Corbis.com – kisképeket arany áron

Nos, a történet lényege annyi, hogy Roninak a záros határidőn belül meg fog jelenni az első könyve (remélem nem az utolsó 😉 ), amivel kapcsolatban az a megtiszteltetés ér, hogy én tervezem a borítót.

Kitaláltam, hogy nagyjából milyen képi hatást szeretnék, ezt előadva neki beleszeretett az ötletbe. Ezután elkezdtem belemászni a stock fotó szájtok végeláthatatlan tengerébe, amikor is sikerült találnom egészen sok esélyes képet. A nagy részüket egyszeri maximum 15 dolláros áron, akkora méretben, hogy tapétázni lehetne vele.

Majd találtam a corbis.com-on két képet ami mellett nem volt ár, így gondoltam annyit megér, hogy az ügyfélszolgálattal fussak vele egy kört.

Volt egy csodálatos java applet, amin keresztül onlájn módon lehetett kérni egy operátort. Folyamatosan jöttek a fals dumák, hogy „Sajnos minden munkatársunk foglalt. Ön a második várakozó türelmét kérjük”, majd pedig „Munkatársunk egy percen belül az ön rendelkezésére áll, köszönjük türelmét”, természetesen nagyjából negyed órát várakoztattak. Mire tényleg reagáltak nekem. Csak annyit tudtam meg a „helyileg illetékes ügyintézőtől”, hogy a sales@rdfoto.com-ra írjak csodálatos levelet, és majd ők mondanak valami okosat.

Az éjszaka folyamán ezt meg is tettem, reggelre pedig megérkezett a válasz:

A 42-18431742 és a 42-18431858 számú képek a legdrágább Corbis kollekció része, így áraik:

A5: 88 330 Ft + ÁFA / kép
A4: 136 730 Ft + ÁFA / kép
A3: 158 510 Ft + ÁFA / kép

A képeket az ár elfogadása, a cégadatok (név, cím, telefon-, fax- és adószám) és a végfelhasználó nevének megírása után tudom küldeni.

Most nem ezért vagy azért, de ennyi pénzért egy hadseregnyi fotóst felfogadok és saját fénykép albumot fotóztatok. De komolyabbra fordítva a szót, ennyiért bárki fotóz nekem ilyet, akinek van egy makro lencséje. Igazából nem is értem. Ha azt mondom, hogy a Taj Mahalról, a Titikaka tóról, a Tiltott Városról, az Uruluról, vagy bármilyen a világ 100 csodájába tartozó dologról lenne szó, vagy valami különleges, nem mindennapi dologról akkor megértem. De konkrétan ilyen képet a fürdőben is csinálok.

Ha alap szinten számolok, akkor mondjuk a két kép összesen 240-ben fájna. Ennyiért veszek egy egyszerűbb profi gép vázat, és olyan objektívet amivel a vízcseppek felszínét lefotózom…

A dolog szépsége, hogy – mint az látható az oldalon – a képek Royalty Free, vagyis jogdíj nélküli képek. Így nem is értem igazából miért kérnek ennyi, Ha valami durva Right Managed képet akarnék venni, legyen jó vastagon keres rajta a fotós. De így?

Másrészt, mi ez a duma, hogy a legdrágább kollekció része? Persze, sikerült a sok millió képből kiválasztani a két legdrágábbat. Ne már, ezt a kapcsolat tartóm sem gondolta komolyan, remélem.

Azt hiszem a jövőben még az oldal látogatásától is tartózkodni fogok.

“Corbis.com – kisképeket arany áron” bejegyzéshez 28 hozzászólás

  1. Menj fel a flickr-re és keress ilyen képeket (pl shower). A fotósnak írj, hogy vásárolnál tőle egy nagyfelbontású példányt – a legtöbb külföldi amatőrnek már van paypalje.
    És megúszod 10 alatt szerintem. Ha ugyan nem adja oda ingyen.

  2. jajésakkormostmilesz? úgy beleéltem már magam ebbe a zuhanyrózsás cuccba.

    egyébként köszi a promót a könyvnek:))) minden ismerősömtől piszkosul elvárom, hogy megvegye, ha már vadidegen emberek vettek rá, hogy ki legyen adva:))

  3. Majd Zénó csinál otthon egy képet, amikor zuhanyozik. A habtestét meg kifotosopoljátok 🙂

  4. Mondjuk azért előjött itt is a cigányság a flickeres fotósokból.
    50 jurót kér 2000 darabig; plusz tisztelet példány; plusz hivatkozás rá a könyvben, hogy övé a kép; plusz 1000 darabonként még 10 juro…

    Mondjuk még mindig jobb, mint a 86.000 es ajánlat. Bár ebből az lesz, hogy stock szájtokon nézelődöm tovább.

  5. még jó, hogy a pöcsére nem akarta tetováltatni mind a 200 oldalát a könyvnek idézőjel nélkül…

    (az öntudatos szerző hangját hallották)

  6. Pont amiatt kérnek annyit, amennyit, mert royalty free. ugyanis az azt jelenti, hogy utána a megállapodott keretek között azt csinálsz vele, amit akarsz, nem kell pl. 1000 példányonként 10eurót csengetned.
    amúgy a vicc az, hogy egy jó fotóst nem úszol meg ennyiből, jól fizető meló az 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.