Ekkora bajban van a könyveladás?

Nem vagyok otthon a könyvkiadásban, és a könyviparban, úgy általában, ezért ez most egy ilyen kis naiv rácsodálkozás lesz erre a világra és a karácsony körüli állapotokra a könyvpiacon.

Az első jelenet az egyik, számomra inkább hírhedt, mint híres botránykönyvek kiadásáról ismert kiadó egyik boltjában esett meg velem, néhány nappal ezelőtt. Az egyik saját kiadású könyvüket vettem meg, rajta volt az ára, hát ha ennyi, ennyi. Oda viszem a kasszához, hogy kifizetném, és akkor jön a duma, hogy ebből így már engednének is 20%-ot, meg törzskártyát, meg következő vásárlásnál levásárolható ezer forint kedvezményt, és hasonlók. Tudom, én az a fajta ritka típushoz tartozom, aki nem árérzékeny, ha kitaláltam, hogy ezt megveszem, akkor is kell, bármennyibe is kerül. (Ez már egy korábbi bejegyzésemből is kiderült)

De így nem értem, amikor levettem a polcról, és betettem a kosaramba, tisztában voltam vele mennyibe kerül, ezt elfogadtam. Nyilván jó, hogy olcsóbban megúszom, csak nem értem. Mert, ha rajta van egy matrica, hogy 20%-al olcsóbb, és úgy veszem meg, az rendben van, de itt ez nem állt fenn.

A másik jelenet, a karácsonyra megjelent Nikola Tesla könyve, amit szintén a kiadójánál szereztem be. Ott én nem kaptam ilyen kedvezményt, viszont az előttem álló hölgy kb 15 könyvet vett, és így ment az ebből tudok adni 10%-ot, ebből 15%-ot, ezt levásárolhatod, ehhez adok egy ajándék naptárt. A végén megkérdeztem a srácokat, hogy és az ajándék mop, meg a felmosónyél mikor jön már végre?

Szóval, csak így értetlenkedem egy picit, úgy is mint magán ember, úgy is mint vállalkozó, hogy erre tényleg szükség van? Mármint, én még a nagy akciózást is megértem (bár a magam részéről nem vagyok a híve, de elfogadom, hogy van aki hisz ebben az üzleti modellben), de hogy pont a karácsonyi csúcsforgalomban akciózol, amikor az éves forgalmad a többi hónapot sokszorosára veri, az konkrétan, ha nem is öngyilkosság, de minimum öncsonkítás. Mert, ha ezt megteszik a januári, februári uborkaszezonban egy szavam sincs, de alig egy héttel karácsony előtt?

Frissítés – 2015. 03.17.
Úgy tűnik nem volt a fenti gondolatmenet alaptalan, a fent meg nem nevezett, de az elszórt információk közül kiolvasható volt, hogy az Ulpius házról volt szó a fenti írásomban. És lám a mai sajtó mit hozott?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.