Komédiás Kávéház és a nyílvános helyen fotózás

Tilos fényképezni!

Tegnap éjszaka indultam neki a városnak némi fotózási célból. Ami részeredményekkel végződött. Mivel a Nagymező utca egy kávézója előtti székeket fotóztam, amelyek zárás után össze voltak rakva. 5 szék egymáson, 2 sor egymáson 6-8 oszlopban. Szabályos fehér-kék pacnit alkotva, a sötét utcán.
Mesés téma volt.

Egészen addig amíg a tulajdonos oda nem jött, hozzám, megkérdezni, hogy én ilyen „Lesi fotós” vagyok-e. És hogy miért bújok a székek mögé, és mit művelek itt az ő területén. És, hogy ha ő akarja akkor át engedni sem köteles, mivel ezt ő bérli az önkormányzattól. A Komédiás kávéházról beszélünk egészen pontosan, csak a tisztánlátás kedvéért.

Nem volt hírtelen a fejemben egyetlen vonatkozó jogszabály sem, de éreztem, hogy ebben így biztosan nincs igaza. Ezért mivel 3 sarokra voltam otthonról hazaviharzottam utána nézni hogyan is néz ez ki a magyar jogban.

Hozzá tenném a történethez, hogy NEM az ő területén álltam, hanem a szomszédos Mikroszkóp színpad területén.

Több barátomat és ismerősömet is megkérdeztem a kérdéssel kapcsolatban, íme a konklúziók, amiket levontunk.

A magyar jogban a Polgári törvénykönyv nem tér ki, ilyen esetre.

Önmagában érdekes kérdés, hogy a közforgalom számára megnyitott magánterületnek számít-e egy kávézó előtti rész, avagy közterületnek. De ebbe most ne is menjünk bele, mivel nem az ő területén álltam, hanem a Mikroszkóp színpad területén, így ebbe beleszólni elég kevés joga van.

Arra a kérdésemre, miszerint követek-e el jogsértést azzal, hogy ha valakinek a magántulajdonát fotózom, példának okáért? Nem találtam semmilyen passzust, állásfoglalást. Ugyanis nem éltem vele vissza, nem rongáltam, nem használtam, mi több, hozzá sem értem.

Az egy dolog, hogy a haszonszerzés joga őt illeti meg, viszont nekem egyrészt 0 hasznom lesz az ő székeiből másrészt, ha haszon MAXIMUM az ÉN szellemi termékemből származhat.

No meg aztán, az állampolgári jogok országos biztosának az állásfoglalásában találtam egy ilyet:

A nyilvános eseményekről, rendezvényekről, táj- és utcarészletekről készült felvételek nyilvánosságra hozatala nem jogellenes, ha az ábrázolás módja nem egyéni, hanem a felvétel összhatásában örökíti meg a nyilvánosság előtt lezajlott eseményeket.

Nem térek ki a helyzetben, az alkotmányos jogaimra, hogy volt-e jogalapja engem elküldeni onnét. Sem a rágalmazásra, miszerint lesifotós lennék, és bárkit is fényképeznék. Viszont a jogászát felhívhatná telefonon.

Ezekre bukkantam tegnap este a keresgélés közben:

Valamint:

  • Ptk. 80. §
  • BH1985. 17.

Ui.:
Mielőtt valaki jönne nekem, hogy „hírnév rontást” követek el, vagy a „jó hírnévhez való jog” gyakorlásában károsítom; tanum van rá (milyen jó ha egy jogász barátom velem jön fotózni) hogy az események így történtek. Sőt, néhány erőteljesen terhelő részletet még nem is említettem meg.

“Komédiás Kávéház és a nyílvános helyen fotózás” bejegyzéshez 19 hozzászólás

  1. Számomra az a tragikusan szomorú ebben az esetben, hogy Magyarországon csak akkor érdemes bárhova elindulni, ha a törvénykönyv aktuális passzusaival felfegyverkezve érkeze. Mert itt paragrafusokkal kell harcolni, meg idézgetni, meg bizonygatni, miközben hajtogatod, hogy neked ehhez jogod van, a másik fél meg szajkózza, hogy neki joga van a te jogodat semmibe venni.

    Ahelyett, hogy a gyökér tulaj hagyott volna fotózni (persze miért is hagyott volna, tökéletes példája annak, hogy ha nekem nem jó, másnak se legyen az, és direkt keresztbeteszek a másiknak, akkor is, ha nekem ezáltal semmivel nem lesz jobb, mertcsak) és te pedig ignorálhattad volna a hülyeségeit és fotózhattál volna tovább ahelyett, hogy a drága idődet paragrafusok kutakodásával töltöd. Majd megszokod 🙂 odamenni és ellökdösni csak nem fog, ha pedig igen, akkor hívod a rendőrséget amiért hozzádnyúlt.

    Egyszerűen hihetetlen, hogy a tízmillió jogász országa lettünk…

  2. Hát nem semmi, egy árva szót nem szólhatott volna a kávézó tulajdonosa. Múltkor én a Béketéren kameráztam, de végig attól fostam, hogy vajon ki lép oda, hogy „mékamerázoole???” 🙂 de szerencsére nem volt ilyen. Bár a lenti linken látható, hogy azért érheti az embert meglepetés 🙂
    http://www.kapos.hu/index.php?cid=70297

  3. Tízmillió jogász, politológus, polgárőr, futballbíró, forgalomtechnikai szakember, építész és közgazdász országa ez.

    Egyébként ha egyedül vagy, és tovább maradsz, és elkezd ellökdösni, többedmagával esetleg, akkor nem biztos, hogy utána hívni tudod a rendőrséget.

    Zone: az itt lent következő mondatból hiányzik egy „s” betű.

  4. Nekem ellenkező tapasztalataim vannak…
    Néhány hete az utcákat jártam, fotós témát kerestem. A Jászai tér közelében egy kalapos üzlet igényesen berendezett kirakatát látva bementem az üzletbe és engedélyt kértem a fotózásra. Megkaptam, sőt a tulajdonos meghívott a műhelyébe is… Egy másik alkalommal a Nagymező utca környékén egy férfi ruhaüzletben ízléses nyakkendő „kiállítást” láttam, természetesen az üzlet tulajdonosa itt is megengedte a fotózást…

    Persze ezek a tulajok nem a vendéglátásból élnek, talán innen az emberi felfogás 🙂

  5. Nekem ilyenem még nem volt, hogy behívtak, viszont ilyen kirívó eset sem, hogy elküldtek volna, ezért írtam meg.

    No, meg hogy ha már a jogi hátteret körbejártam más is okuljon belőle 🙂

  6. Én úgy szoktam megoldani az ilyesmit, hogy felajánlok egy-egy fotót. Annak mindenki örül, ha jó fotók készülnek a boltjáról.

  7. Kedves Ismeretlen!
    Én a fent nevezett Komédiás Kávéház tulajdonosa most értesültem az Ön által észlelt atrocitásról, fogalmam nincs ki élt vissza nevemmel és ezuton is elnézést kérek, bár nem tudom, hogy kinek a nevében.
    Schőn András

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.