MLM rabszolgái voltunk

Nagyjából fél éve láttam ezt elöször kiplakátolva valamelyik Metró alluljáróban, – akkor is hatalmasat röhögtem a címén – most pedig egyik weboldalon ismét szembe találkoztam vele…

Úgy érzem ez magasan a „sosem veszem meg” kategóriába tartozik, ahogy pl ez is.

MLM rabszolgái voltunk

Ahol Győzikék megélnek vastagon, ott az ilyen könyvek írói is…

Az író már az intróban ködösít és maszatol.
Jó duma, hogy azért nem vállalja fel a nevét mert megölik… A történet alapján akik elég részletet tudnak belőle pontosan kifogják találni, hogy ki írta. Ha pedig külföldre költözött és a nagy távolból írta ezt a szépséget, akkor már nyugodtan vállalhatja a nevét.

Mondjuk a legnagyobb problémám az, hogy a könyv írói tuti tagjai voltak valami olyan cégnek akik történetesen minden etikát, erkölcsöt és morált nélkülöztek, és ezért leírja a teljes ipart. Természetesen az ilyen cégek nem szokták felvállalni hogy tagai legyenek bármilyen közvetlen értékesítőket tömörítő szervezeteknek (DSA, WfDSA, feDSA, DSEF).
Viszont ha valaki ilyen céggel áll kapcsolatban, akkor véletlenül nem ő a felelős érte, hogy nem nézte meg kivel dolgozik együtt?

Úgy gondolom, hogy a közvetlen értékesítési ipar sok szempontból túl van misztifikálva, pedig ugyanazok a játékszabályok vonatkoznak rá, mint bármi másra.

Ugyanúgy lehetsz sikeres, és kudarcot is vallhatsz. Te is ismersz olyan vállalkozót, aki tönkrement? És olyat is, aki milliomos, és még meg is dolgozott érte? Ez a közvetlen értékesítésben sincs másképpen.

Lehet, hogy átvágnak, sőt lehet hogy tömegesen átvágnak, ha nem nézel alaposan körbe. Ez megtörténik máshol is, gondolj csak pl. az il ferrora.

Vannak cégek ebben az iparban is, akik csődbe mennek, akik nem tisztán játszanak, és becsukják őket. Ausztriában a közvetlen értékesítőknek havi magazinjuk van, ahol átlagosan havonta kb 10 új cég indul el, és nagyjából ennyi is csuk be.

Ezért nem az iparág a felelős.

De még csak nem is a DeVos és Van Andel család a felelős (ők álmodták meg a többszintű bónusz rendszer egyszerűsített válotozatát a Nutrilitenak a negyvenes években).
Szerintem ezért csak és kizárólag az egyén a felelős, aki belevág, és úgy gondolja, hogy kipróbálja magát ebben. És mivan ha nem sikerül? Van aki másokat kezd el hibáztatni, és próbálja valaki másra hárítani, mert nagyon szar belátni hogy bennünk nem voltak meg azok a képességek, amik ehhez kellenek.

Pl. amikor én otthagytam az ELTÉt, nem az intézményt hibáztattam, nem a vezetőségben kerestem a hibát, nem feltétlenül tananyag volt túl száraz (bár valójában az volt) és nem is a tanárok voltak szarok(legtöbbjük a saját területén zseni volt). Hanem én nem fizettem meg a tudás árát, nem voltam hajlandó feláldozni több időt, és energiát rá. Ezen kivül fontosabbnak tartottam, hogy az akkori barátnömmel töltsek időt, minthogy bejárjak órára, tanuljuk, beadandót írjak, és este nyolctól reggel nyolcig suliban üljek.

Akkor most nekem is kellene írnom egy könyvet, hogy az ELTE rabja voltam? 😉

Másrészt, jogilag úgy működik, hogy a legtöbben vesznek egy nagykereskedelmi jogot, egy adott cég termékeire és/vagy szolgáltatásaira vonatkozólag, és a tárgy időszakban bonyolított forgalom alapján a cég fizet mindenkinek akkora szeletet, amekkora forgalmat ő, és a csoportja, barátai, ismerősei bonyolítottak.
A cég készít egy teljesítési kimutatást, hogy milyen forgalmak jöttek létre, azért kit mennyi pénz illet, és ezt a pénzt elutalja az vállalkozó számlájára, a kimutatást pedig elküldi, hogy a könyvelésben az utalással szembe lehessen állítani. Ez jogilag tiszta és etikus, ami nem ilyen, vagy ehhez hasonló módon működik az nem lehet legális. De erről nem az iparág dönt, hanem a cég…

