Pofon a belvárosnak

A héten több helyen is felmerült Terézváros önkormányzatának – minimum felelőtlennek, de inkább balf*sznak nevezhető – rendelete, mi szerint a szórkazóhelyek a budapesti Broadwayen este 10-ig tarthatnak nyitva. Mi van?

Üres Liszt Ferenc tér

Egy olyan környékről beszélünk, ahol alaphangon több mint 200 szórakozó hely, és vendéglátó ipari egység üzemel, nagyságrendileg 3.000 alkalmazottal. Ez a rész hozza Budapest idegen forgalmi bevételeinek egészen szép hányadát. Azért ez csodás.

Oké, a XI. kerületben a „bárgyú fejű” Molnár Gyula (MSZP) polgármester úr meghozta a hasonló baromarcú törvényt, de tett kivételt (Rió, ZP, A38) nem véletlenül, mivel ők fizették az a mostani időszaki választási kampányát. Viszont Újbudán javarészt kis kocsmákról, és egyetemisták által látogatott helyekről volt szó. Persze, azért írom, hogy csak, mert nyilván engem nem érint, nekik ez pont elég érvágás lehet.

Viszont, ha ezt a hatodik kerületben megtudják csinálni, akkor azzal Budapest idegen forgalma kézzelfoghatóan csökkenni fog. Amíg a Nagymező utcában laktam többször voltam tanuja annak, amikor turisták valami jó féle bort szerettek volna venni az Andrássy úti Matchben, éjfél körül, és a személyzet jelezte, hogy kapf*sz van, ők pedig elégedetlenkedtek, és jogosan értetlenkedtek.

Egyébként nem értem az egészet. Ezek a helyek fizetik a bérleti jogot a háznak, fizetnek iparűzési és idegenforgalmi adót (nem vagyok sem vendéglátós sem könyvelő, de ezt a kettőt biztos), ezen kívül jelentékeny számú munkahelyet teremtenek. Fizetik a munkáltatói és munkavállalói járulékokat, adókat és hozzájárulásokat. Szeretném akkor, hogy a kerület álljon elő valami csodás javaslattal, hogy mégis mit csináljon ez a párezer ember.

Másrészt a rendeletben csak olyan kivételek voltak, mint hogy ez nem érinti pl a hotelek vendéglátó helyeit. Most akkor mindenki nyisson hotelt maga fölött?

Nekik többet ér pár száz nyugdíjjas szavazata, mint hogy kihaljon a teljes belváros? Valamelyik képviselő, vagy a polgármester új villát akar, és ezzel fenyegeti a helyeket, hogy fizessenek? Vagy csak simán érzi a vesztét a kerület balos vezetése, és tudják, hogy az életben többé nem kerülnek itt kormány rúdhoz, ezért még pár haragosnak jól keresztbe tesznek, hogy a többiek is borulnak, az így járás?

De mégis, hogy gondolja bárki is, hogy olyan szórakozó helyek zárjanak be, ahol már a nagyszüleik is mulattak. Ugyanis pl a Moulin Rouge több mint száz éve üzemel (oké anno nem Hamvai Peti tolta a modern tánczenét, de megoldották a szórakozást nélküle is)

Szilágyi megjegyezte, nem céljuk, hogy tönkretegyék a vendéglátóipari egységeket, mindössze a lakók nyugalmát szeretnék biztosítani.

Vajon ez tényleg a lakók érdeke? Szerintem marhára nem.
Ne lakjon belvárosban aki nem bírja. De nehogy már a hegy menyjen Mohamedhez. Persze, egyszerűbb egy tollvonással pár ezer ember megélhetési és munka lehetőségét kockára tenni, pár nyugdíjjasért, aki sokkal jobban járna, ha eladná a lakását, és leköltözne valahova az alföldre tisztes magányba, és egy mocsok nagy házat vehetne belőle. Ja, hogy ott nem lenne akit basztatni lehessen, azzal, hogy betelefonál a rendőrségre, hogy zajonganak. Én kérek elnézést.

Akkor jöjjön egy kis lista olyan helykről, ahol – ha minden így marad – szeptembertől nem ihatunk többé:

  • Morrison’s Opera
  • Instant
  • RetroPolis
  • B7
  • B-City
  • Szilvuplé
  • Picasso Point
  • Soho London
  • Cseho
  • Kiadó
  • Balettcipő
  • Szandokán
  • Cool Club
  • Mediterrán
  • Barokko
  • Rocktogon
  • Óborozó

Azon töprengek, hogy a polgármester nem fél, hogy véletlenül egyik reggel, amikor beindítja az autóját fájdalom mentesen füstté válik? Vagy, hogy mondjuk hazafelé menet egy tompa ütést fog érezni a tarkóján, és gúzsbakötve ébred fel egy dohos helyiségben, ahol izzé porrá fogják törni basball ütővel?
Persze, a vörös szegfűtől azt hiszed, hogy golyóálló vagy?

