Ahol kampány van, ott kampány van…

Aki olvasta Bereznay András – Kibulizott ország című írását, annak nem igazán kell magyarázni a jelenleg választási rendszer visszás oldalait.

Ami a valódi anonim szavazást mindig is nehezítette az a kopogtató cédulás rendszer. Ennek az árnyoldalai tegnap kezdtek el legmarkánsabban megmutatkoni. A „módszerváltás” óta eltelt huszonegynehány év legdurvább kampánya előtt állunk, talán nem is véletlenül.

Kopogtató mizéria

Az senki előtt sem kérdéses, hogy a narancssárga lesz a domináns szín a választások után a parlamenti patkóban, a kérdés csak a mennyire. Ők szeretnének kétharmadot, de nem gondolom, hogy ez jó lenne az országnak. Nyilván, ha akarnak változást a média törvényben, vagy az alkotmányban, akkor szükség is lesz arra, hogy a képviselők ilyen arányú támogatását bírják.

Viszont a matematikai esélyeik már egyre kevesebbek ehhez, legalábbis a támogatottsági trendek nem ezt mutatják (kivéve persze a Századvégtől származó adatokat).

Ami igazán szöget üt a fejemben, hogy ha Felcsuti vezér tényleg változást akar (és Jobbik megerősítette, hogy azokat az indítványokat támogatni fogják, amik az ország jövőjét szolgálják, függetlenül attól, hogy melyik oldalról érkezik), akkor miért ez a nagy kopogtató cédula vadászat? Főleg olyan módszerekkel, amikről az utóbbi napokban a nemzeti és mainstream hírportálokon is lehet olvasni.

A logikus vonalvezetés után, a következtetés azt hiszem egyértelmű. A narancsok mégsem szeretnének valódi változást (a csodás, wordart-retro plakátjuk hangzatosnak sem mondható felirataikkal ellentében), vagy biztosak benne, hogy az ő változásuk nem olyan, amit támogatna a nemzeti oldal.

A kérdés ugye azért még megvan, hogy ki ellen is irányul ez a nagy kopogtató cédula gyűjtési mizéria? Mert azért nyilván nem poénból akarnak összekapirgálni 2 millió darabot. Persze, hosszú a tél, és kell a gyújtós, nem? 😀

Az belátható, hogy az MSZP-nek, és a Jobbiknak meglesznek a szükséges ajánlási számai valamennyi választókörzetbe, hogy jelöltet állítsanak.

Úgy érzem ez a dolog a kispártok, a felemelkedőben lévők, a visszatérők és a független jelöltek ellen szól igazából. Valamint, egyfajta töredék szavazat gyűjtő akció része, hogy az alapból esélytelenekre még csak voksolni se legyen esélye az embereknek.

Szívesen látnék eddig ismeretlen arcokat a Parlamentben, és jót is tenne a demokráciának (csúfolt politikai berendezkedésünkben) néhány friss bútor darab, már persze az éppen lesittelt, vagy előzetesben ülőket pótlókon fellül… Jót, tenne például a kalóz párt szerepet felvállaló LMP hangja az országgyűlésben. Persze, a narancsosoknak ez tök mindegy, mert két harmad esetén mindegy kik járnak be díszként az ülésekre.

De nem eszik olyan forrón a buktát. Nem egy nyugis parlamenti ciklus következik, ahonnét mindig ki lehet vonulni – ahogy tavaly is – mint az óvodások, kézenfogva, ha nem tetszik valami. Hanem egy vitáktól hangos ciklus várok, mert annak talán eredménye is lesz.

Akárhogy is, szar az a demokrácia és választási rendszer, ahol ilyesmivel lehet játszani, csak úgy.

„Lapzárta után érkezett”:

“Ahol kampány van, ott kampány van…” bejegyzéshez 12 hozzászólás

  1. LOL és ez tényleg így van. Nagyon jól megírtad. Nekem is elegem van ebből a két színből, új színeket akarok! 🙂

  2. Látom viccelsz. Gondoltam, bár, hogy miben állna a humor, nehezen látom. Ugyanakkor az idézőjel maradt. Nekem mindegy, de nem tudom leküzdeni a kiváncsiságomat, hogy miért gondoltad, hogy ilyen esetben ezt indokolt alkalmaznod? Szerintem furcsa.

  3. Nem. Én nem tudtam. Mi ez az abszolút hülyeség?

    Tetszik neked egy cikk, népszerűsíted, de megrágalmazod az íróját? Ne haragudj a kérdés jellegéért, de teljesen őrült vagy? Ekkora ostobasággal eddig nem talákoztam, pedig van bőven a hazai politikában.

    Miért jön bárkire is rá ilyen szintű téboly????

  4. tisztelt djzone,
    bereznay andrást személyesen ismerem.
    állítom, hogy a „kibulizottat”
    bereznay andrás,
    és nem „bereznay andrás” írta.
    tisztelettel
    h

  5. Nagyon örülök, hogy az itt

    http://djz.hu/2010/02/17/egy-kis-helyesbites/

    olvashatóakból már mindenki számára kiderül mi történt. Kezdetben nagyon nem értettem. Most már világos. Az igazság mindig egyszerű, csak a hazugság bonyolít össze mindent a világban. Ez folyik a hazában is. Összezavarják az emberek fejét a pártok akiknek ez érdeke mindenféle álproblémával, és az így keletkezett zavarosban halásznak.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.