizsgáztatás, de amikor én vizsgáztam azért ott teljesíteni is kellett, mind elméleti, mind gyakorlati szinten, kb 15-en voltunk, és csak 10 ember kapta meg a bizonyítványt.

  32. Mike, legalabb olyan ugyesen fogalmazol mint a zseszi. Tenyleg, nem az egyik feltoro szemelyisege vagy veletlenul?

    Csak mert egyedul o kepes olyan elkepeszto okossagokat mondani, hogy valaki mar 1 eves „tapasztalattal” dj es szakmai vizsgat tehet. Igaz mike? 2001-ben, 9 eves szakmai tapasztalattal a kezdetetkol…

    Csak egyvalamit emelnek ki. Egy klubtulaj soha nem tesz be a pult moge valakit 1 eves hozzanemertessel. Aki meg nem kerul be a klubokba az a nagykozonseg ele sem. Ilyen egyszeru a szabalyozas. Tokeletes pelda vagy zseszi butasagara mike, koszonjuk a hozzaszolasod.

    Masreszt vannak itt olyanok akik az igen korai idokbol befolyast szereztek maguknak es azota nem hajlandoan elhagyni a palyat es nincs egy csepp szegyenerzet sem bennuk, amiert butitjak a kozonseget igenytelen hozzaallassal, tehetsegtelenseggel, felkeszuletlenseggel, hanem ezenfelul eszmeletlen nagy arcot novesztenek es szottyadt korukig uralkodni szeretnenek a szferan. Ezek ti vagytok.

    Sokkal szelesebb korben ismert mara mar az elektronikus zene magyarorszagon, ezert tobben is ismerik meg az igenyes muveszetet a keveresben, a kozonseghez mar eljut a tehetseges lemezlovas is es ti hamarosan kihaltok.

    R.I.P.

  33. „jogdíj Mahasz-nak évi 108 ezer( persze aki nem akar rizikózni)”

    Ne legyél már hülye! Miért fizetnél 108 ezret a mahasznak? Barátom ha veszel 100 dalt mondjuk a Beatporton, akkor nehogy már még 108 ezret kérjen egy brigád? Mire fel? Mire fel? Fizettél a zenéért! Évente 108 ezerből 500 dalt veszel legálisan, ezen felül mire fizetnél egy Mahasznak? Mire fel, ezt mond el?
    Hogy azok a Magyar zenészek éljenek belőle akiknek egy dalát nem játszottad? Vagy mire fel?

    Másik:
    A Jeszenszky Zsolti korrektségéről és szavahihetőségéről csak annyit, hogy miközben irja nekem levélben, hogy le akarja buktatni ezt a drogos brigádot, rá pár napra azzal a Rács Balázzsal elmélkedik a dj kérdésről akit le akar buktatni drogkereskedelemért! Nem vicces? Nem, siralmas!
    Persze, nektek adja a szépet meg a jót meg a törvényeset, közben a Rács Balázs féle csapat, az édesanyámat fenyegeti nehogy baleset történjen vele, mert el mertem mondani, hogy levadásztak két gyereket (Rajnay és Strehó)!
    http://www.indavideo.hu/video/Discos_Hit_Radio_1

    Ezt is érdemes megnézni!
    http://www.youtube.com/watch?v=rB0uwq6J2xc

    Ezt meg olvasd el mindenképp:
    http://index.hu/politika/belfold/varga629/
    Rájössz egyből, hogy igaz amiről a diszkó hit videóban beszéltem, nevezetesen, hogy ezek III/III-as ügynökök!

    Szóval ennyit erről, én már tudom, hogy mit művelnek ezek. Tudod ki vagyok Zsolti? Király András, engem nem tudtatok beterrorizálni a Rács Balázs és Anatolij Stecura féle brigáddal! Szóval így működik ez a dolog, van egy pár lemezlovas aki a rendszerváltásnak nem nevezhető átverés előtt már be voltak szervezve, ezek nevezik magukat a szakma krémjének. És annak kapcsán, hogy elvették tőlük a lóvét és „hatalmat” pár hónapra rá levadásztak két fiatalt, aztán Debrecenben elbaszták a bulit, földről szedegették a kabátjaikat a fiatalok, ki csinálta ezt a bulit? Disco’s Hit Bárány Atika a Dj szövetség volt alelnöke, milyen érdekes, már megint ő? Ahonnan eltünt Rajnay Zoltán és Strehó Gergő ott is ők voltak. A dj szövetség tagjai, milyen érdekes nem? Én konkrétan tudom, hogy ti gyilkoltátok meg ezt a két srácot. Nem véletlen tudom, mert én lettem volna a harmadik! És ha nem állok ki annak ellenére, hogy be akartak terrorizálni ezzel a Rács féle brigáddal. Ma senki nem tudja, hogy kik a gyilkosok és hogy miért gyilkolták meg ezt a két srácot. Nem szervkereskedők voltak, hanem III/III-as ügynökök akik lemezlovasok!

