Naprendszer határáról

Ádámmal emlékedtünk azon, hogy mennyire vicces hogy a Voyager I mennyire túl teljesítette a misszióját.

Érdekes, hogy egy ember által készített szerkezet képes 33 évvel az indítás után még mindig ellátja a feladatát, az embertelen hidegben halad napi 60.000 kilométert. Még jobban szivet melegetől dolog, hogy a feladatát, amire eredetileg tervezték 89-ben befejezte, azóta gyakorlatilag bónusz amit elér. Még kb 15 évig élvezhetjük a képeket és adatokat amiket küld nekünk ez a kedves is kütyü, mielőtt végleg lemerülnének a nukleáric erőforrásai.

Ami biztos, hogy a következő tőlük 4.2 fényévre lévő Proxima Centaurit már nem igazán fogja elérni, hiába is közlekedik másodpercenként 119 km-es sebességgel.

A következő ember által készített szerkezet, ami elérheti a naprendszer határát az új hullámos űrszerkezetek közül (mert a már a Voyager 2 is arra felé téblábol szintén 33 év után) valószínűleg a New Horizont lesz, ami 2006-ban indult útjára, és 2029-ben várható a kilépése, bár a hivatalos mandátuma 2016-ban lejár.

Ugy, mai szinten lehetséges a fénysebesség 0.4x-esét elérő úrhajó építése, így ezzel belátható időn bellül „utól lehetne érni” a Voyagereket. Nem említve a féreg lyuk emléleteket, vagy akár Einstein-Rosen híd elvet…

Attól tartok, megin rá fogunk jönni, hogy a sci-fi írók nem tévedtek nagyot.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.