Klíma változás

Fura téma a klíma változás, és valahol túl nagy, és megfoghatatlan is.

A kérdés, hogy vajon mit jelent számomra, mit teszek én személyesen ellene, vagy akár mit tehetünk mi.

10 éve még luxus és ritkaság számba ment például az, ha valaki energia takarékos izzót vett, mert hogy hú az milyen drága. Meg milyen lassan éri el a teljes fényerőt, és nem lehet kapcsolgatni, mint a Wolfram szálas izzókat…

10 év alatt egészen sokat változott a világ, és szinte már csak energia takarékos izzókat kapni, miután Kína is elkötelezte magát arra, hogy leállítja a régi technológia gyártását. Innét nem hiszem, hogy pénz kérdése a tisztább energia.

Hónapok óta gondolkodtam egyébként, hogy milyen stúdió technikát állítsak össze „műtermi” fotózáshoz, vajon halogén technológiát használjak-e, neon-t, vagy valami energia igényesebb folyamatos fényt.

A választás végül is az energia takarékosabb, kevesebb hővel és zajjal járó megoldásra esett. Aztán majd meglátjuk mennyire fog be vállni.

A másik, hogy általában ha új albérletbe költözöm, amint tehetem minden fényforrást lecserélek energia takarékos izzókra. Nem azért hogy verhessem magam, hogy de fasza gyerek vagyok, hanem tisztán anyagi okból.

Általában sokat szoktam mászkálni a lakásban, és gyakran hagyok világítást olyan helyen is égve, ahol nem kellene, vagy nem indokolt. Persze, fel kellene kelni és lekapcsolni, de van amikor valamibe belemerülök, jön egy hibajelentés, vagy éppen alkotok, retusálok, fotókat válogatok és órákkal később veszem csak észre, hogy mi volt. Ha húzós időszakaim vannak előfordul nem ritkán, hogy teljes kivilágítás mellett eldőlök, mint egy zsák krumpli és csak reggel kapcsolom le.

Egyébként, azt hiszem az elmúlt pár nap időjárás változása mindenki számára nyílvánvalóvá teszi, hogy valami itt nagyon nincs rendben. Egyik nap még 24 fok volt, másik nap 14, most 6-8 fok átlagosan, de az ország egy részén már havazott is. Az orkán erejű szél, csak hab a tortán.

A nagyszüleim ilyenkor csóválják a fejüket, hogy bezzeg ilyen az ő idejükben nem volt…

Én ’93-óta hallgatom, hogy ilyen meg olyan baj meg probléma van, és mivel alapvetően pozitív beállítottságú vagyok, ezért mindig arra gondoltam, hogy na majd a nagyok megoldják, nekem a kisembernek semmit sem kell tennem. Pedig de. A klíma változás egy olyan dolog, amivel nem nagyon lehet mit kezdeni állami/nemzeti szinten, és törvényekkel. Legalábbis pl Magyarországon biztosan nem.

Januárban, amikor Scolddal voltunk a jublieumi NewTech Meetup és Pecha-Kucha Night nevű rendezvényen, már csak azért is érdemes volt, mert kiderül számomra, hogy tőlünk Nyugatabbra, már csak alacsony és nulla energia felhasználású házakra adnak építési engedélyt.

Magyarországon is örömmel láttam, hogy van energia takarékos házakat építő cég. Ennek örülök.

A magam részéről remélem, hogy a klíma változás megállítható, ha megtesszük a magunk kicsinek tűnő részét.

“Klíma változás” bejegyzéshez 24 hozzászólás

  1. hümm-hümm. Ha tényleg teljesen abbahagyják a normál izzók gyártását, akkor:
    1. tiltsák be a gagyiszar energiatakarékos lámpákat (1000 Ft/db), mert ezek hamar tönkremennek, szar a színhőmérsékletük és vibrálnak, még ha nem is látod.
    2. legyenek olyan e.takarékos lámpák, amiket lehet kapcsolgatni fel-le, és nem csökken emiatt az élettartamuk. Ugyanis normál esetben bemész egy helyidégbe, lámpa fel, kijössz lámpa le. Pl. wc. A mai takarékos égők nem tudják ezt, azaz csak 3 (három!) óránként kapcsolhatók le fel úgy, hogy élettartamuk tényleg az a 6-8000 óra legyen.
    3. normális újrafeldolgozás kell, pl betétdíj.

    Szerintem még lehetne folytatni. Egy szó mint száz, szerintem kuráva korai teljesen megszüntetni a wolframszálas izzót, mert sem a technológia, sem a társadalom nem érett meg erre.

  2. Még annyit, hogy az teljesen „alap” kéne, hogy legyen, hogy takarékos vagy és véded a SAJÁT környezetedet. Viszont állítólag ilyen klímaváltozás szokott lenni x ezer évente, akár él ember a Földön, akár nem 🙂

  3. Persze nyilván, vannak érvek arra, hogy valós dolog-e az, hogy mi okoztuk a klíma változást. És lehet takarózni azzal, hogy nem is, mi, hanem valami teljesen más stb. Ettől még tény hogy van.

    Egyébként a fel-le kapcsolgatásra egészen jó alternatívát képeznek a LED alapú izzók, alacsony feszültséggel működnek, és nem olyan hisztisek a kapcsolgatásra mint az energiatakarékos fénycsövek.

  4. Ha a további klímaváltozást el akarjuk kerülni a legfontosabb, hogy mint egyének megtegyünk mindent a környezet megóvásáért. Korlátoznunk kell a fogyasztást mind energiában mind vásárlásaink során. Ha Földért szeretnénk tenni akkor csak a legszükségesebbeket vásároljuk. Ha ruházatról, ha élelmiszerről van szó. és így tovább. Ajánlom figyelmetekbe ezt a hírportált: http://www.zoldhaz.hu

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.