Sharbat Gula

Kiváncsi vagyok, mennyien ismeritek ezt a képet:

sharbat_gula

Az aránynak szerintem 90% felett kell lennie. Ha bár nem tudjátok a nevét, nem tudjátok ki is van valójában a képen, és azt sem, hogy mikor készült. De biztos, hogy mindannyian láttátok már.

Mivel nem igazából nézek tévét, NatGeo-t pedig főleg, ezért most akadtam rá a kép történetére. Ugye, annyit alapkiindulásból tudunk, hogy ez a kép a világ 100 legismertebb képe között van.

Konkrétan 1985-ben jelent meg az egyik National Geographic címlapon, de a kép egy évvel korábban készült, egy pakisztáni táborban az afgán polgárháború évei alatt. Amikor is az országot szovjet inváziótól szenvedett. Steven McCurry készítette ezt az azóta jelképpé vált képet, egy menekült táborban. Nekem egyébként személyesen is az egyik kedvenc képem.

Sharbat Gula

Egy kislány, akinek a szeméből sugárzik az hihetelen mértékű vadság és ijedtség, amit a polgárháború borzalmai okoztak. Nem véletlen, hogy ez a kép lett a menekültek jelképe az egész világon. De hogy lehet az, hogy valaki ennyire híres, és azt sem tudjuk, hogy valójában ki is ő.

A Nat.Geo. kutató csoportjai több ízben próbálták felkutatni a hölgyet, sikertelenül, míg 2002-ben meg nem találták. A hölgy, a fénykép elkészültekor 12 éves körül lehetett, így amikor rá találtak másodszor, már a harmincas évei felé közelített, de a korát ő sem tudta megmondani. Hagyományos Pashtun nép (etnikailag Afgán) szokásai és a muzulmán vallás normái szerint él a férfével, és három gyermekükkel.

És ha ma már ilyen sok képet raktam be a bejegyzésembe, akkor álljon itt még egy. Ilyen előtte és utánna jelleggel, ahogyan a TV Shop reklámokban is szokás.

Afghan Girl -  Akkor és most

“Sharbat Gula” bejegyzéshez 27 hozzászólás

  1. Ezt a képet én is ismerem. Nagyon régen azt az ominózus NatGeo adást is láttam, amiben erről volt szó. Tényleg árad a lány szeméből a vadság és az ijedtség. Nagyon jól sikerült kép. Az idősebb képén kicsit többnek látszik, mint 30 szerintem. Bár meg tudnám érteni, hogy korához képest ennyire megöregedett. Hiszen nem volt egyszerű élete…

  2. Hát az első képen 30-nak, a másodikon 50-nek néz ki, de ez magánvélemény 😀

  3. Az első képen a vonásai annyira tiszták, hogy látszik mindenképpen, hogy egy gyermekről van szó.
    Szerintem

  4. ua. a szempár, de a második képen már reményvesztett….láttam a műsort, amikor kereste az a fotós…

  5. hát elég randa lett szegény.. vagy csak a korabeli „ps” csúcsának eredményét láthatjuk 😮

  6. ismerem a sztorit is, meg a csajt is. a natgeo műsor ,amit erről láttam anno,kifejezetten meghatott.

  7. Ha mindenáron a vonásokat akarom elemezni az első képen, akkor inkább egy csimpánzzal vonnék párhuzamot, nem gyermekkel.

  8. Úgyszint ismertem a képet viszont azt, hogy ki is volt a szóban forgó személy, nem tudtam. Annyit tudtam, hogy láttam valamelyik ismeretterjesztő adón és hogy kellemes keleti zene csengett a fülemben, amikor megláttam a képet.
    Off, egy kis elírás: „szerint él a férfével” ? 🙂

  9. A képet és a történetet is ismerem. Az biztos, hogy a második képen 30 éves? 😀 kb. öreganyám néz ki így 😀
    Amugy a 2. kép már teljesen más hatás kelt.

  10. sanyo, a korát ő sem tudja pontosan, lévén, hogy a családjából nem él authentikus forrás arra vonatkozóan, hogy mikor született.

  11. Megaztán azt is figyelembe kell venni, hogy milyen körülmények közt élnek ott az emberek és milyen körülmények közt él egy európai ember. Sokat sírunk, mert hisztisek és nagyravágyók vagyunk. Viszont szerintem minden átlagember jobban szeret itt élni és igazán boldognak mondhatja magát, ha van amit ennie és egészségben él, mint hogy a távolkeleten vagy Afrikában élne, mint átlagember. Nem? Szóval, ha öregnek tűnik szegény asszony, akkor szvsz megvan arra minden oka, mert nem volt egy könnyű gyerekkora és ahogy az Afgán eseményeket tekintjük, az eddigi élete sem volt valami könnyű :-S Sajnos ez van, nehéz vagy nem is lehet ezen segíteni.

  12. tenyleg ez egy olyan kep, hogy megborzongok.. en is lattam a tvmusort.. es tenyleg.. en nyavogok, h jaj, o meg..

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.