Nem utolsó sorban, ebben lehetünk lokálpatrióták. A legtöbb ilyen cég egyébként azt igéri, hogy a közvetítői kereskedelmet kihagyja a buliból, és így nagy részt meg lehet takarítani a termékek és szolgáltatások árából. Ergó a cég anyaországától függetlenül hatalmas összegeket hagynak megyén és országon bellül. Pl ismerek egy céget, ami hasonló rendszerben működik, és az elmúlt 15 évben 80 milliárd forint feletti forgalmat generált. Ami az össz kereskedelemnek ugyan nem nagy része, de ebböl közel 20 milliárdot kifizetett olyan vállalkozóknak akik felépítették az ő értékesítési hálózatukat, itt Magyarországon. És ezen fellül még adóztak is nem keveset.

Miért mondtam ezt el?

Mivel jár jobban ez ország? Azzal, hogy olyan cégek vannak az országban, akik pénzt hagynak, és pénzt raknak az emberek zsebébe? Vagy az olyan hypermarketekkel, ahol mindenki minimál bérre van bejelentve, és annyit is kap, ezenkívül ki sírja magának a jogot, hogy évekig ne kelljen adót fizetnie, sőt támogatást is kap azért mert munkanélkülieknek ad munkát tömegesen.

Két bekezdéssel feljebb említett cégről, úgy tudom, hogy egy globális cég, ami ugyan akkora forgalomért ugyanannyi pénzt fizet, függetlenül attól, hogy ez az USÁban, Oroszországban, Dél-Afrikában, vagy Magyarországon jött létre. Melyik másik iparban van ez igy? 🙂
Pl. programozóként tudom, hogy a fizetésem több tízszeresét kereshetném külföldön, ugyanezért a munkáért.

Sőt, utolsó tusként elmondom, hogy a legtöbb cég jogdíj szerű jövedelmet ígér, és nem csak ígér fizet is, bizonyos feltételek mellett. Úgy tudom a már korábban említett Nutrilite céggel, akik a 20-as, 30-as években kapcsolatban voltak, nekik nagyjából most már élnek az unokáik. Több ilyen családról is tudok, akik a nagyszüleik által elvégzett munka után járó passzív jövedelmet kapják már több mint 70 éve…

Szóval szerintem ebben az országban elég sok embernek fel kellene nőnie 🙂 Nem mocskolódó könyveket írni, bár abból is van szerzői jogdíj, kérdés, hogy a munka gyümölcse ugyanolyan édes-e…

“MLM rabszolgái voltunk” bejegyzéshez 15 hozzászólás

  1. Nagyon sok ember nehezen tud megélni,nehezen tudja kifiuetni a számláit és törlesztőrészleteit.
    És nagyon ember prábált már ezen változtani az mlm segitségével,de megégette magát,még mélyebbre került.
    De néhányan rájöttek,hogyan lehet kúltúráltan megoldani ezt a problémát.

  2. Azt hiszem h engem soha senki nem fog rávenni erre az MLM …. -ra. Bár már próbáltak sokan. Az a legrosszabb benne h tulajdonképpen az ember rokonait és barátait akarja „befogni” hiszen ki mást is tudna az alsó szinten. Én nem vagyok hajlandó erre, nem etetek maszlaggal olyan embereket akikkel bármikor találkozok sőt akár a segitségükre is szorulok. Dőlj hátra és dől a lé elv …. Na persze. De nem neked. Nem mintha nem lehetne igy pénzt keresni Magyarországon lehet igy is csak épp nem mindenkinek. A könyv ötlete lényegében tetszik hisszen ennek az MLM nek elég kevés az antireklámja. Ezzel is szinesedik a kép.

  3. Hali! Mi a baj az emberekkel? Megmondom: pesszimisták…ha valami új dolgot próbálnak neki elmonmdani rögtön egy falat húznak maguk elé…idézem „Dőlj hátra és dől a lé elv …. Na persze. „…aki ilyet mond hazudik…soha senki nem mondta hogy semmit nem kell csinálni és dől a lé…akkor már milliomos lennék én is most 19 évesen:D…Én úgy mondanám Kőkemény MUNKa—> Kőkemény PÉNZ…és ez igaz…csak kellene akarni változtatni,.. nem az életeden…nemnem…a GONDOLKODÁS MÓDON..ez a legfontosabb…hiszen te irányítod az életed nem más..nem politikus, nem anyu, apu…nem a haver…hanem TE..!Ha megtanulsz hinni magadban és dolgozni..bármit elérhetsz az életben….én ezt tanultam! ( 15 éves koromtólhallgatok N21 kazettákat..Nem építem az üzletet!…de egyet tudok..ma nem az lennék aki vagyok, ha nem hallgattam volna kazettákat…

    Üdvözlettel PITE( És BÁRKI, BÁRMIT MOND: MOSOLYOGJ ÉS KÜZDJ AZ ÁLMAIDÉRT:D:D:D:D )

  4. Pite, egyet kell, hogy értsek veled.
    Rengeteget kaptam a network21 től, annak ellenére, hogy nem építettem országokon átívelő globális hálózatot, de rendkívül értékes, és értelmes emberekkel találkoztam, akiktől sokat tanulhattam.