Kapcsolódó anyagok:

“Pofon a belvárosnak” bejegyzéshez 29 hozzászólás

  1. Amellett, hogy teljesen egyetértek veled, azért pontosítsunk: a rendelet szövege szerint a teraszok éjfélig tarthatnak nyitva, a belső helyek hajnali 1-ig. Alkoholt 10 után csak a kereskedelmi egységek (azaz a boltok) nem árulhatnak és szerintem kb. jól is van. Tehát 1-ig semmi gáz nincs, még lakói engedélyt se kell kérni azoknak a helyeknek, amelyek ellen hatósági eljárás nem volt az elmúlt egy évben. Az persze más kérdés, hogy az 1 órás időpont mennyire vághatja tönkre az éjszakai életet, ez szerintem helyfüggő. Nyilván indul az összefogás, amely segítségével lehet kiskapukat találni vagy rávenni egy-két aktakukacot hogy az időpont kitolásra kerüljön teszem azt 3 órára.

  2. lassan tényleg eljutunk oda, hogy szabad ember szabad akaratából azt tesz és azt csinál amit szabad 😀

  3. Én nem vagyok pesti, közvetlen nem is igazán érint a dolog, de ha alkalomadtán arra vetemedem hogy a belvárosban kívánok szórakozni akkor mit tegyek? 1kor bezárnak? Az első vonat 4kor indul. Addig csövezzek az utcán? Ettől biztos jobb lesz?! Tudnak majd aludni a kedves öreg nénik és bácsik a sok/több, utcán az első vonatra váró fiatalok időtöltésétől? Mert azért azt nem várhatja senki, hogy reggel 4ig csendben, mint egy nyugdíjas foglalkozáson várjunk a vonatra.

  4. A belváros nem csak a 6. kerületből áll szerencsére, bár kétségtelen, hogy rengeteg szórakozóhely van ott.

  5. Úgy tudom, hogy ahol meleg ételt árulnak, nem kell bezárni. A Nyugatinál lévő nonstop hotdogot árul és megváltoztatta a besorolási számát kijátszva ezzel a rendeletet.

  6. Én úgy olvastam a rendeletben, hogy ez alól csak a szállásadó helyek éttermei, illetve az azok ellátásában résztvevők tarthatnak nyitva.

  7. Minden kereskedelmi egységre vonatkozik, legyen az cipőárus, hotdogos, étterem vagy diszkó.

  8. Nekem kicsi büdös ez az egész. Úgy érzem a RIO és a többi szabadtéri szórakozóhely érdeke valamilyen szinten ez a rendelet. Nyáron van forgalmuk telt ház minden este. Ellenben télen már a városi pubok és a szórakozó helyek sok embert visznek el tőlük. De végülis sokat érnek el velük mert aki nem a RIO -ba fog menni az az utcán fog inni. És majd délután megveszi a piát előre a tescoban és az utcát hányják majd szét. Arról nem is beszélve, hogy ezzel nagyon sok vállalkozást tönkre tesznek és szerintem budapest image -t is.

  9. Riónak egyébként egy kurva szava nem lehet idén, ugyanis nyáron már nem nyitott ki a legkomolyabb konkurensük a Buddha & Retro Beach.

  10. arról nem beszélve, hogy Copacabana nuku, Retro77 szintén. Ja, és a kedvencem, hogy nem lehet sehova sem úgy elmenni, hogy az átlagéletkor ne 16 legyen. S ne olyanokkal legyen tele a szórakozóhely, akik az ablakon lógtak meg az otthoni szobafogság elől. :S

  11. azt nem ertem, miert alakult ki az, hogy 11kor kezdodnek a bulik, es igy siman elhuzodnak hajnalig. ha 8kor leozonlenenek az emberek, ejfel-1korul mar el is faradnanak, es masnap nem zombikent mennenek iskolaba/dolgozni, es a nyuggerek sem obegathatnanak.

  12. Csak gondolj bele.

    5-6 ig dolgozik az ember (hétköznap), hazaért 7-8, mire a csajok elkészülnek, az 2 óra, és még oda kell érni… Szerintem helyben vagyunk 🙂

  13. oke, viszont masnap 8ra be kene erni, ergo ha hajnal 3ra ersz haza, aludtal kb 4 orat. a csajok meg huzzanak bele, es erjenek oda mondjuk 9re.

  14. hal, a hajnalig bulizós réteg nem a 8-ra járósokból kerül ki, hanem a djzone félékből, diákokból (nyári szünetben), illetve turistákból.

    Hétvégén viszont simán igaz, hogy az ember későn indul, főleg nyáron, amikor meleg van.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.