Kormanyszovivo.hu sokadszorra, remélem utoljára

Mivel egészen sokan írtak az általam olvasott blogok közül a kormanyszovivo.hu portálról, készült egy klón oldal, no meg egy virtuális sajtótájékoztató is, amit a klón oldal gyártója készített.

Most én is megírnám a véleményem, a kialakult helyzetről, és a körülötte lévő hisztiről.
Nem mennék bele a szakmai részletekbe, hogy milyen hibái vannak, és milyenek nincsenek.

Most egy kicsit ezt a 200 milliós összeget vizsgálnám egy kicsit meg.

Nekem az első az volt, hogy megvizsgáljam ki készítette a lapot, ez a cég a Kopint-Datorg nevet viseli, és a hasonló nevű kopdat.hu oldalon a következő információt lehet találni róluk:

A KOPINT-DATORG Infokommunikációs zRt. főbb tevékenységei

  • a Kormányzati Portál és ehhez kapcsolódó rendszerek (Ügyfélkapu) üzemeltetése és fejlesztése
  • az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat üzemeltetése és fejlesztése
  • más informatikai rendszerek fejlesztése és üzemeltetése
  • e-kormányzati elemzések és tanácsadás

Először vérszemet kaptam amikor ezt olvastam, hogy „a Kormányzati Portál és ehhez kapcsolódó rendszerek (Ügyfélkapu) üzemeltetése és fejlesztése”. Mert arra gondoltam, hogy ilyen kormányzati projektekre specializálódott cég, aki ebből él.

Aztán gondoltam megnézem, hogy mégis ki a tulajdonosa, ha már ennyi kasználnak, és ez volt a pont, ahol azért lenyugodtam:

2005 óta 100 %-ban állami tulajdon. A tulajdonosi jogokat a Miniszterelnöki Hivatal gyakorolja

Nézzük miről is van szó? Az állam, vett egy portált a saját tuljdonában lévő cégtől. Ergó a pénzt egyik zsebéből átrakta a másikba, hogy most egy rágót kapott érte, vagy egy portált, az mocsok mindegy. Oké a Synergon üzmeleteti a HP meg adja a hardvert, tökjó. A zsé nagyrésze még így is zsebben maradt.

Persze, hogy nem pályáztatták meg, a saját tulajdonú cégükkel lefejlesztették, mert tökmindegy mennyi be kerül papíron, attól még a saját pénzük marad a végén.

Kapis?

“Kormanyszovivo.hu sokadszorra, remélem utoljára” bejegyzéshez 31 hozzászólás

  1. szegény papám amíg élt mindig mondta, hogy ő az MPLSZ-re fog szavazni, Minden Párt Le Van Sz4rv4. Pedig ő a kohó és gépipari minisztériumba dolgozott.
    gyakoroljunk rájuk mély benyomást: d4fac3? 😀

  2. Bárcsak minden ilyen fekete-fehér lenne, mint ahogy te elmagyarázod. 🙂

  3. Nem is tudom, kedves DjZoNe !

    Kapis or not kapis ? Zgyesz the vaprosz !

    Miért nem vagyunk oly’ sokan megnyugodva, hogy egyik zsebből a másikba vándorol a pénz ?

    Azt hiszzük, hogy lepottyan ide-oda valamennyi ?

    Hitelesség !

    Ez nem jön már át a kormányszócsőn. Nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani !

    Amúgy pedig, mint könyvelőcég gazdája, lehet, hogy pénzmosás alapos gyanújával jelentenem kellene az illetékes állami szervnek ?

  4. Jelentsd, ha így látod jónak. De ez meglehetősen megalapozatlan lesz.

    Főleg, mert könyvelésileg, a Miniszterelnöki Hivatal átutalja a zsét a Kopint-Datorg számlájára, aki ezt ott hagyja, beteszi házi pénztárba, akármi. Aztán ezt, mint kvázi nyereséget kiveszi a MeH.

    Egyébként, ha külső cégnek mennem, megérteném, hogy mondjuk valaki kap sikerdijjat, hogy összehozott egy 200 millás melót, de egy állami tulajdonú Zrtnél, ahol, egyértelmű volt, hogy ők kapják ezt a munkát, mert ki más is kaphatná, nem lesz sikerdíj sem.

  5. ha megnézitek minden nagyobb cégnél ugyan ez megy:

    pl: BKV Zrt. –> BKV Mozgólépcső Kft. javítja a mozgólépcsőket… BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, BKV Gépjármű Javító Szolgáltató-MBO Korlátolt Felelősségű Társaság, BKV Reklám Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, BKV KÖZBESZERZÉS Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

    ez a divat, házon belül számlázok, jáccok a lóvéval 🙂

  6. Azért ez az egyik zsebből a másikba nem így működik. Hiába állami tulajdonú cég, ebből a 200 millióból rengeteget lenyúltak. 100%. De hát ez van, nem tudunk vele mit kezdeni.

  7. Jó, nyilván fizetni kell a kódereknek, a projekt managereknek, a takarító néninek, meg a Zrt ügyvezetőjének a Versace öltönyét. De akkor sem olyan, mintha egy Virgo Systems nyerte volna meg a fejlesztést.

  8. Nem értem, miért kell kiakadni 🙂 Mármint, láttam, hogy az RSShalmazom televan kormányszóvivővel … nem kutya kötelessége pályázatot kiírni. Szerintem az egész, mármint nem csak ez a cirkusz, hanem minden kissebb cirkusz azért van, hogy a nagydobásokat lehessen higadtan a háttérben intézni … egy politikus sem szent. Szerintem ha te vagy én oda kerülnénk, mi sem lennénk azok. Ha igen, akkor hülyék lennénk 😀 Az egy más dolog, hogy lopni kétféleképpen lehet: elegánsan és szarul.

  9. Egyébként, az egészben ez a pláne, hogy nem személy és párt függő dologról van szó.

    Akkor én is felháborodtam volna, ha egy kormányhoz közeli himi-humi kft kapja meg a mukát, de ugy hogy egy olyan cég, ami állami tulajdonban van, és abban is marad, bárki ül is a kormányrúd mögött…

  10. Jó most az ilyen „állami tulajdonú” cégeknél Ferkó és bandájának a valaga végei csücsülnek, egyelőre. Aztán kormányváltáskor meg más valaga végek kerülnek oda. Ez így működik. Aztán lesznek új botrányok… Az biztos, hogy egyik politikus sem szent. Én már hányok az egésztől. Csak az a legnagyobb problémám a dologgal, hogy közben sok-sok emberi élet megy tönkre, míg ez a külön faj – kik politikusnak nevezik magukat – megtömik zsebeiket… Kérdem én, hol a lelkiismeret? Vagy ezeknek nincs?

  11. no én azt mondom, hogy aki kiakad ezen „az egyik zsebből a másikba dolgon”, annak kellett volna tanulni egy egész csöpp állami szervek költségvetése című témát. bár láttam, itt van könyvelő is. így nem kezdek el beszélni:)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.