  5. Azt gondoltam soha nem vesz rá senki az MLM üzletre.
    Mégés megtörtént. Köszönet Neki!
    A januári jutalékom több mint apám, anyám, anyósom, apósom nyugdíja együtesen. Szerintetek megbántam?
    NEM
    Viszont jobb ember is lettem az elmúlt egy évben, ezt ugyebár pénzben nemlehet kifejezni.
    Ha egy vállalkozást sikeresen üzemeltet valaki, akkor kb. napi 8-16 orát dolgozik vele.
    Ha egy MLM üzletben valaki napi 8 órát dolgozik, és úgy teszi ahogy a sikeres vezetői is megtették az tuti sikers lesz.
    Azok akik belebuktak, azok belebuktak volna más vállalkozásba is.

  6. Az a probléma a könyvel, hogy nem az MLM-röl szól, hanem egy ma is müködö szektáról, ami valóban piramis rendszerben müködik, és már az NBH is nyomoz utánuk! Ennyi.

  7. Egyébként nem is tudom, hogy miért ez a címe? Mert egy szekta rabszolgái voltak, és ezt valószinü ott tanulták, hogy igy jobban eladható a könyv.:)))

  8. Szerintem ez a két csaj nem rabszolga volt hanem pancser. Kidobott pénz ez a könyv. Az MLM nem jó vagy rossz, mi emberek vagyunk olyanok amilyenek.
    10 éve élek MLM-ből. Köszi annak aki szólt. A többiek meg csak rabszogáskodjanak. Már bocsát.

  9. Sziasztok! Kedves Blogoló, köszönöm szépen ezt a leírást. Ugyan amikor kiadták és reklámozták a könyvet, én még nem is tudtam, mi ez az mlm, és szerencsére először pozitív körökben találkoztam az mlm-mel, és nagyon-nagyon sok jó dolgot kaptam már ettől a cégtől… de most csak annyit akarok írni, hogy köszönöm a könyvismertetődet, nagyon hasznos volt. A könyvet akkor láttam először amikor átlósan leült mellém valaki a héven és ezt olvasta… láttam az arcán azt a sötét negatív felhőt, amit ez a könyv táplál, míg én vagy párom N21 ajánlott könyvet olvasunk, derű jelenik meg arcunkon és többé-jobbá válunk általa 🙂 ki mit választana?

  10. DjZoNe!

    Fantasztikus a cikked, teljesen magával ragadó, de tényleg! Szánom-bánom, de én elolvastam a könyvet. Kicsit makacs, önfejű ember vagyok és mindig kitartok a döntéseim mellett. Nem akarom dicsőíteni az MLM rendszert, de a legkevesebb anyagi befektetést igénylő vállalkozásnak tartom. Abban is teljes mértékben egyetértek veled, hogy nem az MLM a hibás, hi sikertelen valaki az üzletben. Szerintem, vagy rosszul választotta meg a céget, vagy azt hitte, hogy az MLM-ben csak úgy hullik a pénz az égből. Egyébként sokan azt hiszik, pedig ez igen kemény munka. Itt tulajdonképpen „cégvezető” szerepét tölti be mindenki. Mindenki a saját cégét vezeti, és egy személyben kell gondoskodni a marketingről, az időpont egyeztetésekről, a tárgyalásokról, a pénzügyekről tehát mindenről, sokkal keményebb, mint mikor van egy alkalmazottad, aki végzi a munkát, meg egy titkárnőd, aki végzi az adminisztrációt és neked csak tárgyalnod kell. És tulajdonképen ez a kettő közti különbség, hogy amíg a hétköznapi vállalkozáshoz egy zsák pénz kell de kicsit kevesebb munka, addig az MLM-be kicsi anyagi tőkével, de rengeteg munkával lehet elindulni. A másik dolog Laci hozzászólásával kapcsolatos: „Én nem vagyok hajlandó erre, nem etetek maszlaggal olyan embereket akikkel bármikor találkozok sőt akár a segitségükre is szorulok.” Szerintem ez kicsit furának hangzik, és pedig azért, mert ha én vagyok olyan helyzetben hogy választhatok 20 féle MLM alapján működő cég közül, akkor azt választom, aminek jók a termékei, eladható és nem verek át vele senkit. És ha ezt így teszem, akkor szó sincs átverésről, meg maszlagról.
    Vissza térve a könyvre egy pár sor erejéig…
    Ez egy önsajnáltatás… Csak azért olvastam végig, mert kíváncsi voltam, hogy mennyire mocskolja be az MLM rendszert. És arra jutottam, hogy aki emiatt a könyv miatt nem fog MLM-ezni, az annyira sötét, hogy jobban is teszi, ha nem fog bele ebbe az üzletbe mert tutira belebukik. Viszont akinek van egy kis sütni valója, az egyből leveszi, hogy ez egy csak egy önsajnáltató ember bosszúja a világ felé, mert nem képes beismerni, hogy alkalmatlan és próbálja a világra kenni a balhét.
    És még egy utolsó gondolatot engedjetek meg:
    Ha az MLM rendszer olyan iszonyatosan rossz, mint ahogy azt a magyar ember forszírozza, akkor hogy lehet az, hogy a 40-es évek óta egy jól működő üzletpolitika és nem elég, hogy jól működő, de fejlődő tendenciát mutat.
    A könyv tartalma tehát az önelégültség, tehetetlenséggel keveredett, önsajnálatról szól, és az író hölgyek valószínűleg soha nem fogják ezt elismerni.
    Bocsi egy kicsit elhúztam a mondandómat.
    Mellesleg én is MLM-ből élek. 😉

