Istanbul, avagy egy szelet ázsia Budapest

Mondhatni, egy szelet, közel-kelet, és akkor még rímelne is 😀

Gondolkodtam rajta, hogy írok a hétvégémről, de ami lényeges volt, arról megemlékeztem már. Arra meg most nem érzek affinitást, hogy írjak egy, buliztunk-ittunk-fényeztem-kajáltam-aludtam-másnapújraugyanez jellegű postot. Bár nem szoktam le róla nyílván, de most inkább gasztro bloggerkednék, és bemutatnám, a helyet, ahol vasárnap este vacsoráztunk Zsuzsival.

Istanbul török étterem

Már több alkalommal néztem az Istanbul névre hallgató török csodát, a Teréz körút Aradi és Szondi utca közötti részén. De bemenni eddig még nem nagyon volt affinitásom. Viszont ez a drága nő azt mondta, hogy jó hely, és meg kell néznem. Én pedig nem vagyok semmi jónak az eltrontója, főleg ami a közel-keleti konyhával kapcsolatos, ezért hát miért is ne.

A trükk az, hogy ilyen kis helynek van álcázva, bemész, fotocellás ajtó, és abban a légtérben még van pl mobil bolt meg minden. Ilyenkor az embernek az az érzése támad, hogy ez egy önkiszolgáló, talponálló, késdobáló, stb. jellegű hely. Ez a tévképzet akkor sem csillapodik, amikor ráeszmél az ember, hogy de azért van itt pár pláza-szerű asztal, ahol a csendes vándor megpihenhet.

Ellenben, ha az ember a lépcsőkön lemegy, egy merőben másvilág tárul elé. Egy viszonylag nagy befogadó képességű, és legalább 2 teremmel rendelekző, eredeti török hangulatot árasztó és vizipiázásra is alkalmas helyen találja magát a nagyérdemű.
Fehér ülő alkalmatosságok, ami kialakításra valami hasonló mint egy kerevet, csak a fal melletti része olyan 160 centis magasságig ér, tehát inkább egy hosszu kanapé hatását kelti. Azaz legalább 7-8 méter hosszu, mert nagyjából 4-5 asztalt mögött húzódik. Ilyen buli utáni eldőlésre is alakalmas, de a kényelmessége miatt, alattomosan altat. Az asztal túl oldalán hasonló anyagból kialakított egy személyes változatban érhetők el.

Megkérdeztük a személyzetet, hogy vissza kell-e menni az utca szintén lévő pulthoz rendelni, de meg nyugtattak, hogy azonnal jönnek rendelést felvenni, ahogy elkészítették az éppen aktuális vizipipát. A falakon furcsa kialakítású lámpák, (ami formára és színre is emlékezetetett a távol keleti társaikéra) szórátk a hangulat fényeket, és érdekes tarka szönyegekkel voltak díszítve a falak.

No, de vissza a kajához.
Az étlapot megnézve az árak teljesen azonosak, akár a Star Kebabéval, akár Szerájéval. A színvonal magasabb, és nem, vagy nem csak önkiszolgáló. Azért mondom, hogy nem csak. Mert, ha az utca szinten a pultnál megrendelem az éppen kiszemelt elemózsiának valót, és leviszem némiképpen szofisztikáltabb éttermi részbe, és leülök egy asztalhoz, az is egy mód. De ha lemegyek az éttermi részbe, helyet foglalok, és úgy is lehet rendelést leadni. Egyszóval 2in1.

A kajában nem volt semmi különleges, klasszikus török konyha, megszokott ízek, aromák, füstök, fények. Najó ez az utolsó nem volt, az utolsó elötti viszont igen, főleg vizipipából, a mögöttünk lévő asztalnál.

Aranyos volt, ahogy a felszolgáló kiscsaj bénázott, és a két egymába rakott gyűrűmet az asztalon, valami ott maradt szemétnek nézte, és elkezdte lesöröpni, aztán amikor fémese kongott, akkor visszarakta, bocsánat-bocsánat, elnézést, meg volt ott minden 😉

“Istanbul, avagy egy szelet ázsia Budapest” bejegyzéshez 45 hozzászólás

  1. Na az fasza lehetett!Hogy hogy nem a Mekiben toltad a burgert?;) Nem gondoltam hogy ínyenc vagy Te Energiaital pusztító!:)

  2. az étterem jo de a személyzet etnikai hovatartozása vitathato,ennyi erővel egy bukaresti étterembe is bemehetek csak ott talán kevesebb köcsög román pultos van!apultos csajok stilusát is magyarositani kéne(lásd az 1 jo példát)

  3. Kedves Joker!Csak hogy tudd mi itt mindnyájan erdélyi református, magyarok vagyunk!És erre mind büszkék is!Sajnálom hogy nem sikerült a kegyeidbe férközzünk! Azt is sajnálom hogy rossz élményel távoztál az étteremből!De attól függetlenül köszönjük a kritikát, máskor figyelmesebbek leszünk, ezt megigérem!

    P.S.Ne haragudj hogy erre használtam a személyes bloggod, de kicsit sértve érzem magam.

  4. Nekem nem volt semmi gondom veletek 🙂

    De legközelebb DjZoNe-os felsőmben megyek hozzátok 🙂

  5. Köszi DjZoNe!;) Tudomásul vettük hogy nem mindenki kedvelhet benünket ….csak számunkra tényleg bántó volt Joker megjegyzése és főleg miután a főnök mesélte el hogy mit is olvasott a világhálón. 🙁 De valahol sajnálom is hogy ő így gondolkodik! De az jó hogy Ő volt az első aki ilyen negatívan állt hozzám amióta Magyarországon élek, tanulok és dolgozom. Valószinüleg nem is ismer!

  6. Hölgyeim és Uraim!
    Hozzáteszem,akárhányszor voltam még ezen a helyen maximálisan megvoltam elégedve!Komolyan!33éves Nőként teljesen kielégiti az igényeimet,arra célra amilyen célra szolgál ez az étterem. Mikor első alkalommal lemenve a lépcsőn elémtárult egy keleti kultúra,teljesen elképesztő volt!Órákat szoktam ott tölteni!Tény, egyenlőre még nemkóstoltam meg mindent,viszont ha valaki meghív szivesen elfogadom!!!:-)

  7. Szerintem a török éttermek nagyon jó lenne csak annyiban változtatnék hogy nem kéne az embereket ennyire kihasználni!!! fordított helyzetben úgyanezt írnám

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.