    Üdv: Király András (Képem a videóban)
    Nem fogtok ti engem terrorizálni!
    Nem fogjátok tönkre tenni az életemet, ha mégis és mondjuk ez rányomja az életemre még jobban a bélyegét, akkor meg fogom találni a módját annak, hogy megfordítsuk ezt a helyzetet, nevezetesen jössz velem vagy te vagy a Bárány! És akkor garantáltan tönkre fog menni ez a szakma, és dj szövetség. Ugyanis azt már nem fogjátok tudni, az orosz rendőrbűnözőkkel eltusolni elhallgatni!

  34. Egyébként vigyázzatok a Jeszenszky féle brigáddal, mert már most arra gondolnak, hogy majd kormányváltás után megkeresnek és elintézik a sorsotokat. Ez nem vicc! Vegyétek komolyan! Ezek gyilkosok, embert gyilkoltak pénzért a hatalomért! Ezek 17 éves gyerekeket gyilkolnak, minden szívfájdalom nélkül! Még egyszer elmondom, ez nem vicc! Én nem vagyok már se baloldali se jobboldali, azért nem mert mind egy kutya! Egyik rosszabb mint a másik! Egyik gusztustalanabbul gyilkol, mint a másik!

  35. A fent emlitett eleg riaszto dolgokrol nem tudok, a III/III-as temaban sem vagyok jartas, eleg nagyleptu dolog lenne – szerintem itt azert nincs ekkora cirkusz. Bekepzelt tarkogyuro „maffiozok” persze fenyegetozhetnek, de azert a gyilkossag… Bar belove barmire kepesek – megmutassak kinek a nagyobb, azert a videok azert mar eleg viccesek.

    A rendszervaltas elott kinek lehetett dj felszerelese? 😉

    Lelkes parttag apuci anyuci elkenyeztetett kolykocskeinek akit kiengedtek kulfoldre, hozzajutott nemi boditoszerhez, latott lemezjatszot es megvetette maganak mert az meno. Hazajott, es mivel nem volt masnak a kornyeken, ezert o lett a magyarorszagi elektronikus dj „tekintely”. En erre csak ennyit roviden: eleg szomoru.

    Es meg mindig ezek a tehetsegtelen szerencsetlen barmok akarnak „felugyeleti szervet” alkotni.

    Szerintem itt csak ennyirol van szo, en legalabbis nem alazom le magam ilyen „bandalet” szintre, ahol a bicepsz meret versenyben all az iq szinttel, szoval nem is ismerem, nem is szeretnem ismerni ezt a tarsadalmi vakvagyanyt. Sajnos a videokat interpretalo fiatalember beszedstilusa es hanglejtese ugyanezt a reteget kepviseli (abbol is a ‘wannabe’ kategoriat).

  36. „Sajnos a videokat interpretalo fiatalember beszedstilusa es hanglejtese ugyanezt a reteget kepviseli (abbol is a ‘wannabe’ kategoriat).”

    Én vagyok egyébként az, aki interpretálja ezt a videót. A kommunikációban jártas emberek, megértik.
    Hja egyébként zenélek is, nem azért mondom, mert olyan nagyon jól:
    http://www.myspace.com/dlordofficial
    Csak azért mondom, hogy értsd, mi köze a grafikának, a zenének, a számoknak, a kommunikációhoz! Ha megérted amit a my space oldalamon látsz (Pl. LOGO és egyéb grafikát), akkor tudni fogod, hogyan lehet kommunikálni a grafikával a számokkal a zenével, vagy ezek keverékével. Ezek felhasználásával információt lehet cserélni, például úgy ahogy a Disco’s Hit videóban is láthattad. Bár kétségtelen tény, hogy sokat kell tanulni, amíg az ember megtanulja a kommunikáció azon formáit, amely után nem csak látja és hallja, hanem fel is fogja azok tartalmát. Ki tudja olvasni az információkat. Te felmész mondjuk a my space-re és látsz egy két zenét meg grafikát. Sokan mást látnak ugyanabba amit te. Jelentéssel bírnak, információt hordoznak.
    Aki jártasak a médiában a kommunikációban, azok értik ezeket az üzeneteket. Nagyon sok helyen tanítják, ez színtiszta kommunikáció!

  37. Igen, tisztaban vagyok vele, hogy te vagy az… 🙂

    Ha valakit titokban el akar valaki masnak juttatni informaciot azt megirja kodolt emailben, mi a fenenek kezdene mar itt jelkepekkel meg titkos jelentesekkel operalni? Es igen, viccesek a videoid. Ez mar paranoia. Amiket allitasz as sem fugg ossze. Van par „egyuttallas” amire ra lehet huzni elmeleteket, te ezekre igen erdekes elmeletet gyartottal. Jartas vagyok mind a mediaban, mind a kommunikacioban (a szakmam is ez).

    Nincs ertelme annak amit mondasz. Szektanak allitod be oket akik kedvtelesbol hetvegente gyilkolnak. Azert ez nem igy van. Gyilkolni gyilkolnak, de csak a joerzesu emberek izleset.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.