  11. Sziasztok!

    Nem olvastam a könyvet,szerintem nem is fogom.

    Az MLM-ről folytatott diskurzust azonban nem tudom szó nélkül hagyni.

    Mi az Cserniko, hogy egy alkalmatlan ember bosszúja a világ felé?

    Többször szerveztek már be különféle hálózatépítésbe.
    Az a probléma, hogy én őszinte emberi kapcsolatokat szeretnék.

    Ha szerinted ez az MLM-ben kivitelezhető,akkor bizony még saját magad is átvered.
    Miről szól az MLM?
    Mindenkit zaklatsz a termékeiddel (amik persze lehetnek akár jó minőségű, használható dolgok) és akinek nem kellenek,az bizony nem barát,igaz?
    Vagy ha mégis az marad,akkor majd addig szövegelsz neki,hogy elege lesz és eltűnik az életedből vagy pedig megveszi csak hogy békén hagyd már.
    Csodálatos küldetés, valóban!

    Sajnálom, számomra a hálózatépítés világa egy gyomorforgatóan hazug, képmutató és az emberi kapcsolatokat ellehetetlenítő fertő.

  12. Sziasztok!

    Örömmel olvastam ezt a posztot, és sokatok hozzászólása gondolkodtatott el.

    Időnként tapasztalom a hétköznapokban,
    hogy számos ember fejében él torz kép az MLM-ről, és sokan ez alapján a torz kép alapján mondanak véleményt.
    Nincs ezzel semmi baj, sőt a legtöbbször kibukik, hogy az egyén saját félelmeiről szólnak ezek a vélemények, ugye „ki mint él, úgy ítél” avagy „mindenki magából indul ki”.

    Én úgy szoktam fogalmazni ilyenkor, hogy ami a te fejedben van az MLM-ről, az engem sem érdekelne, hiszen amivel én foglalkozok az merőben más értékek mentén működik.

    Szó sincs zaklatásról, képmutatásról, emberi kapcsolatok leépítéséről…ezt hosszú távon így nem lehet működtetni. Rövid távon persze lehet, sőt az is lehetséges, hogy még pénzt is keres vele valaki, de én úgy gondolom, hogy az embernek egy arca van, és nem mindegy, hogy mihez adom azt az egy arcomat.

    Az én életemben olyan értékeket adott és erősített meg az MLM, ami jócskán túlmutat a pénzen. Számos építő, baráti kapcsolatot adott, adta azt, hogy sokkal jobban kijövök a családommal; türelmesebb, elfogadóbb, kiegyensúlyozottabb ember lettem; egy orvosok által gyógyíthatatlan betegségből építettem fel magamat a tudásbázis és a termékek segítségével; olyan élményeket adott, amiben azelőtt nem lehetett részem… Számos nagyszerű embert ismertem meg, akik az anyagiakon túllépve elég komoly ember-építő munkát végeznek a mindennapokban.

    Csak ennyit akartam hozzáfűzni.

    Köszönöm, hogy itt lehettem.

    Reich Karesz

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.